Anita1978
12:36, 04 gru 2014

Wklejam za Małgosię jej przepis ( chyba sie nie pogniewa, to dosłowny cytat)
Ryba jest pyszna!!! Taka sałatka! Też ja zrobię w tym roku!

Filet rybny (jakikolwiek moze byc mintaj, morszczuk, miruna bez skóry itp) smazymy w kawałkach ok 4x4 cm w ciescie nalesnikowym na oleju. Ciasto nalesnikowe na oko robie : jajko + maka + odrobina mleka zeby oblepiło rybe. Nie sole ciasta tylko zamiast tego dosypuje do smaku vegetę. Kroje w paseczki ogórki konserwowe, cebule i papryke konserwową. (na 1 kg ryby zuzywam 1 litrowy słoik ogórków, 1 cebule czerwona, 1 dużą cebule białą, 1 spory słoik marynowanej papryki. Warzywa pokrojone w paseczki mieszamy. Robimy zalewe w proporcji : szklanaka wody, pół szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy (ja daje wiecej troche bo lubie), łyżeczka soli, łyzeczka cukru, pól łyzeczki mielonego pieprzu, 2-3 ząbki czosnku (rozdrobnione), i biały ocet winny - ja próbuje zawsze i dodaje do samku - na tę ilośc to ok 4 łyzek octu ale musisz sama posmakowac. Na 1 kg ryby robię około 11/2 porcji zalewy,bo musi byc jej tyle żeby zanurzyła sie w niej całkowicie i ryba i warzywa. Układam w misce - najlepiej szklanej bo ładnie wyglada ale mozna tez w słoiku - dla dłuzszego przechowania - warstwami warzywa, kawałki ryby na przemian, wszystko zalewam ciepła jeszcze zalewą. Mozesz zrobic na 2 dni przed podaniem bo jak polezy w lodówce to jest smaczniesza. U mnie na świeta robie zawsze dla siebie na kolcje wigilijna, dla mamy, dla dzieci i dla szwagierki do słoika na wynos...potem zajadamy sie tą sałatką wszyscy całe świeta, czasem i ze 3 kg fileta tak robie...

Smacznego !"