Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 13:24, 19 wrz 2017

mikina34 napisał(a)
Mirko, zgodnie z umową wstawiam zdjęcia liści moich truskawek, coś im dolega chyba, bo już jak się zaczynają rozwijać to maja uschnięte końcówki (tak miały w ciągu roku)...sprawdzałam w necie i wygląda dokładnie jak brak wapnia, podsypałam trochę ale czytałam, że nie można przesadzić z zwapnowaniem, na trochę pomogło, ale one dalej takie dziwne, cały liść zdrowy tylko te brzegi zeschnięte...

...i kłosy rozplenicy... czy można już zbierać nasionka?

usunę zdjęcia po diagnozie
Co do truskawek to poprosiłam Anię o opinię i już się wypowiedziała.Może jeszcze coś doradzi.
Co do nasion to widzę że już możesz zbierać.Jak pociagniesz za kłos i schodzą to są dojrzałe i można zbierac.Ja tak w październiku zaczynam z rozplenic zbierać.Co do siania napisałam na priv.
Mirka 13:27, 19 wrz 2017

pestka56 napisał(a)
Ale połów fotograficzny miałaś piękny

JOJ, jak ja na pisałam "hortensja" Wszystko przez kota Pasqala, bo zaczął się sezon na wylegiwanie się na blacie przy klawiaturze i moich przedramionach.
Połów był tylko szkoda ze nie do jedzenia.
Rudbekie niezmordowane wciąż kwitną.
Mirka 13:29, 19 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
Mnie też zawsze urzekają muchomorki, takie są ładne z tą swoją czerwienią. Lubię właśnie te czerwone bo z daleka widać,że muchomor i nie trzeba się zastanawiać.
Hehe właśnie nie trzeba
Hortki jeszcze nie wybarwione.
Mirka 13:31, 19 wrz 2017

frezja napisał(a)

Nigdy nie widziałam muchomora na żywo )a mieszkam kupę lat obok lasu.
Żartujesz
anka_ 13:42, 19 wrz 2017

Moni tak w realu przyjrzyj się temu krzaczkowi na drugiej fotce. bo jak dla mnie to te liście z prawej są z chlorozą. Ale może to rzeczywiście kwestia foto.
Jeżeli przędziorki to głównie od spodniej strony liścia widać... hm... meszek. Zwłaszcza o poranku takim jak teraz inaczej widać rosę. Ale kurczę nie wiem jak to wytłumaczyć. Najlepiej liść pod mikroskop z dużym powiększeniem- nie masz przypadkiem jakiejś znajomej pani biolożki?

Tak naprawdę jest tyle nowych 'robalst' zjadających ponoć truskawki, że czasami zastanawiam się czy to nie wymysł firm produkujących opryski...

Jedno- bardzo groźne i w zasadzie niemożliwe do skasowania sa nicienie. Ale rozumiem, że sadzonki z pewnego źródła...

Dla mnie do monitoringu są dwie zasadniecze sprawy- mączniak i opuchlak. Resztę 'olewam'. Sorki, ale co do pryskania- ja wychodzę z założenia, że na nic co uprawiam do spożycia (bez względu czy tylko dla rodziny czy nie) nie stosuję chemii. Tak więc w tej kwestii nie pomogę.

Jeszcze jedno- truskawka jak ma dobrze przygotowane podłoże nie potrzebuje w sezonie sadzenia żadnych 'wspomagaczy". Czasami można przedobrzyć.

Poza tym idzie jesień, pogoda jest jaka jest- to wszystko ma wpływ na formę liści. Dodatkowo wygląd liści jesienią i ich barwa jest u truskawek cechą odmianową.

Ja osobiście dałabym im spokój już teraz. A wiosną bacznie zwróciła na nie uwagę.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 13:51, 19 wrz 2017

Mirka napisał(a)
Dzięki Aniu że zajrzałaś .Twoja opinia bardzo cenna.Monia to chyba jakiś oprysk musisz zapodać na przedziorka tylko nie wiem czy teraz czy na wiosnę.Może.Ania coś jeszcze doradzi.
Wiesz co u mnie teraz na jesieni takie suche liście się robią.
Ha, ha, ha... i namieszałam tylko...

Mirko a czy ta żółta rudbekia się rozsiewa? Bo Kasia pisała, że u niej nie...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mikina34 14:26, 19 wrz 2017

anka_ napisał(a)
..

Ja osobiście dałabym im spokój już teraz. A wiosną bacznie zwróciła na nie uwagę.

Aniu, pięknie dziękuję za obszerne wyjaśnienia , postaram się obejrzeć liście w miarę możliwości wnikliwie, teraz już odpuszczę temat, bo tak jak mówisz jesień i czas spoczynku, a na wiosnę będę im się bacznie przyglądać i w razie co zgłoszę się po poradę

Mirko, dziękuję za użyczenie wątku

Pozdrawiam ciepło dziewczęta
ElzbietaFranka 09:17, 20 wrz 2017

Nie wiem jak w Łodzi ale tutaj przy takich ulewach watpie, aby sie przedziorek ostal na truskawce. Przedziorek nie znosi wody.
Jest zasada masz przedziorka opryskaj rosline woda.

Moze u truskawki jest inaczej.
Mirka 09:29, 20 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Nie wiem jak w Łodzi ale tutaj przy takich ulewach watpie, aby sie przedziorek ostal na truskawce. Przedziorek nie znosi wody.
Jest zasada masz przedziorka opryskaj rosline woda.

Moze u truskawki jest inaczej.
Dziękuję Elu to i dla mnie cenna informacja.Też mam poletko truskawek tylko ja ekologicznie bez chemi.
Mirka 09:32, 20 wrz 2017

mikina34 napisał(a)

Aniu, pięknie dziękuję za obszerne wyjaśnienia , postaram się obejrzeć liście w miarę możliwości wnikliwie, teraz już odpuszczę temat, bo tak jak mówisz jesień i czas spoczynku, a na wiosnę będę im się bacznie przyglądać i w razie co zgłoszę się po poradę

Mirko, dziękuję za użyczenie wątku

Pozdrawiam ciepło dziewczęta
Zapraszam do dalszego korzystania Może założysz swój i pokażesz nam swoje roślinki.