Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Mentha 09:21, 05 wrz 2017

Zeszły sezon tej hortensji- sierpień

Po roku bardzo urosła, ma mocne sztywne pędy a cały czas jest smagana wiatrem

Mam też żywopłot z cisa, fdrugi sezon. Jeszcze nie cięłam, bo bardzo wolno rośnie

ja nie bede czekac 15 lat ą urośnie stawiam płot za nim
UlaB 09:39, 05 wrz 2017

15 lat to beda wielkie drzewa moje ciski w pierwszym roku sie aklimatyzowaly, teraz przyrosty po 30cm rocznie. Cięte raz w roku. W jednym miejscu mają juz ok. 1,2 m wysokosci a mają 5 albo 6 lat. Sadzilam takie do kolan mniej wiecej.
iwonkap 10:55, 05 wrz 2017

Agus a co to za cisy ?
admete 11:36, 05 wrz 2017

UlaB napisał(a)
Hej, zywoplotow cisowych na O. dostatek poczytaj radu Toszki jak przygotowac podloze.
Ja tez mam zywoplot z cisa w 2 miejscach. Miim zdaniem powinnas posadzic gesciej niz ustawilas aleto jeszcze zalezy jaka to odmiana. U mnie rosnie hicksi, sadzilam co 30-40 cm. No i zdziwisz sie jak cisy szybko rosną
Pamietaj ze zalewanie korzeni cisom nie sluzy. Cięcie wiosenne obowiązkowe - zagęsci sie cudnie.

na logikę i wizualnie - gęściej wiem
ale wyczerpałam już limit na rośliny chyba na dwa lata w przód
dlatego się zastanawiam czy tak nie posadzić

oj coś wiem o zalewanych cisach
miałam na kółku duże, wszystkie poszły

tam woda raczej nie stoi więc sadzę............i zobaczymy

co do rośnięcia wiem po moich dwóch okazach które mam
obcinałam 30 cm odrosty z kuli którą mam z tyłu no szok

admete 11:37, 05 wrz 2017

Mentha napisał(a)
Zeszły sezon tej hortensji- sierpień

Po roku bardzo urosła, ma mocne sztywne pędy a cały czas jest smagana wiatrem

Mam też żywopłot z cisa, fdrugi sezon. Jeszcze nie cięłam, bo bardzo wolno rośnie

ja nie bede czekac 15 lat ą urośnie stawiam płot za nim

Wiesz co tak ak Ewa napisała, może za młoda żeby pokazać do końca swoje uroki

cisy piękniusie

a ja bym przyciachała żeby się zagęścił

admete 11:50, 05 wrz 2017

UlaB napisał(a)
15 lat to beda wielkie drzewa moje ciski w pierwszym roku sie aklimatyzowaly, teraz przyrosty po 30cm rocznie. Cięte raz w roku. W jednym miejscu mają juz ok. 1,2 m wysokosci a mają 5 albo 6 lat. Sadzilam takie do kolan mniej wiecej.[/quote

dlatego się zastanawiam czy nie posadzić rzadziej
bo ja nie chciałam bardzo wysokich żywopłotów
myślisz że da się je utrzymać na wysokości metra?
admete 11:51, 05 wrz 2017

iwonkap napisał(a)
Agus a co to za cisy ?

Iwonko to zwykłe ‘Hicksii’,
Mentha 12:13, 05 wrz 2017

Admete nie wiem jak się zabrać za te cisy. I chyba dopiero na wiosnę ? Szkoda mi tych przyrostów.No ale jak bedzie płot to i tak się przysłonię..
Podobnie żywopłot z buka nigdy nie był przycinany a wiem, ze powinien. Ale tak wolno rośnie, że nie mam serca Poza tym też nie wiem keidy, bo on chyba teraz zawiązuje mi paki na przyszły rok.
iwonkap 12:39, 05 wrz 2017

admete napisał(a)

Iwonko to zwykłe ‘Hicksii’,

Aguś to wkleję ci apropo ciecia moze się przyda od Toszki bo tez mam hicksi, cięcie każda gałązka osobno w drugiej połowie marca

Domyślam się, że planujesz żywopłot. Wszystko zależy jakie masz sadzonki - jeśli to 1-3 wyciągnięte patyki to proponuję ciachnąć z wysokości na 20-30cm (wiem, szokujące, ale za chwilę wytłumaczę dlaczego). Natomiast wszystkie boczne gałązki na płasko, w ścianę. Mocno, nawet o połowę.

Teraz wyjaśniam dlaczego mocno ciachnąć z wysokości - otóż Hicksii wypuszcza kilka długich przewodników, które po 5-6 latach pod wpływem ulewnego deszczu, lub obfitego śniegu wychylają się na boki. Natomiast od początku cięte dla rozgałęzienia dzięki temu mają mocny stabilny, krótki pieniek. Potem systematycznie mocno cięte zaczynają ładnie się rozgałęziać i są stabilne. O gęstości już nie wspominam. Po prawdzie dobry szkółkarz powinien to zrobić i systematycznie ciąć i formować. A to wymaga kilku lat. Jednak zazwyczaj klient nie patrzy na dużą bryłę korzeniową. Nie patrzy jak została wyprowadzona sadzonka. Jak jest gęsta.... Zazwyczaj klient patrzy na wzrost i niską cenę (z tą niestety bywa różnie - nie zawsze adekwatnie). I z tego powodu wielu szkółkarzy nie tnie sadzonek od razu, a sprzedaje wysokie i chude. Zazwyczaj w miarę tanio.
Dlatego namawiam do mocnego cięcia z wysokości. Nie pożałujesz. Mój żywopłot z Hicksii powstał z sadzonek ok. 15-25cm. Po 6 latach, mocno cięty ma ponad 2m. Jedno czego żałuję to właśnie tego, że mocno nie ciachnęłam w pierwszych dwóch sezonach.
Ufff, wziełam siem rozpisałam
Pszczelarnia 12:51, 05 wrz 2017

admete napisał(a)

Nałogową wielbicielką Twoich kompozycji jestem.

Bardzo odkrywcze.