Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony chaos u Dawida

Zielony chaos u Dawida

tengel27 19:00, 20 maj 2024

Joku napisał(a)
Przepiękne irysy, jeden ładniejszy od drugiego. Bodziszka Philippe Vapelle też mam, lubię jego pokarbowane liście. Miałam też takiego o białych kwiatach ale wyginął, zresztą był mniej atrakcyjny od Philippe'a. Bodziszek himalajski długo kwitnie?

U mnie kwiaty ma praktycznie do końca lata
tengel27 19:02, 20 maj 2024

nicol21 napisał(a)
Cześć! Fajne są takie powroty, po latach!

Chyba jestem u Ciebie pierwszy raz. Ciekawa jestem jak zmienił się ogród po tylu latach - bo zmienił się na pewno

Co do irysów jestem nowa - miałam 2 szt kupione pare lat temu, ale w tym roku poszalałam i kupiłam kilka odmianowych.Jeden nawet już kwitł i zachwycił mnie brązo-pomarancz Safari Sunset.

Twoje prezentują się bardzo ciekawie!

Oj zmienił. Nie ma już oczka wodnego, a zamiast byle czego dla kaktusów stoi szklarnia.

Irysy pokochałem bardzo. Niskich mam ok. 20 odmian i troszkę wysokich. W sumie wszystkich jest ok. 50.
tengel27 21:05, 20 maj 2024

Dziś popadało. Może nie było tego deszczu za dużo, ale to zawsze deszcz i nieco odświeżył wszystko wkoło. Dziś jednak pokażę Wam zdjęcia z kilku ostatnich dni, ponieważ mimo suchej ziemi wszystko kwitnie. Lepiej lub gorzej, ale jednak.

Oczywiście pojawiają się kolejne irysy z grupy TB oraz syberyjskie. Niestety część z nowo kupionych irysów nie ma pąków lub ma je zasuszone po mrozach, które swego czasu mieliśmy. Kwitną też kolejne bodziszki, pierwsze kwiaty ma śniegowiec wirginijski (tylko trzy kwiatostany, ale zawsze to coś ). Jest to dla mnie o tyle przyjemne, że jest to roślina którą dostałem dawno temu od dziewczyn z Ogrodowiska, gdy odwiedziły mój ogród.

Powojnik, który był w paczce, którą w zeszłym roku wygrałem w programie "Rok w ogrodzie" również pokazuje kwiaty. A na koniec pałczycha wyhodowana przez moją mamę, i która co roku ma większy kwiat.

Bodziszek wspaniały

Irys 'Desert Echo'

Irys syberyjski 'Pink Parfait'

tengel27 21:06, 20 maj 2024

Irys 'Ascent of Angels'

Irys syberyjski 'Shaker's Prayer'

Irys NN

Bodziszek czerwony 'Max Frei'

Przetacznik 'Lapis Lazuli'

Śniegowiec wirginijski (Chionanthus virginicus)

Powojnik (Clematis) 'Hot Love'

Pałczycha kroplista (Sauromatum venosum)

April 08:18, 21 maj 2024

tengel27 napisał(a)

Te irysowe widoki chwytają za serce. Bardzo efektowna odmiana irysa. W połączeniu z łubinami i orlikami tylko podkreśla to ich urodę.
Margo2 13:37, 21 maj 2024

Wpadłam się przywitać, bo przeczytałam u Joli, że masz piękne irysy.
Szkoda, że nie widać ostatnich zdjęć
Ewa777 14:06, 21 maj 2024

Masz przepiękną, bogatą kolekcję irysów. Cudne widoki rabat z dużą ilością irysów.
Możesz coś więcej napisać o bodziszku czerwonym 'Max Frei' ? Jak długo kwitnie, w jakim czasie? Czy kolor kwiatów jest taki jak na zdjęciu? Taki różowy?
tengel27 18:56, 21 maj 2024

Ewa777 napisał(a)
Masz przepiękną, bogatą kolekcję irysów. Cudne widoki rabat z dużą ilością irysów.
Możesz coś więcej napisać o bodziszku czerwonym 'Max Frei' ? Jak długo kwitnie, w jakim czasie? Czy kolor kwiatów jest taki jak na zdjęciu? Taki różowy?

Tak, jest taki różowy. Rośnie u mnie w zacienionej części skalniaka. Kwiatki pojawiają się na nim aż do września.