Dziękuję Pani Danusiu za nazwę preparatu na zwalczanie koniczyny ...a Mąż już poszarpał te obrzeże w jednym miejscu więc pozbedę się tego "dziadostwa". Pozdrawiam
Gosia piękna działka, jaka trawa!
Obrzeże wyciągnij i zrób "kanciki" w trawniku. Pod całą korą masz włókninę?
Zaokrągliłabym trochę brzeg tej rabatki przy okazji... pozdrawiam, bede zagladac!
Karolina
Witam!
Będę przyglądać się tworzeniu ogrodu i zwłaszcza ogrodzenia, bo też mnie to czeka. Ładnie się u Ciebie zapowiada.
Z koniczyną popieram dziewczyny - w tym roku z nią walczyłam, bo w pierwszym roku po posianiu trawy nic z nią nie robiliśmy, a w tym okazało się, ze zamiast trawnika mamy "koniczynnik". Całości nie udało się zlikwidować za pierwszym razem, w tym roku skorzystam z polecanego przez Danusię bofixa.
Gosiu, witam Ciebie ciepło
ładniutką masz działkę i domek trawkę też
Temat plasitkowego obrzeża też przerabiałam ) tak szybko zniknął u mnie jak się pojawił )) ani to praktyczne ani ładne, ja jestem zwolenniczką kancików, o których już pewnie czytałaś
Włóknina generalnie jest na nie poczytaj tutaj http://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Zaraz pooglądam sobie dokładniej Twoje zdjęcia, a tymczasem serdecznie pozdrawiam i trzymam kciuki za plany
POPCAROL ...tak pod całą korą jest włóknina a za obrzeżem posadzone są krokusy. Obawiam się, że jak wyciagnę obrzeże to włoknina będzie odstawać i wkręcac się w kosiarki nóż
Gosiu, ja wprawdzie też jestem na początku tworzenia ogródka, ale z doświadczenia kilka zdań pozwolę sobie wtrącić
Drewutnię bym wysłoniła formowanym ekranem z zielonych cały rok iglaków - wybrałabym w pierwszej kolejności cisa, a jak nie cis to Smaragd albo choina kanadyjska. Ekran zasłoni drewutnię i stworzy zielone tło dla innych roslin w tak stworzonym narożniku widzą mi się hortensje Limelight z miskantem Variegatusem, które dodatkowo będą przyciągać wzrok
Wydaje mi się, że to drzewko szczepione na pniu rośnie za blisko iglaka, z czasem mogą być problemy
Trzecie zdjęcie - nie wiem jaki dokładnie zaplanowałaś szkielet ogrodu, ale wydaje mi się, że te thuje szczelnego żywopłotu nie stworzą. Ja bym przesadziła wszystkie rośliny rosnące pomiędzy (śliczne różyczki) bardziej do przodu - proponuję zaplanować dokładnie kompozycję rabaty z różami Są fajne artykuły na forum dotyczące komponowania róż z innymi roślinami, napewno coś wpadnie Ci w oko
O złagodzeniu linii rabaty już było a może zrobisz prostą linię? jak rośliny się rozrosną to same zafalują
Pozdrawiam
Szkoda, że rok temu nie zajrzałam na ogrodowisko , nie popełniłabym tylu błędów...ale na błędach podobno się uczymy. Od dzisiejszego dnia mam Was i już głupot w ogrodzie nie narobię, a z tą jedną rabatką jakoś sobie poradzimy i ją uratujemy od tego plasitku Pozdrawiam