Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Rosa 11:47, 04 gru 2018

Napisałam jak ja zrobiłam.
Po kolei warstwy od strony pomieszczenia mieszkalnego czyli od środka:
- płyty g-k podwieszone,
- 30 cm ekofiber na płytach czyli na poddaszu nieużytkowym.
Ocieplasz strop a nie powietrze. Przecież powietrze nad stropem też trzeba zimą ogrzać, a latem zaizolować od ciepła z dachu nagrzanego przez słońce.
Chyba jasno to wytłumaczyłam. Jeśli masz jeszcze wątpliwości to pytaj.

I właśnie takich niuansów dotyczył mój wpis o tym dla kogo buduje się kolejny dom .
Mirka 11:59, 04 gru 2018

Rosa napisał(a)
Napisałam jak ja zrobiłam.
Po kolei warstwy od strony pomieszczenia mieszkalnego czyli od środka:
- płyty g-k podwieszone,
- 30 cm ekofiber na płytach czyli na poddaszu nieużytkowym.
Ocieplasz strop a nie powietrze. Przecież powietrze nad stropem też trzeba zimą ogrzać, a latem zaizolować od ciepła z dachu nagrzanego przez słońce.
Chyba jasno to wytłumaczyłam. Jeśli masz jeszcze wątpliwości to pytaj.

I właśnie takich niuansów dotyczył mój wpis o tym dla kogo buduje się kolejny dom .
No widzisz u mnie za późno na ekofiber bo wełna kupiona już.
W poprzednim domu tak mieliśmy zrobione ocieplenie i było ok.
Rosa 12:10, 04 gru 2018

Na płytach g-k wełnę też się układa. Rodzaj materiału nie ma tu znaczenia, ważny jest ciężar materiału i grubosć warstwy. A obecne normy przewidują min. 30 cm.
edit
ja dałam ekofiber bo od lat znam ten materiał i wiem, że go żadna zaraza nie zeżre. W wełnę mineralną myszy wlezą jak znajdą jakąś szparkę. Poza tym ekofiber to materiał ekologiczny, najmniej szkodliwy dla człowieka.
Mirka 12:13, 04 gru 2018

Rosa napisał(a)
Na płytach g-k wełnę też się układa. Rodzaj materiału nie ma tu znaczenia, ważny jest ciężar materiału i grubosć warstwy. A obecne normy przewidują min. 30 cm.

Rosa dziękuję za wszystkie dobre rady
anabuko1 12:18, 04 gru 2018

Mirka napisał(a)

Aniu też lubię takie kolorki. Mam zamiar na wiosnę powiększyć rabatę z berberysem. Jak wyjdzie pokażę

Na pewno ładnie. Ja też mam w planach chociaż ze 3 berberys różne posadzić. No na razie mam tylko 1 mały . I to gdzieś wetkniety i niewidoczny.
Toszka 12:18, 04 gru 2018

Chętnie podczytałam waszą dyskusję. Zwłaszcza, że wiem, że Ewie można zaufać...nie tylko w kwestiach budownictwa
I nie powiem, te panele żywo mnie zainteresowały, bom ja na tym samym etapie co Mirka...i bez kredytu
Rosa 12:18, 04 gru 2018

Rosa 12:25, 04 gru 2018

Toszka napisał(a)
Chętnie podczytałam waszą dyskusję. Zwłaszcza, że wiem, że Ewie można zaufać...nie tylko w kwestiach budownictwa
I nie powiem, te panele żywo mnie zainteresowały, bom ja na tym samym etapie co Mirka...i bez kredytu

Dzięki Iwonko za zaufanie, staram się doradzić najlepiej jak potrafię. Nie wszystkie technologie znam i nie wszystkich wynalazków jestem zwolenniczką, ale niektóre te zdrowsze są naprawdę dobre. Gorzej z ich trwałością.
Panele córka wypatrzyła na allegro, była wyprzedaż końcówki serii z obniżką 50%. Już rok u mnie leżą i świetnie zdają egzamin. U Gosi prawie 100 m2 też dobrze się spisuje. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednich dystansach.
Jeśli nie znajdziesz tych paneli to napisz, Gosia poda mi sprzedawcę i Ci wyślę na pw.
edit:
można je 2-3 razy cyklinować , bo mają grubszą warstwę wierzchnią. To też istotne.
Toszka 12:26, 04 gru 2018

Ewo, ty się tak nie szczerz, tylko powiedz czy ekofiber nadaje się do ocieplenia budynku. eM chce ocieplać styropianem, a ja boję się myszy drążących tunele... w styropianie, nie w mężusiu
Rosa 12:33, 04 gru 2018

Też. Poczytaj w necie, bo już są nowsze rozwiązania i chyba płyty produkują. Kiedyś tylko sprężarką wdmuchiwali. Szczególnie pomocne i jedyne rozwiązanie to było w starych budynkach przy ścianach warstwowych z pustką powietrzną pomiędzy ścianami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies