Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Wichura4ad 19:38, 26 sie 2015

Witam Mariuszu
Doszedłem w końcu do końca Twojego wątku i muszę przyznać że podzielam Twoją fascynację trawami jak również liliowcami. Piękne te Twoje rabaty szczególnie podobała mi się ta którą pokazałeś o różnych porach roku. Wszystkie kwiaty sadzone w grupach wyglądają bajecznie.
Pozdrawiam i będę zaglądał
Bogdzia 23:32, 27 sie 2015

Mariusz napisał(a)
Zawilce dopiero zaczynają kwitnąć.

Kwitnienie zaczynają też rozplenice.

Piękne te Twoje widoki , wszystko co pokażesz zachwyca.Pozdrówka.
Pszczelarnia 10:49, 28 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Piękne te Twoje widoki , wszystko co pokażesz zachwyca.Pozdrówka.

Przytakuję.
sylwia_slomc... 12:13, 28 sie 2015

Piękne to wszystko Fajnie Ci rośnie
Agania 21:45, 28 sie 2015

Mariusz napisał(a)

Moją lawendę sadzonkowałem początkiem lipca, już po terminie i 60% ukorzeniło się. Teraz posadzę bezpośrednio do gruntu, jak będzie śnieg, to nic jej nie grozi, no i trzeba zadbać o suche podłoże.
Fuksje magellana nadam po niedzieli.
Chwaliłem się, że z nowym sezonem żeleźniaki zakwitną, ale przeliczyłem się.

Widziałam u Ciebie , że kwitły, ale nie w takiej ilości jak tutaj widać na zdjęciu
ale gąszcz, może to dopiero zapowiedź następnego lata
Agania 21:50, 28 sie 2015

Mariusz napisał(a)

I kokornak wielkolistny, na zdjęciu pierwszym zniszczony przez słońce i upały, a na drugim po oberwaniu strych liści, szybko wypuścił młode i świeże.

Fajna wskazówka, u mnie kokornak nie przeżył ruszenia ślimaków, pożarły go, mam z tym dziadowstwem ogromny problem...kokornaka muszę jednak pozyskać, bo to jak dla mnie najpiękniejsze pnącze
monteverde 21:46, 29 sie 2015

Mariusz napisał(a)

No tak, namotałem w tym zdaniu okrutnie, ale ogólnie chodzi oto, że często podają - pysznógłowki nie wylegają, a to tylko roślina i jak jej czegoś braknie bądź trafi na nieodpowiednie siedlisko, to ją też może powalić, choćby jak u Agaty. Niedobór potasu we wczesnych fazach rozwojowych, to nic dobrego.

Kowaliki, coś za często siedzą na modrzewiach, chyba jakieś robale, byle nie szkodniki.

Liliowce śliczne nie ruszaj tej rabaty dużo masz"pająków"? kowaliki miałam w rajskim a tu ani jednego pozdówka
monteverde 22:03, 29 sie 2015

Moje fuksje nie przezimowały a kokornak lubi półcień , miałam w rajskim był olbrzymi a kwitł Twój? kwitnie już w maju kiedy liście są jeszcze małe
Mariusz 05:38, 30 sie 2015

Widzę, że ciągnie Was do soczystej zieleni, bo cytujecie posty dokładnie sprzed roku, kiedy wody z nieba było pod ostatkiem. Teraz zieleń mniej żywa, a wracając do starych fotek, warto powspominać.

Anna (monte...)Kokornak jest jeszcze młody, może zakwitnie w następnym sezonie. Anna, to miałaś kokornakowe ogórki . On rośnie także w pełnym cieniu.
Co do fuksji magelana, rośnie całkiem dobrze, zimę przeżyła bez problemu. Zobaczę czy jest jakaś sadzonka boczna, jak już się dobrze zadomowi, to problemy z uprawą znikają - próbuj do skutku.
Przekwitłe liliowce pozostawiły sporo niezbyt dekoracyjnego liścienia, dorabiam wokoło nich rabatki letno-jesienne.
Agata, cytowane zdjęcie żelaźniaków, to post z sierpnia 2014, właśnie one zakwitły w tym roku. O kokornakach pomyślimy, przenoszę budę psa, tak więc jeden kokornak mam do wykopania.
Agania 16:04, 05 wrz 2015

Moje żeleźniaki właśnie tak wyglądają, czyżby, to zapowiedź przyszłego kwitnienia.....z kokornaka już się cieszę