Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

monteverde 23:03, 01 mar 2013

Slawko pytałeś u Danusi o horti a co powiesz o Phantom? 1,5 m
Slawko 23:12, 01 mar 2013

Przyznam szczerze, że też się nad nią zastanawiałem ale obawiam się, że będzie miała większe tendencje do obwisania. I co tu wybrać
Slawko 15:58, 04 mar 2013

Ahoj Pogoda dzisiaj wyśmienita, więc od pracy w ogrodzie aż huczało Trawy pościnane, martwe części bylin posprzątane Na jutro planuje cięcia pięciorników i róży
Popstrykałem też kilka zdjęć

Moje pierwsze hiacynty 6 sztuk, posadzone w doniczce

A tu tulipany Mają mieć kwiaty białe i mocno purpurowe. Posadziłem 6 sztuk, na razie widzę 2

...i żuraweczka - też pięknie przezimowała

Slawko 16:05, 04 mar 2013

I największa niespodzianka Ostnice przezimowały Przycięte według zaleceń Danusi Tylko się zastanawiam czy nie powinienem ich jeszcze krócej ściąć? Tak się o nie boję, bo to moje ulubione trawki.

Nie wie ktoś może co by mogło dolegać temu różanecznikowi? Takie objawy już przynajmniej od 3 lat widzę.

A ten liść bez problemu oderwałem z krzaka i oczywiście wyrzuciłem do kontenera na śmieci.

ZbigniewG 18:07, 04 mar 2013

Slawko napisał(a)
Przyznam szczerze, że też się nad nią zastanawiałem ale obawiam się, że będzie miała większe tendencje do obwisania. I co tu wybrać
jeżeli któraś z bukietowych będzie "obwisała" to na 200% nie Phantom

te plamy na liściach to może być nekroza różanecznika oprysk 2x przerwa 2tyg Topsin lub Dithane.

albo plamistość liści różanecznika można Bravo lub coś w tym stylu

oczywiście wszystkie liście zebrać i spalić
może to być tylko objaw pozimowy ale oprysk nie zaszkodzi

Gardenarium 19:40, 04 mar 2013

Slawko napisał(a)
I największa niespodzianka Ostnice przezimowały Przycięte według zaleceń Danusi Tylko się zastanawiam czy nie powinienem ich jeszcze krócej ściąć? Tak się o nie boję, bo to moje ulubione trawki.

Nie wie ktoś może co by mogło dolegać temu różanecznikowi? Takie objawy już przynajmniej od 3 lat widzę.

A ten liść bez problemu oderwałem z krzaka i oczywiście wyrzuciłem do kontenera na śmieci.

Krócej tnij ostnice.

O tym odpadaniu liści to czytaj watek o chorobach rózaneczników
https://www.ogrodowisko.pl/watek/868-rozaneczniki-choroby-i-szkodniki

Instagram Ogrodowiska
Slawko 19:56, 04 mar 2013

ZbigniewG napisał(a)
jeżeli któraś z bukietowych będzie "obwisała" to na 200% nie Phantom

te plamy na liściach to może być nekroza różanecznika oprysk 2x przerwa 2tyg Topsin lub Dithane.

albo plamistość liści różanecznika można Bravo lub coś w tym stylu

oczywiście wszystkie liście zebrać i spalić
może to być tylko objaw pozimowy ale oprysk nie zaszkodzi

Na dzień dzisiejszy jestem za Limelight
W zeszłym roku pryskałem "Score 250 EC" ale jak widać na załączonym obrazku efekty marne.
Będę musiał kupić coś z Twoich propozycji ale jeszcze sobie wejdę na wątek o chorobach różaneczników, jak Danusia poniżej poleciła
Dzięki wielkie Zbigniew Pozdrawiam
Slawko 19:58, 04 mar 2013

To jutro zrobię poprawkę na ostnicach A tym nowym, zielonym źdźbłom nic nie będzie?
adom1206 20:30, 04 mar 2013

widzę że nie tylko ja trawki cięłam.teraz pędzę zobaczyć jak ostnice wyglądają bo jeszcze nie mam.
Slawko 21:00, 04 mar 2013

Musiałem już pociachać, bo później nie będzie czasu a jak ciepełko przyjdzie to raz, dwa wszystko ruszy O ostnicach już Ci chyba kiedyś pisałem Przepiękne trawska Pozdrawiam