Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 17:57, 12 sty 2013

ZbigniewG napisał(a)

.. Limelight, Pinky Winky i Vanille(lub Sunday)Fraise
..

Dzięki Zbyszek. pinky winky po nazwie wydaje się róźowa , a ja wolę białe lub limonkowe ... To może te pozostałe będą fajne ... Rozumię ,że już przetestowane .. ??

Ela Limelight lekko różowieje w końcówce kwitnienia
Pinky Winky- wybarwia się wyraziście połowa kwiatostanu biała dół intensywnie różowo/czerwony uważam to za duży atut w porównaniu z innymi które różowieją tak "mimo woli" później kolory się wyrównują
dwie ostatnie to prawie to samo -wyróżnia je czysty róż

jeżeli ma być biało to Annabelle lub Incrediball oraz Magical Moonlight
wielgaśne dzięki Zbyszku ... Fajnie , kiedy ktoś juź coś przetestował i z innymi się podzieli , coby błądzić po omacku nie musieli ...nie umniejszam zalet pinky winky ale po prostu pilnuję kolorystyki kwiatów ... Mam na tym tle chyba lekkiego świra ... Nooo ,może nie lekkiego ... Pilnuję , żeby kwiaty były białe lub ewentualnie bardzo subtelnie rózowiutkie... Ale delikatnie bardzo... Podobają mi się kolorowe ogrody z ferią barw , ale mam wrażenie , ze w takim maleństwie jak moje takie kolorystyczne szaleństwo przyprawłoby mnie o zawrót głowy, pozdrawiam i dzięki za info...muszę zobaczyć tą polecaną przez Ciebie magical moonlight , bo pozostałe juź znam
ele2001 18:13, 12 sty 2013

Elu przypadkowo wyczytalem ze pytalaś kogoś o hortensje Incrediball mam ją , w tym roku bedzie jej trzeci sezon tak z ciekawości posadziłem i rzeczywiście kwiaty ma bardzo duze pedy sztywne, ogólnie jest wyzsza od annabelle bardzo ciekawa..
A tu zdjęcie Vanilla fraise:
margi 18:19, 12 sty 2013

Ja także dziękuję za info,jestem na etapie zbierania wiedzy o hortensjach,zacznę je sadzic na wiosnę.Każdy ogrodomaniak musi mieć hortensje
Gosiniak 19:01, 12 sty 2013

Gierczusia ja mam magical moonlight, niedawno zdjęcia jej u siebie wklejałam, jestem z niej bardzo zadowolona, ale dopiero pierwszy roczek u mnie, więc nie mogę za dużo o niej powiedzieć. Narazie widzę same zalety: kwiaty się nie pokładają, bardzo duży kwiatostan o bardziej spiczastym kształcie, dobrze znosi nasłonecznione miejsca- u mnie na południowej rabacie, wcześniej zakwitła niż limka i kwiaty przekwitając zrobiły się takie jakby bardziej zielonkawe i dopiero na koniec brązowe, także nie przebarwia się na różowo, to tyle
gierczusia 19:53, 12 sty 2013

ele2001 napisał(a)
Elu przypadkowo wyczytalem ze pytalaś kogoś o hortensje Incrediball mam ją , w tym roku bedzie jej trzeci sezon tak z ciekawości posadziłem i rzeczywiście kwiaty ma bardzo duze pedy sztywne, ogólnie jest wyzsza od annabelle bardzo ciekawa..
Przemku cześć .. Wielkie dzięki za fotę.. Boooo myślałam , że vanilla będzie miała kwiaty waniliowe .. A tu róż prześliczne ... Ale ja jasniutkie , kremowe chcę .. Bo mi takie do designu pasują bo wybredniasta baba jestem Nie masz przypadkiem fotki tej incrediball ?? Bo wiesz , jak to jest ze zdjęciami reklamowymi, a u Ciebie to bym była pewna ,ze to Real.Pojawiła się informacja ,że ona mimo tych sztywnych pędów się bardzo pokłada, a tego bym nie chciała.. Jakiej ona jest wysokości u Ciebie po tych dwóch latach i na jakim stanowisku rośnie ?? Pozdrawiam i dzięki za info
Gosiniak 20:14, 12 sty 2013

Gierczusia - ZbigniewG pokazał u siebie, ma i Magical Moonlight- tą co ja, i Incrediball, właśnie wstawił fotki zobacz sobie
ele2001 22:01, 12 sty 2013

Nie mam foto ale kolor jest taki sam jak na zdjęciu u Zbyszka,mnie sie nie pokładała choć podczas ulewnych deszczów pochylała sie nieco ale w porównaniu z annabelle to pryszcz rośnie na zacienionym kawałku miala jakieś 130 cm-a i jeszcze jedno ona rośnie nieco słabiej niz jej poprzedniczka.
Zbyszek pokazał również h.paniculata bobo świetna niska i ma mnóstwo kwiatów posadzilem w tym roku juz dośc spory okaz.
A dla mnie w dalszym ciągu numer jeden to h.p.phanton
gierczusia 23:06, 12 sty 2013

ele2001 napisał(a)

a cóż takiego ma ta odmiana phantom , że dla Ciebie jest nr 1 ??? ona ma stożkowe kwiaty ? Nie kuliste ? ... A wracając do incredible... Z mojego punktu widzenia fajnie ,że zbyt szybko nie rośnie , bo chcę ją dać do donicy ... Nooo i super , ze jednak się nie pokłada ufff .. Ulżyło mi
ele2001 23:38, 12 sty 2013

gierczusia napisał(a)

a cóż takiego ma ta odmiana phantom , że dla Ciebie jest nr 1 ??? ona ma stożkowe kwiaty ? Nie kuliste ? ... A wracając do incredible... Z mojego punktu widzenia fajnie ,że zbyt szybko nie rośnie , bo chcę ją dać do donicy ... Nooo i super , ze jednak się nie pokłada ufff .. Ulżyło mi

Mysle że do donicy bedzie troche za duza.phantom jest dośc zwata i ma bardzo duze kwiaty w tej chwili wieksze ma odmiana magical moonlight- ale jest jeszcze zbyt droga..
Gabrysia_ 15:48, 13 sty 2013

Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze życzę
Spóźnione.. ale szczere, sorki nie zaglądałam na ogrodowisko!