Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

Slawko 22:41, 05 lip 2013

Moje szałwie tak samo Jeszcze się teraz do nich ślimaki dobrały... nic tylko płakać Ohh... dobrze, że nie strzeliłem gafy z tymi Miskantami... Gracillimus to dla mnie numer 1 jeśli chodzi o wszystkie odmiany Miskantów... więc i Tobie się nie dziwię
Madzenka 09:49, 06 lip 2013

gusiarz napisał(a)

]

Aguś jakie to miskanty? Klika zebrinusów chcę wymienić i Twoje mnie zachwycają.

Buki będziesz cięła, formowała? Jesli tak to teraz koniecznie je przytnij aby Ci się zagęścily. Ostatni gwizdek na aktualne cięcie. Następne nie póżniej niż 15.08

Rabaty zachwycają!!!!!
Madzenka 09:53, 06 lip 2013

gusiarz napisał(a)
Rere - o to trzymam kciuki za budowę i domu i ogrodu - a jeśli założysz wątek koniecznie daj znać - będę wpadać na kawkę

Beatko - Sławko ma rację to miskant Gracilimus - uwielbiany przeze mnie

Marzenko - Ty nawet wypoczywasz w locie błyskawicy

Sławko - Miskant trafiny w 10! Po tych upałach jeżówki już rozkwitły. W ubiegłym roku było to o miesiąc później...a przecież też było gorąco, ale mniej opadów. Po szałwii zostało tylko wspomnienie... też upały .... załatwiły ją w tydzień... Czekam na powtórkę kwitnienia... ale to już nie będzie to samo

Już doczytałam o miskantach
Cieszę się , źe problem z wodą został rozwiązany. Już będzie dobrze, na bank! Nie stresuj się. Skoro nadmiar wody usunięty, rabata rozpiaszczona to teraz wszystko będzie dobrze rosło. Ja uważam, że glina jeśli się rozlużni jest bardzo dobra. U mnie wszystko dzięki temu bardzo intensywnie rośnie, bo gleba jest żyzna. Jak dodam nawozu to mam busz i wcale mnie to nie martwi
Za rok u Ciebie będzie dżungla
JulkAd 11:27, 06 lip 2013

gusiarz napisał(a)
Czy może ktoś z was zna nazwę tej róży? Jest delikatnie pachnąca, i dość spora. Ma ok 1,60m.

Ty siem zlituj ...220 stron do obglądniecia, a jestem na 6 i mnie wciągnęło....no chałupa czeka, sobota dzisiaj i czas odgruzować...wrócę na bank...czy ta Twoja róża, może uchodzić za pnącą, bo mam dziwnie podobną do Twojej, ale u mnie przy pergoli rośnie....hmmm, moja mnie nie zachwyca, po rozkwitnięciu....ale pączki ma cudne....powtarza kwitnienie?, bo ważna informacja dla mnie
.....no wracam czytać....cóż rodzina poczeka....buziam sobotnio
Syla 11:39, 06 lip 2013

Fajnie , awaria usunięta ... teraz będzie już tylko dobrze i pięknie jak zwykle ..... Powiedz mi kochana ... czy zmontowanie gabionu to trudna rzecz ???? zastanawiam się czy by się za to samej nie zabrać .... bo fachowcy tacy zajęci ..... W środę robię ostatecznie szlifowanie wymiarów .... i zamawiam
gusiarz 11:48, 06 lip 2013

Sławko - moje szałwie po ulewach mają teraz pozasychane liście u dołu i muszę je podsadzić jakimiś trawkami by im nóżki przysłonić

Marzenko - dzięki za komplementa - ja pytam jak je ciąć - bo w tej kwestii zupełne dno ze mnie... wiem że gałązki trzeba podkrzesać, ale czy końce gałązek też?? Czy jakoś inaczej?? Te drzewka docelowo maja być formowane na linkach rozpiętych pomiędzy słupkami w jednolitą ścianę. Poradź proszę jak je ciachać w takim przypadku?

Jula - to podobno Friesia - coś jakby parkowa była lub pnąca, bo niektóre gałązki jej się przewieszają. Ale u mnie miały być tam trzy luizki a wiosną okazało się że mam trzy żółte NN. Ale jak Ci pisałam mam luizki (tylko maluczkie jeszcze) i podsadziłam te luizki różą rosario. A jesienią żólte przenoszę do innego ogrodu
gusiarz 14:20, 06 lip 2013

Sylwuś - sam montaż - składanie, to tylko kwestia skręcania śrubek... takich co im łepetynki odpadają... ale takie maja być. My mamy gabiony ustawione na wylewkach betonowych - ja tego już bym nie umiała zrobić... chociaż, kto wię?? Trzeba najpierw bestie ustawić na tych wylewkach, wypionować i kamyki układać... ale u Cię jeszcze kwestia ścianki wodnej... choć to pewnie już jakiś fachula wodny będzie robić. Jak by coś - mój eM służy radą
polinka 15:22, 06 lip 2013

Aga te Twoje Gracilimusy zachwycają mnie każdym razem jak spaceruje po Twoim ogrodzie Naprawdę masz je drugi sezon??
gusiarz 15:47, 06 lip 2013

Polinko - naprawdę!! Słowo honoru. Posadzone były w 2011 z końcem października. Są piękne. Jeszcze dzisiaj obfoce
Madzenka 16:20, 06 lip 2013

gusiarz napisał(a)
Sławko - moje szałwie po ulewach mają teraz pozasychane liście u dołu i muszę je podsadzić jakimiś trawkami by im nóżki przysłonić

Marzenko - dzięki za komplementa - ja pytam jak je ciąć - bo w tej kwestii zupełne dno ze mnie... wiem że gałązki trzeba podkrzesać, ale czy końce gałązek też?? Czy jakoś inaczej?? Te drzewka docelowo maja być formowane na linkach rozpiętych pomiędzy słupkami w jednolitą ścianę. Poradź proszę jak je ciachać w takim przypadku?

Jula - to podobno Friesia - coś jakby parkowa była lub pnąca, bo niektóre gałązki jej się przewieszają. Ale u mnie miały być tam trzy luizki a wiosną okazało się że mam trzy żółte NN. Ale jak Ci pisałam mam luizki (tylko maluczkie jeszcze) i podsadziłam te luizki różą rosario. A jesienią żólte przenoszę do innego ogrodu

Jesli pociągnięte na linkach to na tych pędach które zostawisz nie tnij, szybko się połączą. Mozesz natomiast wyciąc wszystkie pędy z przodu i z tyłu pnia. Rozumiem, że linki będą wzduz muru a buki cięte na płasko? Więc możesz bez problemu wycinać wszystko to co rośnie w innym kierunku a zostaw te pędy, które mają się połączyć. Radzę jak najszybciej rozpiąc linki, bo pędy szybko zgrubieją i trudno będzie je prowadzić. Masz duże drzewka i one szybko przyrastają. Zrobię fotkę mojego buka właśnie na płasko w bajzlowni ciętego.
Zmykam dalej szaleć w ogrodzie.