Co do lustra w ramie to woda o której Marzenka pisze to jedno, a jest jeszcze stalowa rama. Stal pod wpływem temperatury się rozszerza, przy takich wymiarach nie ma to zapewne wielkiego znaczenia, ale gdyby lustro było na styk z ramą mogło by pęknąc od naprężeń. Najlepeij było by wkleić na płyte OSB, o której pisałaś i zostawić po pół centymetra luzu z każdej strony, a szczeline wypełnić jakimś silikonem np takim, którego używa się do klejonych szyb w oknach. Silikon będzie stanowił bareiere dla wody i jednocześnie będzie elastycznym połączeniem z ramą. Oczywiście szklarzem nie jestem i nie chce wprowadzać w błąd. Piszę tylko co ja bym w takiej sytuacji zrobił, żeby zabezpieczyć lustro przed ewentualnym zniszczeniem.

Sam gabion jest zapewne bardzo cięzki i zawsze może troszke osiąść pod wpływem dużych opadów oraz gdy podłoże po fundament nie było odpowiedni zagęszczone, ale z tego co mi wiadomo stalowej ramy nie ma prawa zniekształcić no chyba, że jest wykonana z bardzo cienkiej blachy, a samo osaiadanie powinno być bardzo małe.