Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

eliza3 22:20, 03 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Ale masz cebule. Mieczyki piękne, bardzo lubię. Też sobie zakupię kiedyś. Można je potem na wiosnę do donic sadzić.

Do donic nigdy nie próbowałam, są wysokie gdy rosną, bałabym się, że będą wylegały.W gruncie też trzeba sadzić dość głęboko, bo inaczej trzeba podpierać.
eliza3 22:24, 03 paź 2012

irena_milek napisał(a)
U mnie też byłą cudna pogoda i wyobraź sobie, że też mieczyki posuszone przycinałam i pakowałam do kartonu w trocinach a i o grzybach poczytałam i o chowaniu rowerka, chyba jeszcze nie, bo ma byc ciepło

Mam nadzieję, że jesień nas troszkę po rozpieszcza, bo uwielbiam jeździć rowerem, a w ogrodzie też przydałoby się zrobić co nie co. Zaczęłam porządki i muszę rabatkę powiększyć, bo szykuję miejsce na trawki.
eliza3 22:28, 03 paź 2012

Bogdzia napisał(a)
Moje mieczyki też już wykopane o schna sobie spokojnie. A na grzyby codziennie chodze. Dziś dwa kosze były.

To dobra nowina, że grzyby się pokazały, szkoda, że dopiero w sobotę będę mogła, bo już bym poleciała po lesie pomyszkować. Byleby tylko pogoda dopisała... jak ja to lubię
eliza3 22:35, 03 paź 2012

monteverde napisał(a)
Moje jeszcze nie wykopane, a na grzybki wpadnę nad morze zobaczę może nazbieram pod dębniaków czyli borowika ponurego

Nie znam takiego grzybka, zresztą nie znam się specjalnie na grzybach, ale zbierać lubię. Czym się różni ponury od takiego zwykłego szlachetnego? Takiego znam, no i jeszcze podgrzybka, maślaka, koźlarza, a innych nie zbieram, bo jak się nie ma pewności to lepiej nie ryzykować.
Urszulla 00:54, 04 paź 2012

Tak różnie właśnie jest z tymi grzybami. Mój ojciec uwielbiał zbierać, a ja nie lubiłam cały dzień chodzić po to aby znaleźć 10szt. ale mam sąsiadów z tą pasją i przywieźli trochę z zachodu Polski -też musieli się uchodzić bo wysypu jeszcze tam chyba nie ma.
A ja na spacerze z dziećmi znalazłam 6 małych maślaczków (oczywiście sąsiadka je rozpoznawała) ale nic z nich nie robiłam bo się bałam, a poza tym maślaki takie maziaste na ciepło.
Milka 14:27, 04 paź 2012

No proszę, i ty załapałaś bakcyla z trawami ciekawa jestem jakie posadzisz?
eliza3 16:27, 04 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Tak różnie właśnie jest z tymi grzybami. Mój ojciec uwielbiał zbierać, a ja nie lubiłam cały dzień chodzić po to aby znaleźć 10szt. ale mam sąsiadów z tą pasją i przywieźli trochę z zachodu Polski -też musieli się uchodzić bo wysypu jeszcze tam chyba nie ma.
A ja na spacerze z dziećmi znalazłam 6 małych maślaczków (oczywiście sąsiadka je rozpoznawała) ale nic z nich nie robiłam bo się bałam, a poza tym maślaki takie maziaste na ciepło.

Maślaczki najlepsze w occie. M uwielbia, ja też nie pogardzę
eliza3 16:31, 04 paź 2012

irena_milek napisał(a)
No proszę, i ty załapałaś bakcyla z trawami ciekawa jestem jakie posadzisz?

Zobaczymy co mi Alinka przyśle, nie mam doświadczenia i jeszcze nie wiem, czy je pokocham, ale mam nadzieję, że tak, tyle tu miłośniczek traw
eliza3 16:44, 04 paź 2012

Pogoda piękna, sprzyja spacerom i pracom w ogrodzie.
Dzisiaj zrobiłam porządek w mini warzywniku

Warzywnik jak chustka do nosa, więc zbiory też minimalne

agata_chrosc... 16:46, 04 paź 2012

ale są! Ja takie podobne powierzchnie będę na wiosnę zasiewać . Tylko trzeba rozsądnie wybrac czym to zasiewać bo tu każda gródka ziemi na wagę złota