Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 12:35, 06 wrz 2015

Trawy i werbena. Wyleganie pędów po deszczu i wietrznej pogodzie, to główny problem w uprawie prosa.

Rozplenice z hostami, akantem i kichawcem - jeszcze nie skróconym.

Mariusz 12:42, 06 wrz 2015

Zaczynają kwitnąć astry. w tym sezonie testuję odmiany i gatunki, z nowym rozsadzę je na rabaty. Zaciekawienie wzbudzają wrzosolistne. Relację z kwitnienia wstawię niebawem.

Mariusz 12:51, 06 wrz 2015

Ogród w połowie wyczyszczony z sucharów po suszy. Najważniejsze, że spadł deszcz.
Irysy bródkowe jeszcze nie przesadzone. Choć termin letni, to można jeszcze do połowy września przenieść je na inne rabaty. Tegoroczna susza uniemożliwiła prace.

mira 13:03, 06 wrz 2015

Mariusz napisał(a)
Ogród w połowie wyczyszczony z sucharów po suszy. Najważniejsze, że spadł deszcz.
Irysy bródkowe jeszcze nie przesadzone. Choć termin letni, to można jeszcze do połowy września przenieść je na inne rabaty. Tegoroczna susza uniemożliwiła prace.

Wczoraj wykopałam irysy ale już nie zdążyłam wsadzić - myślałam że już za późno więc dobrze że piszesz że jeszcze czas, mam nadzieję że wykopane spokojnie w wiaderku do wtorku poczekają.

Przytaczam ten widok bo cudownie prezentuje się tu przestrzeń - te linie trawnika świetne jak dla mnie.

pozdrawiam
mira 13:16, 06 wrz 2015

No to się będzie działo

http://www.bolestraszyce.com/

jak się cieszę!!! pewnie z Kondziem się wybiorę bo już się umawialiśmy

co tam będzie na tym kiermaszu bo nie wiem ile kasy zabrać , czy drzewko derenia można kupić i świdośliwy, a róże też będą? a jabłka, pomidory takie plony też?
chyba jednak przyczepkę trza zabrać

pozdrawiam

ps.
a znane Ci są może szkółki w Zasowie? bo tam miałam jechać po derenia
sylwia_slomc... 13:23, 06 wrz 2015

Wszystko u Ciebie piękne
Mariusz 13:25, 06 wrz 2015

Mira, im prędzej je posadzimy, tym lepiej .

W Zasowie niestety nie znam szkółek. Sporo wystawców zapowiedziało przyjazd, jednym słowem różnorodność produktów zapewniona, od owoców po przetwory z nalewkami włącznie i oczywiście wystawcy roślinni. Derenia oczywiście można kupić, ale świdośliwy raczej nie, chyba że inne szkółki będą miały ją na wystawce.
To szukajcie mnie, Końdzo ma telefon .

Hosty babkowate wytrzymały 33 dni bez kropli deszczu, to jest to, pokryją cały plac pod modrzewiami zamiast żurawek.

Obiedka szerokolistna Uniola latifolia i fuksja magellana Fuchsia magellanica.

Mariusz 13:29, 06 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wszystko u Ciebie piękne

Dziękuje i miłej niedzieli
przemekg 15:31, 06 wrz 2015

Dawno mnie nie było na forum, ech zachciało się remontów, nie ma człowiek przez to na nic czasu, ale widzę że Twój ogród w tym roku nabrał nowego życia, za lotosy podziwiam, dobrze że susza odeszła do przeszłości u mnie niestety nadal trwa zawzięcie i końca jej nie widać za to koniec wielu roślin jest bliski. Widzę zanajomo wyglądające astry, z tego na ostatnim zdjęciu bedziesz zadowolony to jeden z moich ulubieńców z powodu jego innego pokroju i obfitości białych kwiatów.
Mala_Mi 16:53, 06 wrz 2015

U mnie hosty też radzą sobie w suszy i pod koronami drzew.. ... ale nadal czekam na deszcz.. bo w nocy tylko ciutkę pokropiło.. tyle co nic ....