Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 22:45, 01 lut 2016

hanka_andrus napisał(a)
bylinową piwonię będę przepraszać z obecnego miejsca. Siedzi tam od 20 lat, co uda mi się z niej odkopać nie wiem, Na pewno będzie karpa rozkawałkowana.

Część idzie do szpaleru, ale część będę próbowała zachować w innym miejscu.
Jak na moje siły, to będzie ze 2 dni roboty.

Drzewiastą mam jedną, podobają mi się bardzo, ale drogie są w handlu.

Gdybym tylko Haniu bliżej mieszkał, to z Twoim przyzwoleniem w trymiga byśmy sobie poradzili . Takie ostre dzielenie najlepiej odłożyć na sierpień, choć z tym terminem różnie bywa. W ubiegłym sezonie sadzenie piwonii i kosaćców zaplanowałem właśnie w tym miesiącu, wedle wszelkich ogrodniczych zasad , a tutaj niespodzianka -susza, tak więc pozostały na starym miejscu. Pozdrawiam

Mariusz 22:56, 01 lut 2016

Bogdzia napisał(a)
Zachwycajaca, nikt takich nie ma, brak słów.Pozdrówka.

Bogdziu , inspiracje ogrodowe między innymi czerpię od Ciebie, w prawdzie mam tylko kilkanaście różaneczników, ale oko cieszą, nawet w tak młodym wieku. Niestety u nas na zasadowych glebach czasem marnieją pomimo odpowiednich zabiegów. Ale taka drobna namiastka rododendronowego jest .

Mariusz 22:59, 01 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudna Ciekawe jak te moje maleństwa przezimują, ciut je ponakrywałam , a potem spadł śnieżek więc mam nadzieję , że się wiosną pokarzą, nasionka też wsiałam w doniczce, zobaczymy co będzie

Nic im Sylwia nie będzie, siewki przetrwają nawet w doniczce bez problemu, mateczniki padną, ale nie siewki. Moje wysiane w skrzynce właśnie zeszły, mróz im pomógł .
Mariusz 23:05, 01 lut 2016

Agania napisał(a)

Cudna
Mariusz Ty masz takie okazy piwonii jak Bogdzia rododendrony...największe na ogrodiwsku
pozdrawiam

Witaj miło, że zaglądasz, gdzież mi do Bogdziowych różaneczników...

Mariusz 23:07, 01 lut 2016

AGDULA napisał(a)
Wpadłam do Ciebie z innego wątku i jestem pod wielkim wrazeniem wspaniałych nasadzeń
Piękne rabaty. Świetne ich kompozycje. Muszę tu zaglądać częściej Dodaje wątek aby mi gdzieś się nie zgubił

Zapraszam

Mariusz 06:22, 02 lut 2016

Mariusz 06:23, 02 lut 2016

Pszczelarnia 10:23, 02 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)

Wszystkie opinie jakie znalazłam to pozytywne
U mojego Pana Bylinowego będzie z 50 odmian piwonii wiosną.. jak tylko dostanę ofertę to ci ją podrzucę

Itoh sobie kupiłam jesienią, mam nadzieję, że będzie rosła jak należy.. inaczej mnie szlag trafi. Trochę kosztowała.

Aniu, pamiętaj o mnie w sprawie oferty.

Mariusz, Twoje irysy i piwonie oraz ta łanowość nasadzeń - zachwycają po prostu. I jeszcze lilie. To takie charakterystyczne rośliny dla Twojego ogrodu.

hanka_andrus 11:40, 02 lut 2016

Rododendrony kwitną tylko raz, a Twoje łany stale w kwiatach albo w kolorach! Podglądam, Lilie w trawach nieźle się wpasowują.
Mariusz 16:48, 02 lut 2016

Lilie mam tylko w kilku gatunkach, prawie niezauważalne, prawie wszystkie posadzone w trawach , bardziej dominują liliowce i te podkreślają swoją obecność.
Ewo, nie wiem czy inwestować w sadzenie lilii u siebie, gdzieś dusza ciągnie w innym kierunku.

Haniu, w zasadzie kolorowo jest tylko krótkimi etapami tj. jak kwitną irysy, piwonie, liliowce, jeżówki z innymi letnimi, ogólnie jest zielono