Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z przeszłością

Ogród z przeszłością

Ewa 06:23, 28 cze 2011

Mnie też się bardzo podoba Jolu u Ciebie
Pszczelarnia 22:05, 28 cze 2011

Jolu, a jak się sprawuje pragnia? W tym roku posadziłam bowiem kilkanaście pod drzewami i krzewami (ale swobodnie, bez ścisku) i zastanawiam się czy da radę? Czytając historię Twojego ogrodu, podziwiałam/podziwiam Cię za to, że mogłaś go opuścić na 3 lata! Mój Mąż szukał większego gospodarstwa (z budynkami) do kupienia i w zasadzie nie kupiliśmy niczego (na razie), bo tak mi było żal moich roślin i pracy, i włożonego trudu ... .
AniaDS 22:27, 28 cze 2011

Joku napisał(a)
Nabyłam kolejną różę, nazywa się Gartentreaume. Zauroczyła mnie swoim zapachem. Chciałam mieć pachnącą i kolor kwiatów różowy. Stało obok siebie kilka egzemplarzy, ta akurat miała najwięcej pączków, ale gdzieś zawieruszyła się metryczka. No i teraz latam kilka razy dziennie i sprawdzam czy pachnie. Jeszcze w donicy, czeka na posadzenie. Podoba mi się. Chciałabym żeby tak ładnie rosła i kwitła jak wasze.

Jolu, ta róża nie wygląda na Gartentraume , chyba, że następne kwiaty będą inne.
Niemniej jest piękna .

Mam podobną szarą wierzbę, jak ona się fachowo nazywa?
Zawsze się nad tym zastanawiam.
Joku 22:27, 28 cze 2011

Pragnia jest niekłopotliwa. Kilka razy podczas wiosenno - letnich okresów suszy niemal całkowicie uschła. Odbijała zawsze po deszczach bezproblemowo. Rozrasta się dość mocno przez rozłogi tworząc bardzo ładne dywany. U mnie rośnie w cieniu, ale sąsiadka od której ją dostałam posadziła ją w bardziej nasłonecznionym miejscu.
Zostawiłam ten swój kawałek ziemi, bo bardzo ciągnęło mnie w świat. Dzięki temu przyszło mi to dość łatwo. Dzisiaj cieszę się że znowu mogę codziennie patrzeć na ogród. Jeden z wielkich plusów mojej czasowej emigracji to możliwość zobaczenia ogrodów, parków o wiele bogatszych niż nasze oraz nieznanych u nas roślin.
Joku 22:32, 28 cze 2011

Aniu, dziękuję za informację. Nazwy wierzby nie pamiętam niestety. Kupiłam ją dość dawno temu.
AniaDS 22:37, 28 cze 2011

Ja też i oczywiście od razu wyrzuciłam karteczkę.
Nie pomyślałam, że kiedyś może się przydać.
Ciekawa jestem, jak będą wyglądać następne kwiaty tej róży, może będą inne?
A jak nie, to najlepiej byłoby sprawdzić, jakie odmiany przychodzą w to miejsce i coś dopasować .
Joku 22:42, 28 cze 2011

Szkółka jest niedaleko. Zapytam przy następnym pobycie. Kwiaty mnie się podobają, zapach nie jest zbyt intensywny , niewiadomą jest wielkość.
AniaDS 22:44, 28 cze 2011

Kwiaty są bardzo ładne.
I kolor i forma bardzo mi się podoba.
Tylko teraz właśnie nie wiadomo, co z wielkością.
Ale większa od tamtej nie powinna być.
Joku 22:45, 28 cze 2011

Mam nadzieję
tyna 22:49, 28 cze 2011

Jolu, Twoja róża bardzo przypomina mi Ghitę