U mnie na wigilii są zawsze i w tym roku tez bedą :
1/ zupa grzybowa z makaronem
2/ karp smazony z dzwonkach - tylko sosy sie zmieniaja - w tym roku zrobię kogel-mogel z chrzanem wg Magdy Gesler ale czasem robię taki sosik z warzyw jak do ryby po grecku
3/ karp w galarecie z rodzynkami, migdałami i duża iloscia marchewki
4/ postna kapusta z grochem
5/ fasola jaś, gotowana z masłem
6/ pierogi z kapusta i grzybami
7/ ziemniaczki gotowane ( dodatek do ryby)
8/ smazony pstrag albo sandacz - w tym roku robie pstraga z migdałowym sosem
9/ makiełki ( kluski z makiem, miodem i bakaliami) - u w i e l b i a m !!!
10/ śledzik w śmietanie z jabłkiem, ogórkiem kwaszonym i cebulką
11/ sledzik w pomidorach i miodzie z rodzynkami
12/ klasyczny sledzik w oleju z cebulka
13/ słatka z ryby w sosie nalesnikowym z korniszonami, papryka i cabulka - pysznosciowa, zawsze musze robic dodatkowo do słoiczków na wynos dla dzieci i dla mamy. To danie nazywane bywa ryba po japońsku czy po kapitańsku i gości u mnie od 3 lat ale jest pyszne, mozna zrobic wczesniej więc na dobre sie wpisało w tradycje wigilijna
14/ gołabki z kasza gryczna i grzybami - bede robic po raz pierwszy w tym roku....
15/ kompot z suszu
16/ chleb
17/ wino
18/ serniczek, makowiec, pierniczki
Wyszło duzo......ale za to jakie to wszystko smaczne. Poza tym jak w pierwszy dzien świąt nie mam gosci na proszonym obiedzie to nie robie dosłownie nic.................wyjadamy resztki po wigilii + zimne mięsa, wędliny, pasztet itp....lenistwo swiateczne na całego

Oczywiście zawsze dzielimy sie pracą, część potraw robi moja mama, część siostra mojego meża, częśc ja. Roobota podzielona na 3 osoby to da sie przezyc...