Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Pszczelarnia 17:40, 18 sie 2015

Eksperyment. Dlaczego nie było jednorocznych? Albo źle pobrałam, albo tak nisko ich nie było?
Justyna 19:26, 18 sie 2015

Ach te Twoje lotosy
Okulizacja - fachura.
A masz słonecznik wierzbolistny? Pasowałby do Twojej kolekcji wysokich bylin.
Serdecznie
Mariusz 19:35, 18 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Eksperyment. Dlaczego nie było jednorocznych? Albo źle pobrałam, albo tak nisko ich nie było?

Ewa, wszystko jest dobrze
Czasem jabłonie czy grusze są tak stare, a przyrosty jednoroczne, są tak marne, że nie da się z nich pobrać oczka, tak było w tym przypadku. Gdy drzewo pada i zrazy pobrać trzeba niezwłocznie, to bierze się co jest np. dwuletnie. Ja nigdy jeszcze z takimi nie praktykowałem. Zamiast pędu liściowego może rozwinąć się kwiat, co w przypadku jednorocznych oczek nie miałoby miejsca. A jak jest procentowo z przyjęciami z starszych pędów, tego nie wiem.
Mariusz 19:45, 18 sie 2015

Justyna napisał(a)
Ach te Twoje lotosy
Okulizacja - fachura.
A masz słonecznik wierzbolistny? Pasowałby do Twojej kolekcji wysokich bylin.
Serdecznie

Myślałem o nim, pomysł warty uwagi, czy on pasowałby z wysokimi astrami? Co do okulizacji, to czyste amatorstwo, choć kręciło mnie szkółkarstwo, później projektowanie, w końcu jednak depnąłem w bagno i tak zostało do dziś .

Justyna 20:19, 18 sie 2015

Pewnie. Ale też z rudbekiami, trawami. Jego listki ładnie się przewieszają, wnosząc do ogrodu efekt lekkości.
Bagna Ci pięknie wychodzą. Samej mi się marzy małe bagienko na tulejniki, marsylie, czy inne podmokłe piękności. Byłeś w Wojsławicach na hemeromanii? Ja tak, było super
Justyna 20:24, 18 sie 2015

Jeśli dobrze pamiętam bardzo ładnie był zakomponowany w ogrodzie Karła Forestera, bodajże Kondzio pokazywał relacje.
Mariusz 19:11, 19 sie 2015

Justyna napisał(a)
Pewnie. Ale też z rudbekiami, trawami. Jego listki ładnie się przewieszają, wnosząc do ogrodu efekt lekkości.
Bagna Ci pięknie wychodzą. Samej mi się marzy małe bagienko na tulejniki, marsylie, czy inne podmokłe piękności. Byłeś w Wojsławicach na hemeromanii? Ja tak, było super

O własnie z trawami .
Miałem być, ale niestety nie dojechałem, natomiast odwiedziłem Wojsławice w czasie kwitnienia różaneczników - relacje z tej wizyty wstępnie wstawiłem w temacie i pewnie dopiero zimą dokończę .
Mariusz 19:14, 19 sie 2015

Justyna napisał(a)
Jeśli dobrze pamiętam bardzo ładnie był zakomponowany w ogrodzie Karła Forestera, bodajże Kondzio pokazywał relacje.
Oglądałem relacje Końdzia, mam nawet link wycięty.
Mariusz 13:08, 26 sie 2015

Zawilce dopiero zaczynają kwitnąć.

Kwitnienie zaczynają też rozplenice.

Wdzięczne gailardie .

Mariusz 13:15, 26 sie 2015

Wernonia z werbeną w pełni kwitnienia.

Fuksja co roku z nowych sadzonek, nie zimowana, ale w zimie sadzonkowana.

I kokornak wielkolistny, na zdjęciu pierwszym zniszczony przez słońce i upały, a na drugim po oberwaniu strych liści, szybko wypuścił młode i świeże.