Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 13:10, 21 lip 2014

Kondzio napisał(a)
Pieknie jest i napewno pachnaco

Oj pachnie koniecznie przy okazji zmian, niestety wywalam pigwowce i jeden jaśmin, dosadzę więcej pachnących lilii i buków....muszę to zmienić, ale jakoś końcem sierpnia, teraz za gorąco...wczoraj o 9 było już 32 stopnie

tu pod murem po prawej zmiany...wyleciały przekwitłe firletki i mam puste place, coś mus wymyślić
a pigwowiec strasznie się rozłazi, zbyt inwazyjny i stale wymaga cięcia

na rabatach dżungla, cisy niewidoczne

Milka 13:17, 21 lip 2014

hanka_andrus napisał(a)
Irenko, na drabinę wepchnij kogoś młodszego. Niech sie zaprawiają w bojach. A nie tylko leżeć na leżaczkach.

Haniu, nie mam kogo....ale cięłam co innego, nie dotarłam tu...ręka w nocy mi drętwiała od cięcia bukszpanów, cisów, a zwłaszcza jałowców ala bonsai
jeszcze ciut i koniec, 2 dni lub 3 zejdzie
wczoraj mimo upału było pracowicie, ale cień też jest, było fajnie

na tegorocznej werbenie i jeżówkach i budlejach tłok

anna_g 13:25, 21 lip 2014

Milka napisał(a)
Myślę, że warto robić takie porównania, przydatne dla niecierpliwych i niedowiarków, ze można coś zmienić
będę ciąć z drabiny, albo poczekam
z tą ketmią mnie zadziwiłaś, moja stoi na baczność, nigdy się nie pokładała, może to zależy do miejsca? gdzie rośnie u ciebie?

od zachodniej strony rośnie, w dość słonecznym miejscu osłoniętym od wiatrów... W tym roku jest ciut lepiej, może dlatego że ją ostro postraszyłam wycięciem A może źle ją przycinałam, bo cięłam wiosną i potem takie cienkie rosły...
anna_g 13:26, 21 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Irenko to samo mam z żurawkami. Nie ma rady w tropikalnym słońcu nie daja rady, trzeba przesadzać,...
Z powojnikami drugi rok wlaczę.... Uwiąd je męczy mimo profilaktycznych oprysków.... Gdyby nie moja miłość do nich, już bym je wykopała... A tak to ścinam przy samej ziemi.... I odrastają.... Do połowy lata piekne a potem ostre cięcie.....

W tym roku u mnie też uwiąd na kilku - mimo previcuru wiosną, mimo nadmanganianu z czosnkiem, mimo łagodnej zimy... może to ta pogoda tak je załatwia... Takie one delikatne i kapryśne
Milka 13:31, 21 lip 2014

JulkAd napisał(a)

Irenko Ty gęsto?...ja to się upychać już uczę, a miszczyni w upychaniu to tylko Ela

...słów mi brak, lubię te Twoje kolorki, zakamarki i tajemniczość w ogrodzie

Cieszę się, że się podoba powoli coraz lepiej wszystko wygląda może za rok tylko pielęgnacja? czy to możliwe u ogrodnika?, hi, hi
oj Ela potrafi, ja też się uczę

pomalowałam mebelki, jeszcze w plecach coś na murze będzie, a górą rośliny są przycinane w parasol....i pół trzepaka na biało, zabrakło mi farby

Milka 13:44, 21 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Irenko to samo mam z żurawkami. Nie ma rady w tropikalnym słońcu nie daja rady, trzeba przesadzać,...
Z powojnikami drugi rok wlaczę.... Uwiąd je męczy mimo profilaktycznych oprysków.... Gdyby nie moja miłość do nich, już bym je wykopała... A tak to ścinam przy samej ziemi.... I odrastają.... Do połowy lata piekne a potem ostre cięcie.....

To prawda, zmienił się nam klimat.....jeszcze wszystkim nie zmieniłam miejsca, ciut za gorąco i boję się, ze padną...poczekam
u mnie stare powojniki bez zarzutu, nowe z problemami, może jak się zadomowią będzie dobrze, przestaję o nich myśleć

cięłam kulki aż ręce mnie bolały, ale od razu ładniej i stwierdzam, że w końcu mi te kulki wychodzą
monteverde 13:46, 21 lip 2014

Irenko ale dojrzały ten Twój ogród wszystko pięknie rośnie kulki Ci bardzo wychodzą, tniesz z szablonem? a cięłaś już lawendę? pozdrówka
Kondzio 13:49, 21 lip 2014

Ale bujnie rośnie Piwowarskiego zostaw bedziesz mieć do nalewek hi hi hi mebelki ładnie pomalowane poprostu pieknie wyglada
Milka 13:51, 21 lip 2014

Sebek napisał(a)
Pewnie się powtarzam, ale to hakone jest niesamowite - jak będę kiedyś je sadzić to tylko u finki je kupię, bo chyba tylko od niej takie rosną
U mnie purpurowe i czerwone żurawki tylko dają radę w słońcu - zielone co zawsze miały parę listków poparzonych w tym roku okropnie wyglądają - jutro będę je wycinać...

Te u mnie też dają radę i chyba tylko one na słońce, reszta woli półcień...
zawsze coś, taki los
a mnie się dość zgrały kolorem dalie z resztą, bo z nimi stale niespodzianki w kolorze

i bardzo lubię za tę delikatność i wytrzymałość ten wilczomlecz
Milka 14:01, 21 lip 2014

monteverde napisał(a)

Irenko pięknie w ogródku mnóstwo kwiatów, a ta różyczka wymiata, znasz nazwę?i widzę łodyżki werbeny pozdrówka

To Abraham Darby, bardzo mi się podoba pod murem łany werbeny wysiane w marcu, wszystkie dorodne i kwitnąmnóstwo sadzonek lokowałam w inne miejsca, więc pełno jej w ogrdzie
w innej części werbena

tu w pobliżu też mam jej pełno

tu pod murem, ale przez biel nie można jej urody pokazać