Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Pszczelarnia 13:22, 08 maj 2015

Agania napisał(a)
(...)Mariusz co to za roślinka po prawej za zawilcami, te różowe zawijasy, nie znam, a wpadła mi w oko....chyba nic nie przekręciłam

Kwiatostan bergenii?
Mariusz 21:46, 08 maj 2015

Agania napisał(a)
Za rodgersjami tęsknię, tak bardzo je lubię, po kilku nieudanych próbach, w końcu się doczekałam na sprawdzone miejsce w ogrodzie, gdzie mi naprawdę rośnie jedna...właśnie pod brzozami, one tam mają rozproszone światło i teraz już pierwszy liść jest ogromny
Tiarelka to wdzięczna bylinka, liście ma ozdobne tak jak u żurawek i w przeciwieństwie do nich nie ma z nią kłopotów
Mariusz co to za roślinka po prawej za zawilcami, te różowe zawijasy, nie znam, a wpadła mi w oko....chyba nic nie przekręciłam

A to nie Ty, tylko ja przekręciłem nazwę i tak się wlecze. Rodgersie u mnie w cieniu. Całkiem sporej wielkości wyszły tego sezonu, ale kwitnienie podejrzewam że będzie mierne.
Tiarelki, niektóre żuraweczki i żurawki sprawdzają się fajnie i to bez jakiegoś większego wysiłku, ale z ok. 40 odmian które nabyłem tyko niektóre, resztę sukcesywnie wywalam.
Mariusz 21:58, 08 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Kwiatostan bergenii?

Jest im tutaj wyjątkowo dobrze, pozostałe dwa stanowiska zmarniały i część wykopałem.

Mariusz 22:13, 08 maj 2015

Mirka napisał(a)
Mariusz nie masz na zbyciu siewek miskantów obojętnie jakich

Przykro mi, pomimo że sieję różne cudaki, to miskantów jeszcze nigdy , mam raptem kilka odmian tych najbardziej znanych i więcej nie planuję. Moim zdaniem lepiej z podziału, szkoda się bawić w ich sianie. Pozdrawiam
Mariusz 22:21, 08 maj 2015

Z kilkudniowym opóźnieniem, zdjęcie z końca kwietnia, obecnie kosaciec ruski już przekwita.

Mariusz 22:46, 08 maj 2015

Bogdziu, kanciki kancikami, ale różaneczniki całkiem dobrze wyglądają, co w naszym rejonie przy zasadowych i ciężkich glebach trudno osiągnąć, obym nie zapeszył, a to głównie dzięki Twoich poradom na forum.
Marta, moje z nasion, fajnie się sieje, podobnie jak smotrawa.
Ewa (ewa_k), nie ma tego aż tak dużo, właściwie ogród to prawie same rabaty bylinowe, ale mnogości gatunków i odmian nie ma, gdy sadzę rośliny w większych grupach, to każda rabata wydaje się o 100 m za krótka .
Piotr, a u Ciebie egzotycznie

Prace w trakcie, rozsadzanie na dniach, pomimo iż byliny w gruncie ostro już wypuściły.

Mariusz 06:20, 10 maj 2015

Kosaćce SDB w pełni kwitnienia.

W tym sezonie pokryło się ono z początkiem kwitnienia piwonii drzewiastych (widoczne na rabatce po przeciwnej stronie trawy).

Mariusz 06:24, 10 maj 2015

Pierwsze kwiaty

Mariusz 06:28, 10 maj 2015

Wielosił błękitny, piękna roślina

Mariusz 06:33, 10 maj 2015

Kokoryczka wielokwiatowa Polygonatum multiflorum i niezapominajki, trudno powstrzymać się od ponownego ich wstawienia .