Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 21:52, 11 kwi 2012

Świąteczne gałązki bukszpanu już wysadzone do ukorzenienia,szkoda żeby się zmarnowały.
Milka 14:31, 12 kwi 2012

bogumila_bienko napisał(a)
No nie wiem,czy nie za wcześnie.Zamierzam wysadzić do gruntu lilie i inne doniczkowane w piwnicy,które mam na zacienionej.Siewek na razie nie będę wysadzać do gruntu,nie chcę ryzykować - tyle roślinek zniszczył mi Wielkanocny śnieg i muszę czymś wypełnić.Może u Ciebie jest cieplej,ja ciągnę się z roślinami na końcu Ogrodowiska,wszyscy zapomnieli już o wiosennych kwiatach a u mnie dopiero będą,zauważyłam to dopiero w ubiegłym roku oglądając inne ogrody.
Rozbawiłaś mnie tym rycynusem,wykiełkowało z paczki 6 nasionek i trzymają się niezle.Wczoraj liczyłam wypikowane doniczki i jest ich trochę ponad 200,aż liczyłam dwa razy.Wygodniejsze są kwadratowe,wygodniej je pakować do koszyków i przenosić do hartowania na balkon.Może na początek okryj je butelkami na noc,niezbyt to estetyczne,ale skutkuje,ja tak robię

Bogusia, dziękuje za wyczerpująca odpowiedź że też nie pomyślałam o butelkach, faktycznie jest to ochrona, tylko pewnie psy ściągną i guzik z tego będzie; w każdym bądź razie spróbuję. Teraz mi sie troche doniczek nazbierało, więc moje sianie i pikowanie zacznę tak naprawdę jak będzie skończony domek letni, bo tam będę miała pole do popisu;
jedne nasiona rącznika moczyłam, inne nie i te drugie lepiejidą
bogumila 14:36, 12 kwi 2012

Pieski wyczują zabawę....one to lubią.W butelkę wciskam długi,bambusowy patyk i czekam do 15 maja.
bogumila 14:39, 12 kwi 2012

Wyszłam po warzywka i rybki na ryneczek.Nie umiałam się oprzeć.....
Milka 15:21, 12 kwi 2012

Piękne, też mnie kusiły ale byłam harda i się powstrzymałam
justi 15:26, 12 kwi 2012

Śliczne, kiedyś miałam w gruncie, ale nie wiedziałam że te łapki-cebulki trzeba wykopać na zimę i mi się zmarnowały.
Irenka już bastuje z zakupami
bogumila 15:30, 12 kwi 2012

Ona tylko tak ściemnia...w realu robi zupełnie co innego....
bogumila 15:33, 12 kwi 2012

Zimują bez problemu zapiwniczone w donicy.Mam wysadzone na zacienionej,ale jeszcze są małe i bedę musiała poczekać na kwiaty,a te już są w pełni kwitnienia.Dołożę je do kompozycji w donicach.
majkel0326 17:01, 12 kwi 2012

Bogusiu,ja gałązki bukszpanu z wazonu też po świętach wsadziłam do gruntu,żal mi było wyrzucić,może akurat coś z nich będzie.Za to moje dalie dziś się hartowały przed domem,tak jak radziłaś
bogumila 17:07, 12 kwi 2012

majkel0326 napisał(a)
Bogusiu,ja gałązki bukszpanu z wazonu też po świętach wsadziłam do gruntu,żal mi było wyrzucić,może akurat coś z nich będzie.Za to moje dalie dziś się hartowały przed domem,tak jak radziłaś

Na noc je zabierz,noce są jeszcze chłodne.Bukszpanów nigdy nie jest za dużo,mam je też w donicach,jeszcze nieduże,ale są gęste.