Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

Slawko 15:43, 03 lis 2012

Chryzantemy...dostałem ich 5 doniczek, za darmo Pani, która mi je ofiarowała powiedziała, że mogę je posadzić do ziemi i że za rok wyrosną... mi się wydaje, że to są chyba jednoroczne rośliny...
Jak na razie dla jednej znalazłem miejsce w ogrodzie
Slawko 15:48, 03 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)
Pieknie rysujesz/malujesz niezależnie od tego na jakim jesteś etapie. Gdy będziesz na architekturze to pewnie trafisz na dobrego nauczyciela rysunku. Tylko nie wiem czy na architekturze krajobrazu też???

Obym trafił tak jak mówisz... Wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że na arch. krajobrazu również są nauczyciele od rysunku
baraga1904 15:50, 03 lis 2012

...wow...pięknie rysujesz...rozwijaj talent ile wlezie...
...chryzantemki ekstra...żółty fajnie wygląda, rozjaśnia jesienne pochmurne dni...
...pozdrawiam...
przemekg 16:22, 03 lis 2012

Slawko napisał(a)
Chryzantemy...dostałem ich 5 doniczek, za darmo Pani, która mi je ofiarowała powiedziała, że mogę je posadzić do ziemi i że za rok wyrosną... mi się wydaje, że to są chyba jednoroczne rośliny...

Hej Sławek
Po wyglądzie raczej nie można odróżnic chryzantem zimującycych w ogrodzie od tych niezimujących.
Choć dla większości te rośliny kojarzą się dośc jednoznacznie, to dla mnie są równiez świetną ozdobą ogrodu w okresie kiedy po innych kwitnących roślinach juz prawie nic nie pozostało.
Niestety odmiany używane do produkcji na 1 XI raczej nie są zimujące, a ich naturalny okres kwitnienia przypada w połowie listopada, jako rośliny do ozdoby ogrodu nie mają znaczenia, jedynie odpowiednio prowadzone w tunelach steruje się nimi i zakwitają w odpowiednim czasie. Do ogrodu dużo lepsze sa odmiany wcześniej kwitnące, u mnie najwcześniejsza zakwita juz w sierpniu a kolejne kwitną cały wrzesień i październik, zamierzam zdobyc kolejne odmiany z tych zimujących, a te co mam nawet ubiegłą zime przetrwały bez uszczerkbku Fotki kilku ostatnio wklejałem w moim wątku.

PS. Świetne rysunki
Slawko 20:42, 03 lis 2012

przemekg napisał(a)

Hej Sławek
Po wyglądzie raczej nie można odróżnic chryzantem zimującycych w ogrodzie od tych niezimujących.
Choć dla większości te rośliny kojarzą się dośc jednoznacznie, to dla mnie są równiez świetną ozdobą ogrodu w okresie kiedy po innych kwitnących roślinach juz prawie nic nie pozostało.
Niestety odmiany używane do produkcji na 1 XI raczej nie są zimujące, a ich naturalny okres kwitnienia przypada w połowie listopada, jako rośliny do ozdoby ogrodu nie mają znaczenia, jedynie odpowiednio prowadzone w tunelach steruje się nimi i zakwitają w odpowiednim czasie. Do ogrodu dużo lepsze sa odmiany wcześniej kwitnące, u mnie najwcześniejsza zakwita juz w sierpniu a kolejne kwitną cały wrzesień i październik, zamierzam zdobyc kolejne odmiany z tych zimujących, a te co mam nawet ubiegłą zime przetrwały bez uszczerkbku Fotki kilku ostatnio wklejałem w moim wątku.

PS. Świetne rysunki

Dla mnie również są świetnym dodatkiem koloru do ogrodu...tym bardziej, że o tej porze za dużo roślin nie daje takich barw ogrodowi...mogą się kojarzyć ale wystarczy jakiś mały element (dynie ozdobne czy latarenki) z którym zostaną połączone i od razu zmienia się ich jednoznaczna funkcja
przemekg 21:04, 03 lis 2012

Dynie do jesiennych ogrodowych ozdób się świetnie nadają, oby tylko nie z wyciętymi zębami i oczami.
U Ciebie chryzantema w ładnym wdzianku u mnie zwyczajnie na rabacie nawet na chryzantemę nie wygląda.
justi 21:36, 03 lis 2012

Podziwiam Twój talent Świetne prace, a wystawa ich w galerii to niezaprzeczalnie wielka szansa, mam nadzieję, że z niej skorzystasz.

Chryzantemki te drobne mogą przezimować, jeśli zima będzie łagodna. Kiedyś zostawiłam taką na cmentarzu, całą zimę stała w doniczce i na wiosnę odbijała z jednej strony zielonymi listkami.
Dorka 18:07, 05 lis 2012

O rany.................... Sławek, przyznaję szczerze, iż po dokładnej lekturze stwierdzam, że jesteś fantastyczną osobowością optymizm bije z każdego wypowiedzianego zdania ale i po trosze pragmatyzm, genialne podejście do ogrodu (zazdroszczę ). Z największą przyjemnością będę konwersować z Tobą na tematy ogrodowe - jako z doświadczonym już ogrodnikiem, wykształcenie zobowiązuje Wg mnie Twoja wszechstronność może jedynie pomóc Ci w odnalezieniu swojego miejsca na ziemi Ja też uważam, iż jesteś wartościowym kandydatem na męża w dzisiejszych czasach jakoś mało jest młodych mężczyzn wrażliwych na sztukę i tak bardzo kreatywnych (piszę to wyłącznie z obseracji przyjaciół moich córek będących w Twoim wieku). Pozdrawiam serdecznie
Syla 18:12, 05 lis 2012

kasik778 napisał(a)

A ten portret robiony na szybko w prawie 2 dni Tak po prostu dla siebie rysowany...uczę się jeszcze przecież Chyba jak dla mnie jeden z najlepszych do tej pory, które mi wyszły

Tylko, żeby portrety nie stały się ważniejszym tematem na moim wątku niż mój ogród w końcu to portal o ogrodach

to już jest prawdziwe arcydzieło, naprawdę piękny...

Pozwól , że i ja wyrażę swój zachwyt .... Okrutnie zazdraszczam talentu !!! pozdrawiam
Bogdzia 18:13, 05 lis 2012

Piękne te Twoje portrety, masz wielkie zdolnosci ale o tym pisza już tu wszyscy. Pozdrawiam.