Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 14:47, 15 sie 2015

Wczoraj pobawiłem się w okulizację smacznej gruszki od Ewy z Pszczelarni. Oczka przyjmą się w kilkanaście dni, a zaczną rosnąć w nowy pęd wiosną, natomiast jesienią 2016 do wykopania będą już pokaźne 1,5 metrowe okulanty.

Wycięte oczko ze zraza założone na wyciętą ranę w podkładce - metoda na przystawkę jednopąkową chip budding

Mariusz 14:49, 15 sie 2015

anka_ 16:44, 15 sie 2015

Mariuszu a da się tą metodą pobawić teraz z jabłonią?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mariusz 19:51, 15 sie 2015

Jak najbardziej, metoda bardzo skuteczna, a jeśli oczko się nie przyjmie - co widać już po kilkunastu dniach - to można założyć poniżej drugie. Zaletą tej metody jest wydłużony okres szczepienia, aż do września.
anka_ 20:17, 15 sie 2015

A czy można okulizować na dorosłym drzewie? Konkretniej mówiąc- dorosłej antonówce- wybierając jakąś młodą gałąź. Bo mam wspaniałą, starą jabłoń przy samym domu, która musi iść niestety do likwidacji, ale chciałabym 'przenieść' ją na antonówkę.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mariusz 20:35, 15 sie 2015

Próbować można wszystkich metod, ale na starym dużym drzewie radzę szczepić w kwietniu tzw. kożuchówką.
Piotr_ 20:45, 15 sie 2015

Mariusz napisał(a)
Już są i zaraz je założę.
Bokkonia, weronia ... pancerne, takich szukam, choć z samymi pancernymi ogrodu tworzyć się nie da, będzie nudno, to też planuje wiercenie studni, bo obecnie oszczędnie podlewam z licznika, a tak nie lubię.
Trawa się nie przejmuję, bo i tak będzie na nowo zakładana po skończeniu prac na rabatach. Pozdrawiam

Nie mam nowych zdjęć z ogródka, tak więc lotosowo w ramkę ujęte. Wszystkim upał przeszkadza, a tym roślinom nie, czują się jak w naturalnej krainie.
Z mojej pracy w Arboretum

Ehh cudny widok
Malgosik 16:05, 16 sie 2015

a na jakiej podkładce zaokulizowałeś tą gruszę?
sylwia_slomc... 18:53, 16 sie 2015

Mariusz mam pytanie a pro po lotosu Zdobyłam nasionka świeżutkie jak je potraktować, żeby były z tego roślinki - to jest w ogóle możliwe?
Mariusz 20:03, 16 sie 2015

Malgosik napisał(a)
a na jakiej podkładce zaokulizowałeś tą gruszę?

Na silnie rosnącej gruszy kaukaskiej.