Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja największa pasja - ogród

Moja największa pasja - ogród

AniaDS 23:43, 20 sty 2013

Ja próbowałam pietruszkę w wodzie trzymać, żeby natka świeża była, ale nic mi z tego nie wyszło
Urszulla 08:57, 21 sty 2013

Kasiu, na warzywnik nie muszę Cię namawiać
zobacz wykopałam sobie jesienią trochę pietruszki i włożyłam do skrzynek
mam całą zimę świeżą w domu.
To dla Ciebie żeby było tematycznie

dorkow0 12:59, 21 sty 2013

Witaj Kasiu... Ja mam warzywnik już wiele lat, nawet się nie zastanawiałam nad tym, że to coś trudnego i nie do zrobienia... Uwielbiam te jarzynki na wiosnę, jak w sklepie takie okropieństwo sprzedają... Nawet groch mam, bo uwielbiam zupę grochową z zielonego grochu, i o Jaśku tu mówię... Stara odmiana jak świat, ale rewelacja...
EPODLAS 13:54, 21 sty 2013

Też jestem wielką fanką warzywnika w ogrodzie. Nie wyobrażam sobie mieć kawałek ziemi i nie mieć własnych warzyw. Ale teraz jest taki powrót do warzywniaków, ludzie mają dosyć soków z kartonów i warzyw ze sklepu. W każdym razie dopóki będę miała siły warzywa będą w moim ogrodzie.. Ogóreczki mam swoje kiszone, chrupiące - pycha.
kasik778 19:09, 21 sty 2013

Ewelinka231281 napisał(a)

Zobaczymy co z tych badyli wyjdzie, w zeszłym roku miałam powielkanocny bukszpan w wodzie i nic nie wyszło, wsadziłam potem do ziemi, ale nie sprawdzałam jesienią czy są korzonki.

A bluszcz szybko rośnie? Przemarza zimą? Muszę czymś obsadzić siatkę i się osłonić -może bluszcz by się nadał?

A co do pomidorów- koktajlowe miałam dwie odmiany koralika i coś jeszcze. Koralik cały czas oblepiony był pomidorkami i nie złapała go żadna zaraza. Tamten drugi miał mało owoców i liście coś dorwało, więc w tym roku stawiam zdecydowanie na koralika

Bukszpan to raczej do ziemi, może dlatego w wodzie nie chciał się ukorzenić?

Według Mileny bluszcz nie rośnie bardzo szybko, ale to zależy od odmiany, u sąsiada szybko zarósł cały mur i teraz musi ciąć co jakiś czas, bo na ulicę wychodzi

Czyli polecasz Koralika? naczytałam się o nim dobrych opinii i to chyba dobry wybór

zobacz na innym forum opinie Kasencji o Opal Essence, bardzo go polecała

Bukszpan dwa lata wcześniej wsadziłam do ukorzeniacza i do ziemi i jakieś sadzonki powychodziły, ale specjalną fanką bukszpanu nie jestem i nie zależało mi w zeszłym roku tak bardzo i stały w wodzie. Musze poczytać o bluszczu, bo ostatnio okazało się, że mata na którą się czaiłam została wycofana z produkcji (bardziej kolor o który mi chodziło) i coś muszę zrobić, bo niektórzy goście moich sąsiadów za bardzo mi w ogród zaglądają.
Koralika polecam, nie ma takiej grubej skórki, więc i dla dzieci dobry. Jeszcze nie wiem jakie inne pomidory wybrać, bo M mówił, ze może uda mu się szklarnię w marcu postawić i wtedy większe pole do popisu będzie, ale wolałabym gotowe sadzonki, przy moich metodach rozmnażania na przykład hortensji to bezpieczniejsze wyjście

Ja w tym roku na pewno i bukszpan zacznę sadzonkować, bo trochę potrzebuję na obwódki

Jesli chodzi o pomidory to na pewno Opas Essence, Korali i Stupice, czy będę z nich zadowolona? to się okaże jak mi wyrosną
kasik778 19:12, 21 sty 2013

MilenaP napisał(a)
Kasiu chodowla szczypiorku zawodowa moja mama zawsze tak robi i trzyma na kuchennym parapecie Świeży szczypiorek to jest to! W ogóle własne warzywa to super sprawa - wiem, bo obok domu prócz ogrodu, sadu mam też całą działkę z warzywami, malinami, poziomkami i innymi cudami. Świeże, ekologiczne i zawsze na wyciągnięcie ręki Ale roboty przy tym jest niemało pozdrawiam

Milenko ten spoób to własnie od mojej mamy podpatrzony Lata już tak robi i zawsze ma szczypior świeży w zimie

widzę, że mnóstwo osób na forum hoduje warzywa, ale jakoś o tym nie pisaliśmy, kwiatki ozdobne zdominowały wszystko
Urszulla 19:12, 21 sty 2013

kasik778 19:12, 21 sty 2013

eliza3 napisał(a)
Rzeżuchę widziałam, szczypiorek też, jedno i drugie uwielbiam... Na zdrowie !

Dziękuję Elizko, zielenina samo zdrowie
kasik778 19:13, 21 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
I korzonki już są, no super i jak szybciutko, a ja nie wiedziałam że można tak cebule w wodzie trzymać, u mnie jak była to w ziemi zawsze, ale to fajny pomysł, muszę zgapić

w wodzie wygodniej niż w ziemi
kasik778 19:14, 21 sty 2013

AniaDS napisał(a)
Ja próbowałam pietruszkę w wodzie trzymać, żeby natka świeża była, ale nic mi z tego nie wyszło

Aniu jak włożysz do słoika z wodą i trzymasz w lodówce to nawet tydzień jest świeża