Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Pszczelarnia 12:55, 05 wrz 2017

admete napisał(a)
przywiozłam wczoraj 40 cisów
3 omawiane hortensje
2 hortensje dla sąsiadki i 2 red barony
kupiłam kiwi - pnącze i jak sie obudziłam w nocy kapnęłam się że nie spakowałam tej doniczki do samochodu

miałam oczywiście przejście z pająkami
tylko ruszyłam, najstarszy zaczął krzyczeć w niebogłosy że PAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄKKKKKKKKKKKKKKK olbrzymi!!!!!!!!!!!!! walnął go butem i krzyczał jest na bucie jszcze się rusza i w płacz - histeryczny wręcz

zatrzymałam się a oni obydwaj że drugi olbrzymi!!!!!!!!!!!!!
wyskoczyli z samochodu płacząc i krzycząc, starszy bez buta mowiąc że buta nie założy już nigdy w życiu, wlazłam do środka rozglądam się za tym pajakiem i bach znalazłam - matko sama się przestraszyłam, nie miałam nic pod ręką i zgniotłam go w dłoni - bebechy były obrzydliwe nawet dla mnie

mówię wsiadac juz nic nie ma---oni że nigdy w życiu tam nie wsiądą, że chcą do taty
dobrze że wszyscy byliśmy ubrani na cebulkę więc miałam bluzy, bezrękawniki, moją kurtkę, mam z tyu kratę więc łatwo mi było zasłonić cały bagażnik - jakoś ich przekonałam żeby wsiedli uffffffffffffff

W Danii byłby już paragraf za dręczenie dzieci pająkami.
iwonkap 12:57, 05 wrz 2017

Aguś mam jeszcze pytanie w jakiej odległości masz posadzone anabelki od obwódki z bukszpanu ? Zastanawiam sie ile jej zostawić do takiego małego żywopłotu ?
UlaB 14:57, 05 wrz 2017

Admete, mamy w miescie miejsce, w ktorym rosnie zywoplot z hicksii i stale od lat jest cięty na ok 1,5 metra. Pamietam te cisy ze swojego dziecinstwa, moim zdaniem mają ok. 40 lat i wciąż są prowaxzone na 1,5 metra a przy tym gęste. Kiedys nawet przejezdzalam obok gdy je cięli. Moim zdaniem mozna probowac utrzymac nisko ale czy nie lepiej w tym przypaku kupic ktorąś z niskich odmian? Mam na mysli cos z tych rosnących w kulke, gniazdkowo - wtedy zostaje docinanie w kostke.

Zapomnialam ze Ci wypadly cisy.
UlaB 15:00, 05 wrz 2017

a, jezcze Ci napiszd ze w jednym miejscu obok moich starszych hicksii mam kilka siewek chyba ze coz malego mi sie jkorzenilo po cieciu. Tak czysiak mila niespodzianka

Magleska 19:21, 05 wrz 2017

Zastanawiam sie czy przy moim warzywniku nie zrobić takiego żywopłotu z cisa .....
Jeśli chodzi o pająki ,to też bym się darła w aucie nie lubię ,a szczególnie tych kosmato- wielkich brrrrrr
Fotki jak zawsze śliczne , podziwiam twego powera
admete 19:34, 05 wrz 2017

Mentha napisał(a)
Admete nie wiem jak się zabrać za te cisy. I chyba dopiero na wiosnę ? Szkoda mi tych przyrostów.No ale jak bedzie płot to i tak się przysłonię..
Podobnie żywopłot z buka nigdy nie był przycinany a wiem, ze powinien. Ale tak wolno rośnie, że nie mam serca Poza tym też nie wiem keidy, bo on chyba teraz zawiązuje mi paki na przyszły rok.

Żeby ciachać trzeba się odważyć a potem już pójdzie
musisz je podciąć żeby się zagęściły
ale poczekaj już do wiosny
admete 19:40, 05 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)

W Danii byłby już paragraf za dręczenie dzieci pająkami.

hahahahahahahahaha

musiałam im obiecać że już nigdy przenigdy nie będę wozić roślin i ich jednocześnie
admete 19:42, 05 wrz 2017

iwonkap napisał(a)
Aguś mam jeszcze pytanie w jakiej odległości masz posadzone anabelki od obwódki z bukszpanu ? Zastanawiam sie ile jej zostawić do takiego małego żywopłotu ?

Iwonko musze zmierzyć, jakiś czas temu wstawiałam zdjęcie z dokładnymi wymiarami odległości hortensji , ale nie wiem gdzie je mam , na wątku jest, ale przekopać tyle stron
admete 19:49, 05 wrz 2017

UlaB napisał(a)
Admete, mamy w miescie miejsce, w ktorym rosnie zywoplot z hicksii i stale od lat jest cięty na ok 1,5 metra. Pamietam te cisy ze swojego dziecinstwa, moim zdaniem mają ok. 40 lat i wciąż są prowaxzone na 1,5 metra a przy tym gęste. Kiedys nawet przejezdzalam obok gdy je cięli. Moim zdaniem mozna probowac utrzymac nisko ale czy nie lepiej w tym przypaku kupic ktorąś z niskich odmian? Mam na mysli cos z tych rosnących w kulke, gniazdkowo - wtedy zostaje docinanie w kostke.

Zapomnialam ze Ci wypadly cisy.

Kurde bele dałaś mi do myślenia, zaczęłam łazić po cisowych wątkach

i nastąpiła zmiana planu

posadzę cisy jak planowałam przy warzywniku bo tam potrzebuję wyższej osłony

ale pod lasem zamiast porzeczek musze jednak wymyślić coś innego

a resztę posadzę między boiskiem a trawnikiem - i tak planowałam tam żywopłot - ale to już wiąże się z większymi robotami i nie wiem czy znajdzie się na nie kasa

no nic zobaczymy......
admete 20:13, 05 wrz 2017

UlaB napisał(a)
a, jezcze Ci napiszd ze w jednym miejscu obok moich starszych hicksii mam kilka siewek chyba ze coz malego mi sie jkorzenilo po cieciu. Tak czysiak mila niespodzianka

[/quote

O fajnie
ja próbowalam ukorzeniać, nawet się udało, bo gałązki żyły z pół sezonu,ale nie podlewałam w warzywniku i je zabiłam