Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Madziarzeszow 07:44, 31 mar 2014

Piękne wszystkie roślinki , tawułkowa część cudna , Gustaw drogę odnalazł w fotografii , bo pozuję jak model
Piwonie wszystkie ślicznie rosną odpukać , już się nie mogę doczekać kiedy i w którym roku pokażą swój pierwszy kwiat

Pozdrawiam i będę podglądać zmiany w Twoim ogrodzie
monteverde 21:29, 08 kwi 2014

Mariusz piękna wiosnę pokazujesz przyszłam się pochwalić jedna z piwonii od Ciebie ma pączka jest jeszcze niziutka ale bardzo cieszy, ciekawa jestem czym się pochwali pozdrówka
Mala_Mi 15:43, 11 kwi 2014

Melduję, że Twoja-moja piwonia też na pewno ma jednego pączka, ale malusi, mniejszy niż Ani.. ale jest.... zakwitnie na bank

Ale przy okazji z inna sprawą.. pisałam u Bogdzi, bo ona oblatana w ptakach i piszę u Ciebie..boś też oblatany
Od kilku dni obserwujemy dwa ptaki wielkości bociana. Miałam okazję poobserwować z bliżej.... i wypatrzyłam biały brzuch i białe skrzydła.. oraz ciemne szare lotki. Szukam po ptakach i pasuje mi tylko rybołów. Jest w pobliżu ich krążenia staw rybny... ale u nas ich nie ma.. i wogle ich mało w Polsce...
Czy to możliwe. Podobny był do tego na obrazku.. jednak latał wysoko... .. wygląda to tak, że szybuje z rozłożonymi skrzydłami z prądami wiatru.. i tak sobie krąży dość długo w jednym rejonie...
http://fotolowy.wordpress.com/2014/03/30/rybolow-pandion-haliaetus/

Mariusz 17:41, 11 kwi 2014

Od końca marca do początku maja, choć rzadko, to spotykany w całym kraju jako wędrujący, tak więc całkiem możliwe . Może uda Ci się sfotosić przystojniaka ...
Ciekawy jestem koloru Waszych siewek, zazwyczaj są w różnych odcieniach różu, ale zdarzają się białe i czerwone. U mnie pąki jeszcze małe ...
Za to ciemierniki przyjęły się bez problemu po późnojesiennym sadzeniu i zachwycają ...

Mariusz 17:50, 11 kwi 2014

Wszystkim serdecznie dziękuję za odwiedziny
Bergenia chwilowo samotna ... to kolejna rabata do obsadzenia.

Mala_Mi 18:46, 11 kwi 2014

Może samotna, ale za to jaka piękna Widać cały jej urok...

Ta największa jest taka
kasiek 16:29, 13 kwi 2014

Mariusz te łany u Ciebie po prostu zapierają dech w piersiach! Nareszcie zaczęłam porządki u siebie i grupuje w wielkie plamy
Mam jednak pytanie - ile miejsca mam zostawić na piwonię drzewiastą ? Teraz u mnie mała ma ok40 cm i ma paka! Nie wiem tylko ile roslin obok niej moge sadzić?
monteverde 21:44, 13 kwi 2014

Mariusz napisałam u siebie ale tutaj też zapytam mus ułamać pączek pierwszy piwonii? bo podobnież trzeba, dlatego, że system korzeniowy słaby i bardzo roślinę kwiat osłabi? co o tym myślisz? pozdrówka
Mariusz 21:44, 13 kwi 2014

kasiek napisał(a)
Mariusz te łany u Ciebie po prostu zapierają dech w piersiach! Nareszcie zaczęłam porządki u siebie i grupuje w wielkie plamy
Mam jednak pytanie - ile miejsca mam zostawić na piwonię drzewiastą ? Teraz u mnie mała ma ok40 cm i ma paka! Nie wiem tylko ile roslin obok niej moge sadzić?

Moje drzewiaste z siewu (ok. 15 latki) są nieco ponad metr szerokie, z roku na rok coraz bardziej wyciągają się do góry, a łysieją dołem, dlatego podsadzam je żurawkami, runiankami, zawilcami, pojawiają się też pod nimi siewki. Od jednego metra do 1,5 to moim zdaniem na jedną piwonię wystarczająco.
Pozdrawiam
Mariusz 21:47, 13 kwi 2014

monteverde napisał(a)
Mariusz napisałam u siebie ale tutaj też zapytam mus ułamać pączek pierwszy piwonii? bo podobnież trzeba, dlatego, że system korzeniowy słaby i bardzo roślinę kwiat osłabi? co o tym myślisz? pozdrówka

Jeden kwiat jej nie osłabi , wytnij po kwitnieniu zaczątki kubków nasiennych. Musimy zobaczyć kolor