Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Madzenka 18:45, 22 lut 2015

ana_art napisał(a)
Ania ale żurawki odbiją, stipa w tamtym roku u mnie wyglądała identycznie, czyli sucha, nic z nią nie robiłam, aż nie zaczęła wypuszczać nowe to stare powyciągałam wyczytałam że stipy nie można ciąć bo się ją 'zabije'

Przycięłam moją stipę wiosną 2012 na 10 cm i świetnie sie miała
agata19762 20:11, 22 lut 2015

przedwiośnie jak się patrzy widać przyroda budzi się do życia ...........
monteverde 20:19, 22 lut 2015

Aniu a po czym poznalaś że trytomy dostaly grzyba, na co zwrócić uwagę? szkudnik jak będzie taki jak pierwszy to może być
Milka 20:20, 22 lut 2015

Wiosna
Podobnie u mnie ciemierniki, myslalam, ze cos źle, ale ok. Piesia szkoda, ale na starosc nic nie ma zdrowka tobie, mezowi i gratki, podwojna babcia, to jest to
AgnieszkaW 20:24, 22 lut 2015

Opryski, choroby, psinka, podwójna babcia i przedwiośnie w ogrodzie, oj, dzieje się u Ciebie... Pozdrawiam cieplutko
Mala_Mi 20:34, 22 lut 2015

Irenka.. próbuję być jak Ty Co prawa żadna w tym moja zasługa.. ale staram się

Aniu MOnte - bo liście nie są zielone tylko całe zgniłe, w plamy.. nigdy takie nie były... chyba obraziły się na mnie, że chcę połowę eksmitować do Iwonki. Ładne i wielkie są... może je czymś opryskam, liście chore wydłubię i odżyją. Rok temu liście przycięłam bo zawalały pół skalniaka i przeżyły i kwitły.

Agatka - taka kolej rzeczy.. i na 2 tygodnie nie zapowiadają powrotu zimy..

Madżen - nie pamiętam czy cięłam stipę wcześniej czy nie... ale jesienią na pewno przycięłam.. może dlatego nie przeżyła zimy?
ana_art 20:45, 22 lut 2015

ja przycięłam stipę dwa lata temu i nie odbiła, w tamtym roku zostawiłam ją aż zaczęły wyłazić zielone źdźbła i stare wyrwałam/wyciągnęłam
monteverde 20:51, 22 lut 2015

Ja się nie zastanawiałam nigdy nad tym tylko z wiosna wszystkie liście stare wycinam i rosna młode, ale popatrzę na swoje w jakiej są kondycji
Mala_Mi 20:57, 22 lut 2015

Aneta, Gierczusia - zimy nie było.. zobaczymy czy moja po cieciu jesiennym odbije.. na razie wygląda na zdechłą.

Krysiu - opryskiwacz waży 11kg.. a napełniam go tylko na 10 litrów.. z cięższym już ciężko wstać.

Ula - na maturę u mnie to bym nie liczyła

Kasya - wiosna była chłodna i długa.. chłód miał dobre strony.. rekordowo długo kwitły cebulowe.. rekordowe tulipany miesiąc.. gdzie były upalne wiosny i tulipany kwitły tak krótko że nawet fotki nie zdążyłam zrobić

Madżen - taki opryskiwacz zamgławiający jak mój już nam się zwrócił... tylko ze środków ochrony roślin. Mgła oblepia całą roślinę, dochodzi w każde miejsce, dochodzi wysoko i nie marnuje się na ziemi. Z opryskiwaczy ręcznych krople są na tyle duże, że większość spada na ziemię , a ciężkie krople nie trzymają się rośliny. Środka idzie teraz 1/3 a pokrycie roślin jest 20 razy dokładniejsze. No i nie trzeba wysiłku do pompowania, ręka mdlała od pompowania i trzymania lancy. Nie muszę włazić w rabaty tylko sobie fukam, można opryskać drzewa stojac na ziemi. Zasięg chyba 12 metrów. Fuka się z dyszy więc dość precyzyjnie. W godzinę cały ogród z robieniem mieszanki, ręcznym zajmowało nawet 2 dni. To najlepszy zakup jaki zrobiliśmy z narzędzi ogrodniczych.

Luki - na żurawki mam nerwa... nawet tam gdzie rosły ładnie przestały.. podejrzewam chorobę grzybowa.. muszę doczytać co z tym zrobić.

Ewa - odpozdrawiam...

Polinka - dlatego wolę wrzosy.. z nimi takich problemów nie ma. Mam różowe co do tej pory trzymają pięknie kolor, jakby kwitły
Mala_Mi 21:08, 22 lut 2015

Agnieszko - pozornie się dzieje, głównie to podnoszę psa.. i czekam kiedy mnie ugryzie, bo cały obolały a podnoszę niezbyt delikatnie.. inaczej się nie da.. Zastanawiam się gdzie jest granica miłości do zwierzęcia, a gdzie już przedłużanie cierpienia..

Aniu Monte - do tej pory po zimie było kilka liści brzydkich ..a w tym wszystkie, w środku rosną ładne i nowe.. ale stare okropne.

Aneta - mam na szczęście zapasową w szklarni .. z siewek, poprzenosiłam kępki i mam.. jest ładna i zielona