Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grembosiowo

Grembosiowo

Enya73 19:53, 23 lut 2015

grembosia napisał(a)
U mnie już pierwsze cięcie w tym roku.

17 lutego pod nóż poszły byliny i klony.
19 lutego graby i trawy.

Wymyśliłam bardzo dobry sposób na cięcie dużych traw, których nie wiązałam na zimę, bo lubię je również w tej wersji. Są to w większości ogromne rozplenice szt. ok. 25.
Przed cięciem związałam je bandażem elastycznym, a syn szybko ciach piłą elektryczną. Cały snopek lądował w taczce, szybko i czysto.
Kiedyś bez wiązania, to była masakra z cięciem, a ile zbierania. Potem wiązałam, ale sznurkiem, też mnóstwo się rozsypywało. Elastyczny bandaż bardzo ułatwił i przyspieszył pracę.

Nie znam tego sposobu, ale chętnie wypróbuję, bo też mam dużo traw w ogromnych kępach i ich cięcie na wiosnę jest bardzo czasochłonne. Dziękuję za cenną wskazówkę. Pozdrawiam
agata19762 20:26, 23 lut 2015

a podobno nornice nie lubią krokusów...najwidoczniej to była ściema
grembosia 22:35, 23 lut 2015

Oj niestety, chyba jednak je uwielbiają.
Tak wygląda miejsce, gdzie posadziłam 240 krokusów. W zeszłym roku chyba wszystkie zakwitły, a w tym same dziury, a bidulki, które próbowały się przebić, leżą nieżywe na powierzchni. W innych miejscach w ogrodzie, gdzie posadziłam kolorami razem z tulipanami i narcyzami, też sporo dziur. Pewnie i tam wyżarły krokusy, oby tylko krokusy... Dobrze, że poprzedniej jesieni nie dosadzałam krokusów...
Trochę chyba harcowały wśród innych tulipanów, ale niewiele. Czosnki raczej nietknięte.
grembosia 23:03, 23 lut 2015

Karolinek napisał(a)
Czytałam wyżej o czosnkach, nie wiedziałam, że nie trzeba ich wykopywać. To duży plus. Fajny patent z bandażem, muszę zapamietać, jak mi się trawy rozrosną, wypróbuję.
I natchnęłaś mnie do przerzucenia kompostu, jutro się zabieram.

Czosnki co kilka lat warto wykopać po zaschnięciu liści i ponownie posadzić podzielone na jesieni, tak piszą znawcy, ja dopiero zaczynam przygodę z nimi.

W kompostowniku już warto zrobić porządki, oczywiście, jeśli aura sprzyja.
Monic 08:12, 24 lut 2015

Ja mam to samo z krokusami. Część uratowana, ale wiele cebulek wykopanych na powierzchnię. Na razie nie mogę ich ponownie wsadzić, bo grunt zmarznięty, ale liczę na to, że wkrótce dadzą się ponownie posadzić i zdołają zakwitnąć.
Margarete 14:48, 24 lut 2015

Babcia Małgosia wita i pozdrawia wiosennie babcie Grembosie!

Krokusów szkoda........musze leciec swoje obejrzec w ogrodzie, czy nie zeżarte.........

Sezon zaczynamy, a u mnie jeszcze po kątach kupki sniego leża, szczególnie od strony lasu. A ty juz ciełas trawy ? nie za wczesnie ?
Pozdrawiam !
agatanowa 21:05, 24 lut 2015

Grembosiu, wyczytałam u siebie dobre wieści - wspaniale! Będzie nas więcej. Gratuluję, a młodzi widać, że się kochają i jest się, z czego cieszyć
monitka 21:08, 24 lut 2015

Grembosiu też chciałam męża i jego piłę wykorzystać do cięcia traw ale nie wiedziałam że bandaż też mi się przyda. Muszę to sprawdzić

Szkoda krokusów...
Kasya 21:09, 24 lut 2015

monitka napisał(a)
Grembosiu też chciałam męża i jego piłę wykorzystać do cięcia traw ale nie wiedziałam że bandaż też mi się przyda. Muszę to sprawdzić

Szkoda krokusów...

oj lepiej zeby bandaz i inne srodki opatrunkowe nie byly potrzebne po cięciu
Kasya 21:11, 24 lut 2015

grembosia napisał(a)
Oj niestety, chyba jednak je uwielbiają.
Tak wygląda miejsce, gdzie posadziłam 240 krokusów. W zeszłym roku chyba wszystkie zakwitły, a w tym same dziury, a bidulki, które próbowały się przebić, leżą nieżywe na powierzchni. W innych miejscach w ogrodzie, gdzie posadziłam kolorami razem z tulipanami i narcyzami, też sporo dziur. Pewnie i tam wyżarły krokusy, oby tylko krokusy... Dobrze, że poprzedniej jesieni nie dosadzałam krokusów...
Trochę chyba harcowały wśród innych tulipanów, ale niewiele. Czosnki raczej nietknięte.

u mnie chyba szafirki zostaly pozarte