Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:37, 24 sty 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, moje starsze dziecię z gimnazjum miało dziś prelekcję z jakimś panem dotyczącą dokarmiania ptaków zimą. Jedną ciekawą informację przyniósł do domu. Słoninę dla sikorek powinno się nacinać aż do samej skóry w kratkę o boku niecałego centymetra (nie wiem czy jest jasne to co napisałam). Podobno to ważne, bo gdy słonina zamarznie a nie jest pokrojona, sikorki łatwo łamią sobie dzióbki próbując dziobać z całości. Później były praktyki, czyli ruszyli do największego parku poroznosić jedzenie ptakom i orzechy wiewiórkom. Było też o tym, żeby nie karmić chlebem.

Agnieszko nigdy się z tym nie spotkałam ale na pewno jak się natnie słoninę to jest łatwiejszy do niej dostęp więc warto to robic. Dobrze ze mówią o tym w szkołach niech sie dzieci ucza zeby pomagac a równoczesnie nie robic krzywdy ptakom. Pozdrawiam.
eliza3 10:44, 24 sty 2013

Bożenko, o ptaszkach zawsze chętnie czytam i zawsze z dużą przyjemnością oglądam zdjęcia. Dobrze, że jest zima, i możemy się troszkę podszkolić w rozpoznawaniu skrzydlatych. Latem będziemy mieli inne zajęcia...
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego dnia.
Bogdzia 10:47, 24 sty 2013

eliza3 napisał(a)
Bożenko, o ptaszkach zawsze chętnie czytam i zawsze z dużą przyjemnością oglądam zdjęcia. Dobrze, że jest zima, i możemy się troszkę podszkolić w rozpoznawaniu skrzydlatych. Latem będziemy mieli inne zajęcia...
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego dnia.

Masz rację zima to najlepszy czas na poznawanie ptaków. Miłego dnia Elizko, serdecznie pozdrawiam.
Martek 10:49, 24 sty 2013

U mnie też raz jest więcej ptactwa raz mniej ,ale nie przypuszczam,że z powodu obecności kotów.
Może jest to jednak zależne od pogody ...?
A może Bogdzu ktoś obok upiekł tort dla ptaków nie pomyślałaś ?))))))))
Musisz urozmaicić dietę )))
Bogdzia 10:55, 24 sty 2013

Martek napisał(a)
U mnie też raz jest więcej ptactwa raz mniej ,ale nie przypuszczam,że z powodu obecności kotów.
Może jest to jednak zależne od pogody ...?
A może Bogdzu ktoś obok upiekł tort dla ptaków nie pomyślałaś ?))))))))
Musisz urozmaicić dietę )))

Myślę ze jednak cos je wystraszyło. Trudno , dobrze ze potrafią fruwac to sobie poradziły , gorzej jak u sąsiadów lis wszystkie kury wydusił i nie umiały uciec. Mam nadzieję ze nowe przylecą a tak przy okazji masz pomysł na taki wypasiony tort???? Pozdrawiam Martus.
Martek 14:28, 24 sty 2013

Tak sobie myślę,że lepiej nie wypasiać takich tortów bo jak się ptaszki do niego przyssą to zapomną ,że koty obok grasują i tragedia nie ?))))))
Kur szkoda,a to lis ;(

Buziam Bogdziu twoje mądre czółko
Milka 15:15, 24 sty 2013

Bożenko pozdrawiam
Bogdzia 17:32, 24 sty 2013

Martek napisał(a)
Tak sobie myślę,że lepiej nie wypasiać takich tortów bo jak się ptaszki do niego przyssą to zapomną ,że koty obok grasują i tragedia nie ?))))))
Kur szkoda,a to lis ;(

Buziam Bogdziu twoje mądre czółko

No i masz racje że koty by mogły na tym torcie skorzystac, więc rezygnujemy.Pozdrówka ślę.
Bogdzia 17:33, 24 sty 2013

irena_milek napisał(a)
Bożenko pozdrawiam

Irenko odpozdrawiam.
Milka 17:46, 24 sty 2013

U Uli doczytałam, że poważna sprawa u ciebie z tym wzrokiem; naprawdę musisz się oszczędzać, no bo oczy według mnie najważniejsze, bez ręki idzie żyć!
Bożenko nie nadrobię wszystkiego, ale na razie będę na bieżąco...coś mi rodzice ze zdrowiem strajkują, ach ta starośc, to sie nie udała!!