Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:09, 27 sty 2013

jotka napisał(a)
Ja znam tylko kilka: kosy, sikorki, szpaki, sójki ...czyli głównie te, które udało mi się poobserwować na żywca

Ale czytam i oglądam z ciekawością

pozdrawiam i ciekawego dnia życzę

Jola nie jest źle , jestem pewna że jeszcze kilka znajomych by sie znalazło. Masz racje najlepiej się zapamiętuje ptaki które sie widziało i chocby z tego powodu dobrze jest je karmic i poznawac przy okazji. A ja dziś noc i dzień miałam beznadziejny bo martwie sie o moją wnusię . Od tygodnia ma 39 stopni gorączki. Dziś byli u lekarza , kilka godz czekania i niby nic poważnego nie ma tylko wyleczyc nie potrafią ale moze nie potrafią wysłuchac wcale bym się nie zdziwiła.
Bogdzia 16:12, 27 sty 2013

Urszulla napisał(a)
Pewnie że się nauczymy......
miałam w pracy kolegę który właśnie potrafił ptaki rozróżniać u siebie w ogrodzie, też je karmił i nawet znał ich sygnały i śpiew.....
a tu mamy Bogdzię która nam to pokazuje i można się nauczyć ...niezależnie u kogo jak długo będzie ta nauka trwała....w końcu pojmiemy tą część biologii nieopanowaną w szkole

Taka wađnie mam nadzieję. w szkole nie uczą rozrózniania gatunków ptaków, czasem tylko się o jakims wspomni .
Bogdzia 16:19, 27 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)
W szkole się nie opanowuje biologii,tylko się do niej zniechęca.....

Myslę ze wiele zalezy od n-la i od radziców bo jeśli nawet n-l kiepski to jak rodzice trochę pokażą to dziecko zainteresują. Mnie chyba nikt nie zainteresował a od małego łaziłam po lasach i łąkach i oglądałam kwiatki i reszte przyrody.Potem jednak miałam bardzo dobra nauczycielkę w podstawówce na którą sie w końcu tak obraziłam ze sie nie odzywałam nawet jak mnie pytała.Ale to dłuższa historia, może nawet już o niej pisałam?
Bogdzia 16:21, 27 sty 2013

jotka napisał(a)

W szkole się nie opanowuje biologii,tylko się do niej zniechęca.....

Moja "biologica" najwięcej uwagi zwracała na to czy marginesy są równe Dawniej robiło sie je samemu, a teraz gotowe są w zeszytach)
Tak samo geografia - polubiłam ja dopiero po skończeniu szkoły, bo geografia gospodarcza (wydobycie surowców, produkcja, ) nie bardzo mnie pasjonowały ..

Masz rację trudno tu o pasję.Pozdrówka.
Bogdzia 16:23, 27 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)
Jak tu zgłębiać wiedzę o roślinach siedząc w 4 ścianach.....nonsens.
Tak,żeby nie okolica ,to i my pewnie nie wiedziałybyśmy nic o roślinach.A tak....i zamiłowanie do nich się znalazło.....

Dużo w tym prawdy ale musi byc w człowieku wrażliwośc na piękno bo czasem w tych samych warunkach zyje wielu ludzi a tylko niektórzy sie potrafią przyrodą interesowac i zachwycac.
Bogdzia 16:26, 27 sty 2013

monteverde napisał(a)
A ja zawsze miałam 5 z biologii i bardzo ją lubiłam i do kółka należałam, zależy od nauczyciela

Ja też zawsze lubiłam ale raz miałam na pólrocze tróję i się o to śmiertelnie obraziłam na n-lke.Mieli ze mną wtedy sporo kłopotu.
Bogdzia 16:29, 27 sty 2013

Marlenaa napisał(a)
Bogdziu w końcu znalazłam czas aby odwiedzić Twój wątek, a raczej zostawić wpis. Wątek podpatrywałam Piękny masz ogród, kolorowy, radosny i widać, że zwierzęta go kochają. Z przyjemnością będę zaglądać. Pozdrawiam

Marlenko miło mi że jesteś moim gościem. ja niestety przez wzrok coraz mniej bywam u innych i musicie mi to tymczsowo wybaczyc. Może sięto z czasem zmieni.Na razie nie jestem w stanie zajrzec do bardzo wielu osób mimo najszczerszych chęci.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 16:32, 27 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)
Hej! Macham do Ws! Z wiadomością,że już temperatura do zera się zbliża!
Wiem,wiem,Bożenka powie,że tej odwilży nie chce,ale cóż.....fakty za oknem takie są! I ja się mimo wszystko cieszę.
Buziam!

U mnie było - 10 a teraz jest -7. Jeszcze sie nie topi i dobrze. U mnie może tak pozostac.Jednak nad morzem macie o wiele łagodniejsze zimy. Ja na swoją w tym roku nie narzekam.Pozdrawiam Haniu.
Bogdzia 16:33, 27 sty 2013

asc napisał(a)
Dzięki...... M dumny jak....paw
Wrzuciłam jeszcze jery i oryginalne wróble..... potem przyjdę na krogulca

tez później zajrzę.
Bogdzia 16:37, 27 sty 2013

Dziś u mnie próbował zapolowac samiec krogulca. Było już ciemnawo , one właśnie w takiej pogodzie najbardziej lubią polowac. Zdjęcia przez to swiatło nie sa najlepsze ale pokazuję. Popatrzcie na niego.