Witaj Mariusz, mam jeszcze kilka jeleniowatych na swoich zdjęciach. Moje zwierzaki robione są z bliska, nie są płochliwe, więc korzystam z okazji i podchodzę na 3 metry od tylu ostrzy moja lufa. Nieraz podchodzą jeszcze bliżej i wtedy muszę oddalać się aby coś wyszło.
Tę samice Elka zrobiłem w spalonych górach w Kelowna nad J. Okanagan. 10 lat temu spaliło się tam 200 h lasu, byłem ciekawy jak to wygląda z bliska. Był tam kanion z wodospadami i tylko tam było zielono Jak w oazie, ogień tam nie zrobił spustoszenia. Piłem herbatkę i nagle widzę taką dużą łanie. Elk to duży jeleń z rogami podobnymi do renifera.
Te sarny często widziałem na naszej budowie, było ich tam wiele jak w jakim parku. Myśliwych jest tu b. dużo ale strażników chyba jeszcze więcej. Kanada to policyjny kraj, Policjant, strażnik i inspektor BHP, to najważniejsi ludzie, boją się ich wszyscy jak ognia. Tu np. za zastrzelenia łośa i zostawienie go, zabierają ci samochód i dożywotnio licencje, to samo jak byś miał papier na odstrzał sarny a stuknąłbyś lisa to samo. Nawet za złapanie nie takiej ryby jak na papierze, zabierają Ci samochód. Nawet za przekroczenie prędkości o 40 konfiskowany jest samochód a za mniej tymczasowo np. na miesiąc. Tu każdy jest w bazie danych, jeśli za coś podpadniesz, jesteś już spalony. Tu na drodze nie spotkasz wariata ani pijaka. Tu strażnicy mają taki sprzęt, że nawet nikt nie próbuje kombinować.
Zobacz jakie tu są piękne bażanty, niestety fotkę robiłem przez siatkę, ja byłem w parku a on na terenie firmy.
Zrobiłem też bizona ale fota słaba, padał wtedy śnieg.
W BC było bardzo dużo zwierząt, czułem się jak bym mieszkał w ogromnym parku. Orłów było tyle że nieraz siedziało 5 na jednym drzewie jak tu.
Niedźwiedzia widziałem 5 razy ale nigdy nie miałem aparatu ze sobą.
Były nie tylko piękne zwierzęta ale i przepiękne widoki.
To dla mnie jedno z piękniejszych zdjęć, lecące bernikle nad doliną z jeziorem. Bernikli było tam wiele, łaziły po ulicach, dachach, jak nasze wróble. Co do wróbli to jest ich tu Baaardzo dużo, jak u nas 30 lat temu.
Jeśli chcesz mogę pokazać Ci jeszcze kilka świetnych fot zwierząt. Raniuszka znam, miałem je u siebie i mam foty, robią bardzo ładne gniazdo w kształcie kuli utkanej z mchu. Piękny ptasio. Pozdrawiam.