Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

Joku 21:26, 28 maj 2017

Dziękuję za wyjaśnienia odnośnie żwirowych ścieżek. Baaaardzo mi się u ciebie podoba. Cudowne zestawienie paproci z hostą.
Obuwik długo kwitnie? Masz jakieś specjalne miejsce dla niego? Przygotowałaś specjalne podłoże? Po kwitnieniu zamierają liście czy nie? Ależ pytań mi się uzbierało .
_Martini_ 21:31, 28 maj 2017

Kiedyś czytałam artykuł o tym obuwiku, że to niełatwa roślina. A córka koniexznie chce mieć takie " baletki" w ogrodzie
Bogdzia 22:19, 28 maj 2017

Piękniej nawet w bajkach nie jest.
Dorota123 22:41, 28 maj 2017

Przepięknie prezentuje się ten Twój zielony świat. Mogłabym nie wychodzić z tego ogrodu.
Justyna 19:46, 31 maj 2017

Sebek, widzisz, psy są twórcze

Martyno, dziękuję
Łososiowy orlik faktycznie ślicznota, czekam aż mi się wysieje, żeby dać go jeszcze w inne miejsca.
Obuwiki kupiłam internetowo w Sadzawce. Nie wiem, czy są trudne. U mnie rosną 3, czy 4 sezon i dają radę. Uprawiam pospolity i królewski. Miałam jeszcze jakąś wyfikaną odmianę w ciapki, ale mi wypadła. Rosną u mnie na stanowisku półcienistym, a ziemię ukopałam z bukowego lasu i taką im dałam. Jest przepuszczalna. Niektórzy zaś piszą, że swoje obuwiki wsadzili po prostu bez ceregieli do zwykłej ziemi ogrodowej i też dobrze rosną. Więc nie wiem jak to z nimi tak naprawdę jest. Najlepiej samemu się przekonać Fajnie, że córka ma swoje ogrodowe upodobania

Jolu dziękuję Funkie i paprocie to super zestaw Bardzo lubię paprocie i na pewno będę sadziła kolejne.
Na część Twoich pytań o obuwiki odpowiedziałam już wyżej. Kwitnienie nie trwa długo ok. 2 tyg. Ulotne piękno. Liście w sezonie się utrzymują, znikają jesienią. Taki malutki rarytasik. Mnie takie maleńkie skarby bardzo cieszą. Ale żeby docenić ich urodę trzeba się nad nimi pochylić, nie rzucają się tak w oczy jak łan kwitnących hortensji. Bardzo ładnie rozrośnięte kępy widziałam u Vity. Trzeba jej podpytać o tajniki uprawy. U mnie rosną zdrowo, ale jakoś nie przyrastają za bardzo.

Bogdziu, ach jaki komplement Dziękuję bardzo Ścieżka azaliowa ma teraz swoje 5 minut, potem się uspokoi i przejdzie w stonowaną zieleń okraszoną martagonami i rutewkami. Jeszcze jeden srebrny świerk mnie tam drażni, chętnie bym go zastąpiła klonem palmowym, a pod spodem jeszcze parę azalii japońskich by się zmieściło

Dorotko, dziękuję Zapraszam serdecznie
Justyna 19:49, 31 maj 2017

Z krainy cienia
Podrzeń żebrowiec, paprotnik szczecinkozębny

Zanokcica skalna, języcznik
Justyna 19:53, 31 maj 2017

Pierwsza w tym roku zakwitła u mnie róża Rhapsody in Blue, kolejne już prawie prawie

Dalej cieszą azalie

Otworzyły się też maki

Justyna 19:55, 31 maj 2017

Kosaciec żółty

Justyna 19:58, 31 maj 2017

Delikatne kwiecie

Dzwonek, firletka, dziewanna

Jarzmianka

Żurawka i moja ulubiona prymula Franceska

Bodziszek

Krzyśki
Justyna 20:00, 31 maj 2017