Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 20:51, 29 cze 2017

Alicja169 napisał(a)
Podziwiam efekt rozmnażania Szczególnie udany jest już ładnie rozrośnięty obecnie dereń.Jak uda się znaleźć instrukcję to chętnie skorzystam
Alicja dla Ciebie instrukcja robienia sadzonek zielonych z derenia i nie tylko☺

Ucinamy sadzonkę Ok 15 cm.zostawiamy jedną parę liści oczywiście skracamy o połowę. (tak samo można robić sadzonki z hortensji w czerwcu)Stawiamy w cieniu i pilnujemy wilgotności.Ja zraszałam liście rano i wieczorem i delikatnie podlewałam.

Mirka 21:04, 29 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka ja zlozylam tylko zgloszenie o budowie oczka bylo to 4 lata temu. Do 25 m2 wtedy sie tylko zglaszalo. Jezeli nikt sie nie przyczepi w ciagu miesiaca od zgloszenia moglam budowac. Co prawda budowalam w ostatnim miesiacu wystarczy, zemlopate wbijesz do ziemi tez tak zrobilam, bo w 2013 r. Bylo bardzo duzo wody i ekipa nie mogla wejsc bo robotnicy topili sie w blocie.
Teraz jest inne prawo budowlane. Ale wiem, ze jest duzo lagodniejsze.
Z ciekawosci sprawdze.
Elu dziękuję za informację.Chyba się udam do starostwa i dowiem co i jak mogę powiększyć.

Od trzech dni nie mogę fotek zrobić bo burza mnie wygania. Dziś mnie burza w południe wygoniła. Pojechaliśmy z em po południu drugi raz a tam Sajgon drzewa połamane (takie Stare ogromne wierzby)i znów musiałam uciekać bo burza szalała. Ale mam urlop co☺
Alicja169 21:22, 29 cze 2017

Mirka bardzo dziękuję za instrukcję Fotki poglądowe bardzo przydatne
Będę próbowała wzbogacić swój ogród w tak pozyskiwane rośliny

Straty w ogrodach prawie w całej Polsce, przykro czytać o tym co się działo, połamane drzewa to przykry widok, współczuję
sylwia_slomc... 21:30, 29 cze 2017

Niby takie proste, ale jednak mnie się raczej nie udaje
ElzbietaFranka 08:53, 30 cze 2017

Witam. Wlasnie ten SAJGOn to od ciebie do mnie przyszedl az do Mławy.
Ale dolo trzadu. Bylam wczoraj zobaczyc co tam u mnie sie dzialo. Roze pedy wylamane podwiazalam ale czy cos z tego bedzie. Mialam na siatce czarna agrowloknine i juz spory blusz i wszystko zerwalo w sobote musimy naprawic.

Drzewa wszystkie po przeginane od wiatru na polnoc jest nadzieją, ze do slonca sie odwroca. W oczku nigdy tyle wody nie mialam.
Zostawiam zawsze puste wiadro z kamykami na dnie aby zobaczyc ile wody napadalo 3/4 wiadra.
Pradu nie bylo wiec do domu nie wchodzilam aby nie uruchomic czegos niepotrzebnie.
Bylismy po drugiej ulewie. Po drodze drzewa na drutach elektrycznych.
Anabell 23:30, 01 lip 2017

Mirka wcięło Cię w robotę czy wypoczynek przecież masz urlop
Mirka 23:33, 01 lip 2017

Dziś też padało i burza była.Zdążyliśmy posiać gorczyce na nawóz zielony potem em przeleci glebogryzarką i pod koniec sierpnia wysiejemy trawę.

Elu i moje odkrycie na końcu działki.Em zaczął karczować haszcze i mamy mały stawik na końcu działki.Zobacz tylko nie wiem czy będzie dobrze widać.

Mirka 23:39, 01 lip 2017

Po ostatniej wichurze mam połamane takie stare wierzby które rosną na tyłach działki i osłaniały od wiatru.A teraz taka dziura i wiatr hula.No i jeszcze dziki się znów pokazały ryją ze hej.Już mi raz rabaty przeorały.

Mirka 23:44, 01 lip 2017

Anabell napisał(a)
Mirka wcięło Cię w robotę czy wypoczynek przecież masz urlop
Haniu jestem utopiona cały tydzień w zielsku.Nawet fotek nie robię bo przecież ziela nie pokażę.Jutro wnuki przyjeżdżają na wakacje to znów mało co zrobimy.
Doniczkowo
ElzbietaFranka 00:37, 02 lip 2017

Witam Mirka widać dosyć dobrze.
Ja nie wiem, czy ty musisz mieć jakieś zgłoszenie jak masz naturalne oczko. Coś tam jest może glina i nie będzie przeciekać.
Najpierw wykarczujcie i róbcie zdjęcia.
Bo tak mi się wydaje, zgłasza się jak robi się oczko a ty już masz tam coś naturalnego.
Zobacz najpierw co tam w tej glebie siedzi ile tej wody i trzeba obserwować czy ta woda utrzymuje się czy wysycha.

Drzewa urosną, ale te dziki to okropna rzecz. Nie chce wymawiać złej godziny, ale jak te cholery zryją ci glebę to się nie pozbierasz cała praca na marne.

Wiesz Mirka możesz po wtykać te połamane wierzby do ziemi one odpuszczą. Widziałam jak facet ma słupki z wierzby umocował elektrycznego pastucha, te wierzby grube na 8 cm i grubsze mu odbiły i maja piękne peruki. Możesz się śmiać, ale naprawdę.
Rolnik hoduje jakieś krowy z takimi dużymi rogami nie daleko mojej działki więc nie ściemniam.
Kasia Pestka ma też parkan z wierzby. Nie zastanawiaj się tylko zabezpiecz to pole jak nie masz płotu.

Mirka widzę, że masz tam tatarak taki fajny nie wyrzucajcie go bardzo potrzebny do oczka natlenia wodę. Jak widzisz jakieś rośliny w tej wodzie to ich nie wyrzucaj do wiadra i do wody, wszystko się przyda.

Fajna rzecz takie dzikie oko.