Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

nieszka 23:15, 04 lut 2013

gusiarz napisał(a)

Czyli tu na całej długosci tego białego garazu maja byc serby bądz graby?
Madzenka 06:25, 05 lut 2013

gusiarz napisał(a)
Monia - ja planuję je sama...od początku prowadzić, nie gotowe kupować. Mam nadzieję że mi się uda... Chyba, że gdzieś, jakaś okazja sie nadaży...

Graby są bardzo łatwe w obsłudze w żywopłocie. Tnę trzy razy w roku, właśnie si na luty na pierwsze cięcie przymierzam.
Moje topiary grabowe z cisami i gabionami mam zamiar wiosną w bambusy owinąć. Będziemy trenować razem?
gusiarz 07:03, 05 lut 2013

Nieszko - ściankie chcę z gabionów zrobić - więc nie będą fioletowe, a te drzewka przed nimi będą sobie rosły w górę formowane np. w stożki - dwa lub trzy. Gabiony będą na pewno powyżej siatki i cisbędzie je gonił "wzrostem".
Jak zdięcie powyżej - tam planuję grabowy mur - tak. Brzozie mogę sukcesywnie przycinać gałęzie gdyby przeszkadzały we wzroście, a po lewej stronie tam w rabatach podwyższonych też chcę zrobić żywopłot - ale nietypowy bo ponad murem - chciejstwo wg zdjęcia od Gosi Malkul. Brzoza też jest leciwa i pewnie po pewnym czasie trzeba będzie ją wyciąć. Wtedy przy słupie wsadzę jakieś piękne duuuuże, rozłożyste drzewo. Ale jak na razie ona zostaje. Chyba, że eM zmieni zdanie...

Kurcze, nie mam za dużo czasu oststnio, ale postaram się dziś obfocić teren i na tych zdjęciach namalować wszystko...Będzie lepiej widać, bo nie ma teraz zieleni.

Marzenko - bardzo chcę razem trenować, bo mam takiego cykora czy te moje wymysły są słuszne i się sprawdzą... Pozdrawiam dziewczynki - i dzięki, że zaglądacie - mimo wczesnej pory...
gusiarz 07:51, 05 lut 2013

Marzenko - o ile dobrze kojarzę masz graby - patyczki, ja chcęc uzyskać szybki efekt i posadzę chyba grabowe drzewka na żywopłot. Wiosną można kupić kopany więc muszę się streszczać z planami... A czy grab lubi dużo wody, czy mniej? Brzoza to wodopijca.... masz przy grabowym żywopłocie linię kroplującą?
gierczusia 10:21, 05 lut 2013

Ajjj ledwo nadąźyłam za tymi stronami i planami bardzo mi się podoba teń przeplatany żywopłot ... Ale muszę przyznać ,że formowanie na stelażu na chudziaka rośliny też dają fajny efekt bo je u Kapiasów widziałam ... Cokolwiek zdecydujesz trzymam kciuki
gusiarz 11:19, 05 lut 2013

kwiatholandii napisał(a)
Witaj. Piękny ogród, ale jedno co mi się ciśnie na usta, to "zasłonić sąsiada" Sąsiad nie może się gniewać, bo ma po prostu swój styl i pewnie też kocha rośliny, ale inne. Jednak, żeby Twój ogród miał przyszłość trzeba sąsiada zasłonić

Może tak:

Kiedyś Kwiat Holandii zostawiła ślad - tak będzie w podwyższonej rabacie. Bardzo mi sie to podoba
Gosiniak 11:45, 05 lut 2013

Pomysły świetne, idealnie pasują do twojego ogrodu
Ozz 12:45, 05 lut 2013

Na żywopłot grabowy nie potrzebne Ci drzewka (zwłaszcza te szczepione), szkoda kasy, tylko po prostu wysokie graby na żywopłot Ja kupowałam niedawno takie kopane 1,80 m już po 6 zł/szt.
magnolia 13:37, 05 lut 2013

a ja przejeżdżam codziennie obok dzikiej działki z samosiejkami grabowymi- takimi od 20 cm, do 3 metrów.
Aż mnie korci żeby tam kiedyś wpaść z łopatą.
Plany Twoje podobają mi się bardzo.
Graby dość dobrze znoszą cień, byle nie bardzo głęboki.
Czy suszą pod sobą- tak, ale mniej niż brzoza.
aga_k 14:04, 05 lut 2013

Aga ależ u Ciebie będzie pięknie, pomysł bardzo mi się podoba, wiosna tuż tuż to zaraz będziemy podziwiać efekty