Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 20:55, 13 sty 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze życzę
Spóźnione.. ale szczere, sorki nie zaglądałam na ogrodowisko!
dziękuję bardzo Gabrysiu ja jestem jeszcze do dziś imprezowo - urodzinowa , dlatego do teraz nie umię na ogrodowisku nadążyć ... Mam nadzieję , że mi zaglądający i korespondujący oraz odwiedzani wybaczą
gierczusia 21:01, 13 sty 2013

ele2001 napisał(a)

Zbyszek pokazał również h.paniculata bobo świetna niska i ma mnóstwo kwiatów posadzilem w tym roku juz dośc spory okaz.
A dla mnie w dalszym ciągu numer jeden to h.p.phanton

Przemek ja już dostałam oczopląsu od tych wszystkich cudnych hortensji... phantom - fajnista . .., teraz jeszcze gdzieś natknęłam się na little lime , mniejsza postać limelighta .. Teź by mi do pojemnika pasowała ... . Tylko zdaje się trudno ją dostać .. Ale może do wiosny to się zmieni ... Bo my tu sobie teraz fajnie gadu- gadu ale na wiosnę - kupić trza !!!
gierczusia 16:04, 14 sty 2013

Dziś z rozpaczy ,że świat jest nadal taki zaśnieżony ,kiedy mnie się wiosenka marzy ..szukałam jeszcze jakiś fotek , gdzie by tego diabelnego śniegu nie było ... No i cuśss tam znalazłam... Nie są to wprawdzie rośliny kwitnące , bo takich nie mam za bardzo i to zdaje się , jest mój błąd... Ale ja uwielbiam wprost rośliny o ozdobnych liściach ... A jak już takie cudo jest zimozielone , to jestem już w pełni usatysfakcjonowana

Najpierw gaulteria. wprawdzie moim opuchlakom teź smakowała jesienią .. Co widać na zdjęciu, Ale te bordowawe liście i czerwone jagody i fakt,że wytrzymuje diablica nawet moją cholerną glinę czynią z niej roślinę wprost idealną a drugim moim faworytem jest runianka japońska.. Też zimozielona , łatwo się rozmnaża przez rozłogi... U mnie maskuje pokrywę na zbiorniku na wodę, przynajmniej próbuje
gusiarz 16:20, 14 sty 2013

Och Eluś - ale fajna dyskusja na temat hortensji. Może ja jeszcze zmienię zdanie i nie limkę posadzę, a jakąś inną odmianę
gierczusia 16:24, 14 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Och Eluś - ale fajna dyskusja na temat hortensji. Może ja jeszcze zmienię zdanie i nie limkę posadzę, a jakąś inną odmianę
ja nie mam jeszcze żadnej Agnieszko ale mam słońceeeee jak byk i miejsce w pojemniku ( bo na rabacie już takowego brak ) moźe znasz jakiegoś Czarodzieja , żeby mi działeczkę ciut powiększył ... O jakieś 100 m2 ... Aaaa... O cokolwiek , już nie będę wybrzydzać ... Muszę więc wypytać fachowców ,żebym sobie sama w kolano nie strzeliła
Enya73 16:29, 14 sty 2013

Eluś, Tak myślałam właśnie, że super u Ciebie będzie na tej rabacie frontowej wyglądała runianka japońska. Wklejam tu dla Ciebie zdjęcie Super zielony dywanik

Przyszedł mi też do głowy taki pomysł na tę frontową rabatę, do ewentualnego przemyślenia

Podwójna obwódka z bukszpanu strzyżonego w kwadraty, oddalona od siebie na odległość 30-40 cm, zewnętrzna obwódka niższa od wewnętrznej o 1/3. Pomiędzy nimi gęsto łany ostnicy. Następnie wewnątrz dywan z runianki japońskiej, a w środku albo coś na pniu, np. kula z wiśni lub ligustra drobnolistnego, albo trzy stożki z cisa różnej wysokości, a pomiędzy nimi okrągłe kule z granitu.
Zamknij oczy, widzisz to?

gierczusia 17:11, 14 sty 2013

Enya73 napisał(a)

Eluś,

Przyszedł mi też do głowy taki pomysł na tę frontową rabatę, do ewentualnego przemyślenia

Podwójna obwódka z bukszpanu strzyżonego w kwadraty, oddalona od siebie na odległość 30-40 cm, zewnętrzna obwódka niższa od wewnętrznej o 1/3. Pomiędzy nimi gęsto łany ostnicy. Następnie wewnątrz dywan z runianki japońskiej, a w środku albo coś na pniu, np. kula z wiśni lub ligustra drobnolistnego, albo trzy stożki z cisa różnej wysokości, a pomiędzy nimi okrągłe kule z granitu.
Zamknij oczy, widzisz to?

łojjj widzę Anitko , widzę... Choć wolałabym drobniejsze modyfikacje ... Bo na tą chwilę to musiałabym prawie wszystko z frontu wywalić ... A do tylu to raczej nie ma jak przesadzić Pokombinuj może z tym , co tam mam ....
Gosiniak 17:36, 14 sty 2013

Gierczusia- do mnie dzisiaj nie przybywaj, bo u mnie bardzo dużo tego diabelskiego śniegu i sypie i sypie, przestać nie chce, ktoś mi taką dużą przesyłkę wysłał, a ja chciałam ociupinkę

A zdjęcie z runianką boskie, aż zapragnęłam ją mieć
Enya73 17:38, 14 sty 2013

Jak nie wywalisz tych jałowców i tuj teraz, to za parę lat będziesz żałowała, że mnie nie posłuchałaś.
Nie obraź się, ale 2 jałowce są wyjątkowo paskudne jak się rozrosną, nie żałuj ich, posadź je za płotem, po bokach.
Nie bój się zmian, przecież ja też wiele błędów popełniłam i kilka razy przesadzałam rośliny i pewnie jeszcze na wiosnę coś będę zmieniać.

gierczusia 19:10, 14 sty 2013

Enya73 napisał(a)
Jak nie wywalisz tych jałowców i tuj teraz, to za parę lat będziesz żałowała, że mnie nie posłuchałaś.

Anitko ja mam zaledwie jedną !!! tuję przed domem i teraz jest taka chora , że jest na wiosnę do wyrzucenia, więc tak jakby ta sprawa jest za nami... A o jakie jałowce Ci chodzi ??? O te płożące czy te drugie ??