Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

grazyna 16:03, 17 sty 2013

Agnieszko i jedne, i drugie warto mieć jeśli jest miejsce.
A tak naprawdę to ciekawi mnie to Twoje miejsce między Wieliczką a Niepołomicami ?
Cudnie u Ciebie jest a będzie, ho ho
Gabrysia_ 16:11, 17 sty 2013

Ja mam szmaragdy posadzone z dwóch stron działki.
Został do obsadzenia tył,ale nie wiem co posadze, ile miejsca zostanie jak wybrukujemy placyk na grilla.
Lena 17:01, 17 sty 2013

Aguś - Lirope Muscari zimą

Małe to kępki , bo dzielone wiosną - ale "zimozieloność" widać

Milka 17:06, 17 sty 2013

u mnie padły, ale kto wie, może znowu się skuszę, cudne!
Ozz 17:46, 17 sty 2013

Ooo, a to Liriope to fioletowe czy białe? (fioletowe chyba lepiej zimują)
Ciekawa jestem tego zimowania.

Co do dylematów... rozwiązanie dość proste - thuje sadzi się na żywopłot wysoki, a cisy na niższe, bo te drugie za naszego żywota nie zdążą wyrosnąć takie duże
Gosiniak 18:02, 17 sty 2013

Coś tam obmyśliłaś?, ja ciekawska jestem, a Ozz dobrze radzi, ja też cisy na niższy planuję.
I czekam......
gusiarz 18:29, 17 sty 2013

Grażynko - mam miejsce, myślę intensywnie...Grażynko - jak zrobi sie już ładnie wiosną - gdy róże zakwitną - może się spotkamy w realu? A cz Ty też okolice Wieliczki? Czy z drugiej strony Krakowa?

Gabrysiu - witaj - grill to ważne miejsce spotkań. Choć my zrezygnowalismy z takiego stałego miejsca i mamy grila na kółkach - stawiamy gdzie nam pasuje - najczęściej na żwirku przy tarasie. Idę zatem do Ciebie zobaczyć tujki

Lenko - dziękuję, dziękuję, dziękuję... Jest zimozieloność! I o to mi własnie chodziło. A więc liriope wyląduje w rabacie frontowej a hakone przeniosę na rabaty w głębi ogrodu. Tam nie spaceruje sie zimą i nie będzi mi przeszkadzać jej suchy wygląd.

Irenko - czytałam, że młode liriope należy przykrywać na zimę stroiszem, by nie przemarzła. Też uważam, że piękne są szczególnie te fioletowo-niebieskie

Ozz ja mam trochę cisów i nie powiem by one rosły wolno. Naprawdę u mnie nie cięte wcale w ubiegłym sezonie ładnie się zagęściły i zmężniały. I urosły jakieś ok. 20-30 cm.

Dziewczyny cały czas chcę pokazać zdjęcia, ale siedzę na lapku - a tu ich nie mam wgranych. A na komputerze stacj. siedzi mój Onci...muszę poczekać aż skończy...
I mam pomysł na rabatę od południa

gusiarz 18:37, 17 sty 2013

Gosiu - obmyśliłam trochę...Mam rabatę prostokątkną (jak inaczej), która styka się z tarasem. Od strony tarasu posadzę buksiki w elkę (na wzór rabatki frontowej) a zaraz obok wzdłuż ściany domu wysieję poas werbeny patagońskiej. Ona jest wysoka - będzie przedłużeniem tej elki. Przed werbeną posadzę trawy np moją ulubioną ostnicę cieniutką, która cuuudnie faluje a pomiędzy trawę kilka kuleczek buksika a na sam przód pas lawendy... ot i cała moja pomysła Jutro zwymiaruję rabatkę i rozrysuję czy to wszystko mi się tam zmieści...I co myślicie - nie za dużo tego....

A w trawki mogę jeszcze trochę tulipków na wiosnę dosadzić.. to fajnie będzie wyglądać, bo trawy jeszcze nie wyrosną a tulipki ożywią nieco układ....
Ozz 18:52, 17 sty 2013

Tzn chodziło mi o to, że np. nie zdarzyło mi się widzieć nigdy cisa większego niż 5-6 m (wiekowe), a za to thuje która miala kilkanaście metrów i owszem Tuje na pewno rosną szybciej i na pewno będą wyższe, kwestia wyboru czego w danym miejscu potrzebujesz, bo tuja z czasem będzie się trochę męczyć jeśli zechcemy ją trzymać cały czas na 2 m wysokości i wygałacać, a cis zniesie to bardzo dobrze.
gusiarz 19:12, 17 sty 2013

A wiesz Ozzi - w ogrodzie nie widziałam tak wielkiego - rosną takie olbrzymie jak drzewa - mają setki lat w Kopalinie nad morzem - tam mają chyba nawet ich rezerwat. Widziałam na własne oczęta. Jak dla mnie nawet te 3 metry to już wysoki mur. Miejsce jest od zachodu - więc nie chciałabym zasłaniać sobie zachodzącego słoneczka za bardzo i dlatego do tujek nie przekonana jestem na 100%