Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 15:27, 18 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Werbeny i dróżka hortensjowa naj-, naj!

Ewa dzięki hortensje to do naszych ogrodów idealna roślina
ogniste kolory też są

anna_g.....Aniu, podobnie było ze mną, teraz część roślin zostawiam z nasionami, a rozwary mnie zaskoczyły, pod magnolią busz, tak , jak lubię, wiosna szafirki, teraz rozwary
w pierwszym roku są niskie, potem tak do 40 cm rosną, ale nie więcej

Mirka.....ale fajnie ci na urlopie, wnusie i ogród pogoda cudowna, ale tez przez upał nie da się dużo zrobić, tak leniwie trzeba działaćdo września i twoja osiągnie 2 metry, skoro moja z nasionek już ma 1,5 i jest coraz potężniejsza, różnica taka, ze ta ubiegłoroczna ma ciemne liście, bardziej skórzaste, a młoda...delikatnepozdrawiam
Milka 15:34, 18 lip 2014

Urszulla napisał(a)
Fajny ten sprzęt pokazałaś ja kupowałam wiosną szpalerowe tej firmy i są super,bo lekkie.
ale pewnie kiedyś skuszę się na takie jak pokazałaś one są akumulatorowe?

Połączenia roślin cudne. Czytam Twoje porady i przyznam szczerze że Ty już wiesz co i jak w Twoim ogrodzie rośnie i jakiego miejsca potrzebuje. U mnie prawie wszędzie patelnia. Więc drzew potrzeba.
A tą rabatę o której piszemy to moja hortensjowa tarasowa. Tam na obrzeżu tylko trawy wytrzymają letni suchostanżurawki wszystkie przesadzę na prawą stronę, a tam pójdą 3 buchanani i chyba Mint Mist.

Ula, one są ręczne, ale ostre i lekkie, naprawdę są idealne; mam Boscha akumulatorowe, ale nimi tnę tylko tawuły, berberysy, forsycje, pigwowiec, ogniki itd, bukszpany nie, bo wyglądają okropnie.

Ula, ale u ciebie, jeśli pamiętam są dorodne drzewa owocowe, one też cieniują, można to wykorzystać przy planowaniu nasadzeń, wiem, ze ciężko tam kopać i ze względu na twoją ziemię, ale powolutku dasz radę
bardzo dobry pomysł z trawami, koniecznie przesadź żurawki, bo szkoda spisać je na straty; rosną ci limki, one potrafią być bardzo wysokie, więc też dadzą trochę cienia; pomyśl o drzewach, co posadzić, aby powoli zrobić ochronę dla niższego piętra, zaraz idę do ciebie popatrzeć jeszcze
anna_g 15:48, 18 lip 2014

Milka napisał(a)
Mira..........a wiesz, że cofnęłam się do ogrodu sprzed 2 lat i ojej, normalnie szok, jakie zmiany i to na plus, miałam okropnie,a mimo to lubiłam ogródzimą zrobię porównanie, bo w ciągu tych 2 lat, zmiany kolosalne, aż sama jestem zaskoczona

a powojnik zarasta berberys, jak ja będę ciąć?

To ja czekam na to porówananie bo po pierwsze są super i bardzo je lubię a po drugie niestety nie śledziłam od początku Twojego wątku

Patrząc na to zdjęcie w pierwszej chwili się zastanowilam co to za krzew jest co kwitnie jak powojnik a liście ma zielono czerwone Fajnie to wygląda. Ale jak toto ciąć... no to nie wiem

Ketmie u mnie też zaczynają - acz pomalu bo na razie 2 kwiatki się rozwinęły... Mam te ketmie z 5 lat i co roku mam zamiar je wyrzucić - denerwują mnie bo się pokładają jak kwitną i pada deszcz.... w zeszłym roku po ulewach normalnie się robiły jak parasole - paskudne W tym roku jeszcze nie zakwitły i na razie stoją - ale zobaczymy co będzie. Czy u Ciebie też tak się dzieje ?
malgorzata_s... 17:19, 18 lip 2014

Irenko pospacerowałam powąchalam jak piesek Poleżalam na ślicznym leżaczku, buziole zostawiam i spadam W niedzielę będę z Aganią grilować
Milka 17:23, 18 lip 2014

Myślę, że warto robić takie porównania, przydatne dla niecierpliwych i niedowiarków, ze można coś zmienić
będę ciąć z drabiny, albo poczekam
z tą ketmią mnie zadziwiłaś, moja stoi na baczność, nigdy się nie pokładała, może to zależy do miejsca? gdzie rośnie u ciebie?
Milka 17:24, 18 lip 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko pospacerowałam powąchalam jak piesek Poleżalam na ślicznym leżaczku, buziole zostawiam i spadam W niedzielę będę z Aganią grilować

Ucałuj ją ode mnie, bawcie się dobrze, doczytałam, ze społeczeństwo zdrowe i nudzisz się, jak mops buziaki
Kondzio 17:28, 18 lip 2014

Pieknie jest i napewno pachnaco
hanka_andrus 17:33, 18 lip 2014

Irenko, na drabinę wepchnij kogoś młodszego. Niech sie zaprawiają w bojach. A nie tylko leżeć na leżaczkach.
JulkAd 20:29, 18 lip 2014

Milka napisał(a)

Gierczusiu, ja się zastanawiam czy ja aby nie za gęsto sadzę wejść i coś zrobić, och jak trudno, ale plus jest...mniej chwastów
cieszę się, ze podoba się busz, zatem aktualne fotki

Irenko Ty gęsto?...ja to się upychać już uczę, a miszczyni w upychaniu to tylko Ela

...słów mi brak, lubię te Twoje kolorki, zakamarki i tajemniczość w ogrodzie
mira 21:50, 18 lip 2014

Abraham też kupiłam / za 33 a Leonardo za 23 uff trudno/ czekam na pierwszy kwiat, tego berberysa to bym nie cięła trudno - ma swój urok nie wszystko musi być golone strzyżone

pozdrawiam