Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grembosiowo

Grembosiowo

Juzia 10:05, 12 lut 2015

Katkak napisał(a)
A ja w desperacji zastanawiam się nad przygarnięciem kota. Tylko żebym jeszcze miała pewność, że będzie się mu chciało za nornicami uganiać .

Kotkę... jak już
Kocury słabo polują
Katkak 10:30, 12 lut 2015

Juzia napisał(a)

Kotkę... jak już
Kocury słabo polują

O, tego nie wiedziałam, dzięki
rozark 11:11, 12 lut 2015

No nie wiem, ja mam kota i paskuda poluje na: myszy , nornic u mnie niet i na ptaki.To chyba od genów zależy.
Jak mi przyniesie takiego rudzika w pysku to mi się serce ściska.
Iwk4 15:57, 12 lut 2015

grembosia napisał(a)

Wg kalendarza księżycowego, 17 lutego, przy sprzyjającej aurze (bez deszczu) możemy przyciąć krzewy kwitnące latem (hortensje, kaliny, ...). I wtedy można zrobić sadzonki.
Natomiast, 19 lutego (księżyc w nowiu) to też bardzo dobry czas na radykalne cięcie, wtedy rośliny mają szanse bardzo szybko się zregenerować.
Ale wiadomo, księżyc to jedno, ale trzeba obserwować pogodę.
Tak więc powoli: sekatory w dłoń, dobre i to na początek.

Grembosiu, dzięki za ten wpis. Bloki startowe przygotowane, tylko boję się, że robię falstart.
Czy tuje też podkrzesać 19 ?
Warmia 16:19, 12 lut 2015

Juzia napisał(a)

Kotkę... jak już
Kocury słabo polują

Witam się pierwszy raz

To chyba nie do końca prawda. Nasz kocur był tak łowny, że nawet sroki zawracały przed naszym płotem. Kiedyś przyniósł młodą prawie martwą srokę do ogrodu. Od tamtej pory srok niet. Niestety mniejsze ptaszki też pozbawiał życia, ale niestety taka natura kota.Jest łowcą. Nornic, kretów czy myszy nie było.
yolka 17:01, 12 lut 2015

Grembosia byłam u Ciebie wcześniej, obiecałam zajrzec więc jestem.
Danucha 20:04, 12 lut 2015

Witam Grembosiu
Śliczny masz ogród. Romantyczny, wypielęgnowany i uporządkowany. Nie ma tu niczego zbędnego i wszystko ze sobą doskonale współgra. Cudnie cudnie cudnie.
grembosia 20:38, 12 lut 2015

Kuklik napisał(a)

Widziałam, że masz na pergoli powojnik Summer Snow. Poznałam go u Tess i chciałabym go wsadzić u siebie. Też jesteś z niego zadowolona?

No właśnie, coś mi tu nie grało, bo Tereska też rozpoznała u mnie powojnik na pergoli jako Summer Snow. Sprawdziłam więc i okazuje się, że Paul Farges= Summer Snow. Wam się podoba, a mnie niespecjalnie, za dużo wiotkiego zielonego, za małe kwiaty, ale kwitnie rzeczywiście obficie i bardzo długo. Sporo zamieszania jest z przywiązywaniem do kratek, ale tak jak pisałam wcześniej, na razie zostaje, bo mężowi się podoba.
grembosia 20:55, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Grembosiu, dzięki za ten wpis. Bloki startowe przygotowane, tylko boję się, że robię falstart.
Czy tuje też podkrzesać 19 ?

Iwonko, z iglakami to jeszcze poczekaj. Iglaki zaczynamy ciąć na przełomie marca i kwietnia, kiedy nie zagrażają już przymrozki. W tym roku może trochę wcześniej, ale należy obserwować pogodę. Pierwszy raz tniemy przed wypuszczeniem świeżych przyrostów. Kolejne cięcie- czerwiec, żeby zachować ładny kształt. Ostatnie cięcie- pod koniec sierpnia.

Przycinając roślinę mniej ją uszkodzimy, jeśli gałązki, które rosną skośnie będziemy ciąć prostopadle do osi pędów. A te, które rosną do góry tniemy lekko ukośnie. Pomaga to szybko spływać wodzie w dół.
grembosia 21:16, 12 lut 2015

Nornice- zwalczanie
To znalazłam w swoich notatkach:
- rącznik, to roślina, której podobno nie znoszą i szybko się z ogrodu wynoszą, należy ją posadzić w kilku miejscach w ogrodzie
- włosy np.ze szczotki do norek
- gnijąca, mocno śmierdząca cebula, do takiego stanu można ją doprowadzić władając do foliowego worka, który szczelnie zamykamy i zostawiamy na słońcu, a potem wyciągamy i do nory

Przeszłam się dzisiaj dokładnie po ogrodzie i ilość dziur jest niesamowita, myślałam, że stracę tylko krokusy, ale wygląda na to, że strat może być dużo więcej...