Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

Madzenka 10:10, 03 lut 2013

A teraz zrób nam rysunek, bo mi się w głowie zakręciło
aga_k 10:14, 03 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
A teraz zrób nam rysunek, bo mi się w głowie zakręciło

ja też mam delikatne zawirowania

Toszka 10:47, 03 lut 2013

Tyż dołączyłam do klubu zakręconych...
Ozz 14:14, 03 lut 2013

Może trochę nie w temacie - ale apropos cisów i grabów to widziałam w Niemczech fajny żywopłot łączący te dwie rośliny - niby żywopłot z cisa, a tu w regularnych odstępach taki nieregularny pasek z grabul. Super to w zimie wygląda, bo żywopłot jest dwukolorowy
Lena 14:28, 03 lut 2013

gusiarz napisał(a)
Se, se, se, se, se Toszko - żarcik,

Agatko - byłam, widziałam i o mało nie zadeptałam Twojej wiosny. Bo wiesz, ja jak słoń w składzie...

Gosiu - mam białego w ilości sztuk - czy . Zostawiłam Ci link ze stronką o pielęgnacji amaryliska

Janinko - a czy kwitły ci co roku z tej samej cebuli? Jak ją przechowywałaś?

Dziewczyny. Może opiszę co chodzi mi po głowie. Otóż w części gdzie ma być cisowy ekranik/żywopłot na murku ogrodzenia-siatki chcę postawić trzy sztuki ścianek szarych, które przypominałyby mur. Przed każdą ze ścianek posadzę pięknego graba, którego będę ciąć w stożek lub sześcian - się zobaczy. Chcę zrobić takie nawiązanie w temacie do muru.Pomiędzy ściankami i po ich bokach będzie rósł cis - docelowo na wysokość tych ścianek.
Ponieważ eM nie chce się zgodzić na tuje, do wysłonięcia garażu sąsiada i koło brzozy posadzę drzewka grabowe i będę je ciąć w żywy zielony mur. Tak zimą nie będzie zielony. Myśle w tamtym miejscu nad serbami. Aby wysłonić się znacznie od sąsiadów - tu Lenka wie o co chodzi bo w realu widziała - kilka takich grabów formowanych chcę posadzić jednak w rabacie podwyższonej. Ale nie tam gdzie miskanty, a na ściance przyległej. Cały czas mnie korci na takie drzewka, kwadraty, które formuje się albo na linkach albo na kijkach bambysowych na płaską ściankę. Widziałam bardzo dużo takich rozwiązań w projektach angielskich. Może to zamiast grabów sześcianów. I co najważniejsze Em akceptuje te pomysły, podobają mu się, jedynie te trzy ścianki trochę go drażnią...!!!
Uff, opisałam się a teraz burza mózgów...

Postaram się zrobić rzut na działkę

Agnieszko,kapitalny pomysł ze ściankami - a może gabiony?

Dlaczego M nie chce zasłonić Szmaragdami ten kawałek? Przecież i tak coś przed nimi rośnie i jeszcze posadzisz - ograniczysz sobie cięcie i formowanie.
gusiarz 16:41, 03 lut 2013

Marzenko, Aguś, Toszko - u mnie marnie z rysowaniem... ale I do my best...

Ozzi a masz może fotki?? Może wrzucisz

Lenko - strzał w dyszkę z gabionami. Mogą być i ściankę wodną z gabionu moglibyśmy zrobić, bo nad nią też się głowimy z czego ją począć...eM tujek nie trawi...i nie chce...ale wiesz... trzeba by popracować na materią

Idę płodzić rysunki...
gusiarz 19:39, 03 lut 2013

Mam rzucik, i mam nadzieję, że coś zobaczycie...

i sorki za byka - ma być gabion a nie... gambion

Jutro spróbuję namaziać cos na zdjęciach.
Ozz 19:46, 03 lut 2013

Mówisz, masz Jakość pozostawia wiele do życzenia, no ale... Ten tutaj jest dość szeroki, ale myślę, że chudziutki też dałoby radę
gusiarz 20:05, 03 lut 2013

Ozz - wielkie dzięki - rzeczywiście fajnie to wygląda.

A tu trochę moich inspiracji:
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=353699
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=353697

Ozz 20:06, 03 lut 2013

Mnie się zdaje, że fajnie jakby ,,zmienność" żywopłotu w jakis sposób nawiązywała do tego układu rabat, który jest, tzn że zmiana rodzaju w momencie jak się kończy/zaczyna rabat i tym podobne.

A ściana wodna już stoi na miejscu docelowym? Czy nie będzie przypadkiem zza niej wyzierał sąsiad?