Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

gusiarz 20:55, 13 maj 2013

Marysiu - bardzo dziękuję za miłe słowa. Z kolorem kwiatów - i mówię to szczerze - zupełny przypadek. Wiem, że brzmi to niewiarygodnie, ale to prawda. Surfinie i trawy kupiłam w Niepołomicach na tzw. święcie dyszla - jak nazywa mój eM targ, obecnie za Kościołem. Byłam tam, szukając ... dętki do taczki ogrodowej. EM wziął mnie na siłę, a później żałował, bo musiał tachać roślinki. Hi, hi ..sam się o to prosił. Kupiłam carexy bardzo duże. Kosztowały 15 zł - takiej samej wielkości w Obi były po...30 zł. Każdą roślinę podzieliłam na 3-4 kolejne.
Co do derenia u mnie ma złe stanowisko. Rosnie w zbyt mocnym słońcu i latem źle wygląda. Podobno pod korzenie trzeba mu dać kawałek korzenia lub przypróchniałego drwna z lasu. Lubi wilgoć i pięknie kwitnie. Dość szybko się rozrasta rozłogami. Nadaje się pod duże drzewa. Lubi wilgotny cień
Będę próbować zamawiać w Bergenii w Kokotowie - czekam na odpowiedź od nich w sprawie innych carexów.
gusiarz 20:56, 13 maj 2013

Grembosiu - lubię wszystko co kwadratowe - a szczególnie bajki do kwadratu
anula_wn 22:50, 13 maj 2013

Aga, pieknie , pięknie, pięknie ! taras z mebelkami miodzio a to co dookoła - ehhh co tu gadać.....
Madzenka 22:55, 13 maj 2013

gusiarz napisał(a)
Aguś - ja też nie wiedziałam o zasadzie ogławiania tulipków. Człowiek uczy się całe życie.

Marzenko - Czytałam, że na plantacjach tulipanowych główki obcina się gdy tylko rośliny zakwitną. My w naszych ogrodach, z oczywistych względów robić tego nie będziemy, ale wycięcie pręcików działa w ten sam sposób i nie szpeci rośliny

Aga czy to świeżo sadzone cebule są bez kwiatów? Bo jesli z poprzedniego roku to pewnie młode, przybyszowe, zakwitną w przyszlym sezonie. Jesli stare cebule to pewnie albo wyschły, albo grzyb, albo jeszcze coś innego... Trzeba obejrzeć dokładnie cebule przy wykopwyaniu.
Ale przyznam się , że nie mam pojecia bo mi się to nogdy nie zdarzyło....
bociek 21:46, 16 maj 2013

Aga... no i co tu pisac... Wzdycham, masz przepieknie, minimalistycznie, z klasa, pieknie...
Gabisia 22:27, 16 maj 2013

Aguś, ja się nie mogę napatrzeć po prostu!!
Jak pięknie to wszystko ze sobą zgrałaś.
Kolory i mebelki, roślinki.
Baaardzo harmonijnie i elegancko
Podziwiam....
gierczusia 15:11, 17 maj 2013

Aaa ... Ależ się naoglądałam ... Pięknie
gusiarz 21:42, 17 maj 2013

Aniu - jest ok, ale jeszcze dużo zmian przede mną i eMem.. jak do tej pory lecimy z robotą, bo pogoda dopisuje - teraz padło na plac zabaw dla dzieci

Marzenko - nie kwitły mi tulipany dwuletnie. Tylko kilka zaszczyciło mnie swą urodą... Te z ubiegłej jesieni są ok.

BoćKasiu - zaglądam pod sukienki trawkom, zaglądam, ale one się...zawstydziły chyba i nic zielonego nie pokazują....

Gabisiu - rozpływam się od komplementów... ale to, że ogród wygląda ok to nie tylko moja zasługa

Elciu - słodzisz kochana, słodzisz

I kilka czosneczków - moje tegoroczne odkrycie

baraga1904 21:43, 17 maj 2013

...o piękne czosnkowo...
...właśnie byłam na innym wątku i tam też były czosnki... piękne są...
aga_k 21:43, 17 maj 2013

czosneczki miodzio