Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Oddam » Verbena bonariensis - werbena patagońska

Verbena bonariensis - werbena patagońska

Sebek 11:12, 15 maj 2011

Ja tak zrobiłem, bo chyba tak powinienem,
Jednak na przykładzie aksamitki. Też ją się sieje pojedynczo, a kiedyś wzeszły mi w ziemi jak wyrzuciłem całe to też mi wzeszły. Nic nie wiadomo
KasiaWB 21:30, 22 maj 2011

Mi chyba coś wzeszło w pojemniku ) (do gruntu nie dawałam). Dzisiaj zauważyłam, choć wielkość mają mikroskopijną i na chwilę obecną aż 4 sztuki )) ale to chyba Verbena.... ?!

Oto zdjęcie pt. Wytęż wzrok

w powiększeniu

I w bardzo dużym powiększeniu ))

czy to Verbena???? bo jeśli tak, to aż trudno uwierzyć porównując z pierwszym zdjęciem w wątku ))
hanka_andrus 21:34, 22 maj 2011

Cholercia,trzeba zabrać lupę do ogrodu.
KasiaWB 21:38, 22 maj 2011

))) Haniu, ale czy to napewno Verbena???? sianie było czyste, ale czy to możliwe, że tak wygląda ta okazała Verbena bonariensis? )))
hanka_andrus 21:46, 22 maj 2011

Możliwe, wielkość pierwszych listków nie świadczy o bujności rośliny dorosłej.Nasionka są mikre,to i liścienie małe.Na wszelki wypadek zaznacz ,i nie każ tam mężowi chodzić.Za kilka dni się okaże......co to za ziółko.
KasiaWB 22:22, 22 maj 2011

hanka_andrus napisał(a)
Możliwe, wielkość pierwszych listków nie świadczy o bujności rośliny dorosłej.Nasionka są mikre,to i liścienie małe.Na wszelki wypadek zaznacz ,i nie każ tam mężowi chodzić.Za kilka dni się okaże......co to za ziółko.

Nie ma obawy o zdeptanie, bo mam je w plastikowym pojemniku z przykrywką, ale z dziurkami na dole i na górze, więc mają jak w szklarence czasem otwieram im "daszek" ) miałam je na balkonie, ale obecnie są na działce i stoją w optymalnym, osłoniętym miejscu. Ciekawe, co to z nich wyrośnie ))
Tajga1 13:26, 23 maj 2011

A mi wschodzą na potęgę (bardzo dużo roślinek). Nie wiem jak koleżankom, z którymi się podzieliłam nasionami.
Moje werbeny posadzę na tle złocistej odmiany thui i złocistej trzmieliny. posadzę ją też, razem z innymi bylinami, na tle złotej odmiany miskanta. Będzie "piknie" chociaż wymarzło mi bardzo dużo roślin - dopiero teraz nieśmiało "odbijają"
Pozdrawiam
Linka 13:41, 23 maj 2011

To będę wiedzieć kogo prosić jesienią o nasionka
Sebek 22:24, 23 maj 2011

Bo mi chyba też takie cosik wzeszło, ale możliwe, że to chwaścik jakiś, bo chyba by to było za szybko. a może nie?
KasiaWB 22:29, 23 maj 2011

Tajga1 napisał(a)
A mi wschodzą na potęgę (bardzo dużo roślinek). Nie wiem jak koleżankom, z którymi się podzieliłam nasionami.
Moje werbeny posadzę na tle złocistej odmiany thui i złocistej trzmieliny. posadzę ją też, razem z innymi bylinami, na tle złotej odmiany miskanta. Będzie "piknie" chociaż wymarzło mi bardzo dużo roślin - dopiero teraz nieśmiało "odbijają"
Pozdrawiam

Tajga1, koniecznie zrób zdjęcie tych wschodzących na potęgę żeby wszyscy wiedzieli jak to wygląda