Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

kaisog1 23:03, 10 cze 2013

Marzenka nawałnica okropna.... Ty mówisz, że gradu u Was nie było jak jechałaś... Ja wracałam z Kubusiowa i taka nawałnica mnie na drodzę złapała ale i z gradem... nie dało się jechać, wycieraczki nie zbierały w ogóle.... wszyscy na trasie gdańskiej stali na awaryjnych...
Gabisia 23:12, 10 cze 2013

Marzenko, nie żartowałaś widzę z tym strumieniem
A Twojego eMa to bym chętnie przygarnęła. Nie dość, że zdrenuje, skosi, to jeszcze chleb upiecze!
Skąd taki egzemplarz wytrzasnęłaś???
anna_studio 23:16, 10 cze 2013

...ja siem też pytam ?????No GDZIE... ?
Madzenka 23:24, 10 cze 2013

Gabisia napisał(a)
Marzenko, nie żartowałaś widzę z tym strumieniem
A Twojego eMa to bym chętnie przygarnęła. Nie dość, że zdrenuje, skosi, to jeszcze chleb upiecze!
Skąd taki egzemplarz wytrzasnęłaś???

W liceum poznałam na dyskotece szkolnej i sobie przez 27 lat wychowałam
Wszystko przed Tobą

Ps ale kable elektryczne od trzech lat w pokoju córki wiszą.... Zamiast halogeny.... A ja elektryki nie umię...
Madzenka 23:24, 10 cze 2013

kaisog1 napisał(a)
Marzenka nawałnica okropna.... Ty mówisz, że gradu u Was nie było jak jechałaś... Ja wracałam z Kubusiowa i taka nawałnica mnie na drodzę złapała ale i z gradem... nie dało się jechać, wycieraczki nie zbierały w ogóle.... wszyscy na trasie gdańskiej stali na awaryjnych...

Gosia. Dobrze,że Ty wczoraj trasą toruńską nie wracałaś....
Madzenka 23:26, 10 cze 2013

kwiatholandii napisał(a)
Jak zobaczyłam to zdjęcie, pomyślałam...Marzenka

http://1.bp.blogspot.com/_7IM8hWD8qkk/SfrerCm8PFI/AAAAAAAAAFI/aDDYgWKpiX8/s1600-h/P1000050.JPG

Myślę jakby sobie główny nurt rzeki przez ogród puścić aby w ramach poprawy humoru M zgodził się na zakup taaaakich grabów
A przez strumień to tylko truskawki i chleb był...
Madzenka 23:33, 10 cze 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, graby wytrzymają takie coś na pewno. To przecież są ekstremalne sytuacje. Buki by nie wytrzymały zalewania.
Teraz doceniam przepuszczalny grunt (dno strumienia pod warstwą humusu) i drzewa wielkie co mi wypijają wodę z ogrodu. Ale to żywioł jednak. Ja dziś widziałam co się dzieje na dole na polach u nas - woła o pomstę za brak roztropności u gospodarzy/właścicieli terenu. Niektórzy sobie przepusty zasypali (ale jak mieli ciągnikiem przez rów przejechać?).

Ewo jestm przekonana, że graby podołają. W ubiegłym roku w inensywnych opadach stały stale w wodzie i przeżyły... Co ciekawe róże w tym kącie świetnie rosną, magnolia teź.... Więc chyba nie jest tak żle...
Myśle, że w czasie budowy drogi ściągną nam trochę wody... Uzgodniliśmy z sąsiadem, że dren od tego bajora puścimy, bo sąsiadowi sie ta woda do garaźu wlewa.....
Dzisiaj rów melioracyjny nie dał rady, bo nikt go nie czyści ani nie kosi.... zrasta... Chyba jednak wolę dalej od tego rowu mieszkać... Chociaż zazdrościłam tego rowu, gdy trzeba było pociągnąć do niego drenaż, około 100 m...
Pola u nas są systematycznie zalewane i to mnie dziwi, bo ciągnikiem nie mogą wjechać i nikomu to nie przeszkadza.... Chyba trzeba jednak pola ryżowe załoźyć...
Madzenka 23:35, 10 cze 2013

Zaglądającym i troszczącym się dziękuję
Wg wstępnej oceny po wieczornym spacerze , wygląda na to że nic grożnego się nie stało. Jeśli bedzie teraz ciepło to woda szybko zejdzie w dół....

Jednak choroby grzybowe to teraz będą miały żniwa...
Gabriela 23:38, 10 cze 2013

Toś mnie pocieszyła, bo mój młody posadzony jesienią żywopłot z grabu wygląda właśnie jak pole ryżowe, od tygodnia, już drugi raz, jak się śnieg topił w kwietniu było tak samo. Żeby było śmieszniej, to u mnie najwięcej wody jest w górnej części ogrodu, jakiś absurd.
Trzeba będzie wykopać dziury i zasypać żwirem, trzy lata temu było to samo i mi wszystkie 16 głogów w alei zdechło.
BEATA_S 23:39, 10 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)

W liceum poznałam na dyskotece szkolnej i sobie przez 27 lat wychowałam
Wszystko przed Tobą

Ps ale kable elektryczne od trzech lat w pokoju córki wiszą.... Zamiast halogeny.... A ja elektryki nie umię...

Eeee, znaczy że normalny jest