Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

JoannA 22:41, 18 mar 2015

Anabell napisał(a)
Joanno!
dziś zapowiadali też minusowe temp. poszłam okryć magnolię młodą, ma już pączki.

Przy czyszczeniu żurawek kilka zostało mi w rękach, oczywiście opuchlaki maleńkie ok 1 cm.
Wykopałam 3 ogromnie wielkie, ładne karpy by przesadzić i rozdzielić.
a pod każdą opuchlaki, wybierałam, niszczyłam i przerzucałam ziemię.
Karpy rozdzieliłam i szukałam dalej.
Pewnie wyleczę się z żurawek.
Wczoraj spisywałam walkę z nimi, jutro jadę po płyn do apteki i robię walkę.

Co to za koszmar z tymi opuchlakami!
Moje żurawki też marne (nie wszystkie odmiany) ale mocno siedzą w ziemi. Wczoraj robiłam test.
Opuchlaki atakują też rozchodniki, sprawdż je bo to ich przysmak.
A w aptece to ten płyn na wszy chcesz kupić?
Testuj Haniu, może kiedyś i mnie się przyda ten specyfik.
W ubiegłym roku jesienią walczyłam z pędrakami w trawniku. Wrotycz kiepski efekt przyniósł więc sięgnęłam po chemię. Ciekawa jestem co przyniesie nowy rok.
Pędraki miałam też w starszych kępach kostrzewy sinej. Wszystkie wykopałam i tłukłam to dziadostwo. Aż się boję myśleć ile tego dziadostwa jeszcze w ziemi siedzi.

Anabell 22:56, 18 mar 2015

To mnie nastraszyłaś, obok tych wykopanych rośnie konwalnik to też muszę wykopać i zobaczyć.
Obok była wielka stipa wyrzuciłam ją ale krewetek nie widziałam.
JoannA 23:04, 18 mar 2015

Anabell napisał(a)
To mnie nastraszyłaś, obok tych wykopanych rośnie konwalnik to też muszę wykopać i zobaczyć.
Obok była wielka stipa wyrzuciłam ją ale krewetek nie widziałam.

Haniu, u mnie były duże pędraki. To nie były opuchlaki.
Mysza 11:05, 20 mar 2015

Dopraszam się zdjęć wiosny u Ciebie
Kiedy będziesz sadziła dalie???
Pozdrawiam.
Mirka 11:16, 20 mar 2015

Haniu jestem na O co dzień Komp odmówił współpracy i piszę z telefonu Troszkę działam ogrodowo Pozdrawiam i miłego weekendu Haniu
JoannA 20:22, 20 mar 2015

Haniu,
zerknij do mnie na chwilkę. Wstawiłam fotkę wschodzącej werbeny, coś mi wcześniej tam wyrosło, a ja nie wiem co to. Może coś podpowiesz.
Anabell 22:07, 20 mar 2015

Mysza napisał(a)
Dopraszam się zdjęć wiosny u Ciebie
Kiedy będziesz sadziła dalie???
Pozdrawiam.

Gosiu - co dzień obiecuje sobie zrobić zdjęcia, kwitną krokuski i zapomniałam jesienią sadziłam iryski też kwitną trzeba zrobić zdjęcia.
Przyszła przesyłka z liliami mus też uwiecznić ilość.

Z braku czasu nie wyniosłam jeszcze dali i kan z piwnicy, ale dobrze bo przez dwa dni był mróz -6. mam dużo skrzynek i nie dałabym rady wszystkich okryć.
Miałam kupione w tym roku niskie dalie, jedne maż myślał że to papierki wyrzucił, kupiłam następne posadziłam do doniczek stały w domu i na dzień wyniosłam do szklarenki miały 1 cm kły, potem zapomniałam wstawić do domu i kły zmarzły.
Anabell 22:09, 20 mar 2015

Mirka napisał(a)
Haniu jestem na O co dzień Komp odmówił współpracy i piszę z telefonu Troszkę działam ogrodowo Pozdrawiam i miłego weekendu Haniu

Mirko - dziękuję, weekendowo poświęcam się ogrodowi.
Anabell 22:20, 20 mar 2015

JoannA napisał(a)
Haniu,
zerknij do mnie na chwilkę. Wstawiłam fotkę wschodzącej werbeny, coś mi wcześniej tam wyrosło, a ja nie wiem co to. Może coś podpowiesz.

Już odpowiedziałam, i jeszcze Mirka musi potwierdzić, jej powschodził kłosowiec to może porównać, ja w tym roku nie siałam, tylko wysyłałam.

Mam nadzieję że kłosowiec odbije z korzenia. a gorzej bo nie siałam werbeny, czyściłam w czwartek rabatę z nią i nie widzę nowych siewek pewnie jeszcze za wcześnie.
w ubiegłym roku posadziłam dużo za dużo werbeny chciałam zapełnić nowe miejsca.

Jutro chcę w miejsca po starych karpach posiać kilka nasionek, bo jak nie wysiała się to mogę nie mieć zupełnie.
JoannA 22:27, 20 mar 2015

Anabell napisał(a)

Już odpowiedziałam, i jeszcze Mirka musi potwierdzić, jej powschodził kłosowiec to może porównać, ja w tym roku nie siałam, tylko wysyłałam.

Mam nadzieję że kłosowiec odbije z korzenia. a gorzej bo nie siałam werbeny, czyściłam w czwartek rabatę z nią i nie widzę nowych siewek pewnie jeszcze za wcześnie.
w ubiegłym roku posadziłam dużo za dużo werbeny chciałam zapełnić nowe miejsca.

Jutro chcę w miejsca po starych karpach posiać kilka nasionek, bo jak nie wysiała się to mogę nie mieć zupełnie.

Werbena powschodzi w takiej ilości że trudno będzie się jej pozbyć. Miałam tak w ubiegłym roku, a musiałam wszystko wyrwać bo to ta brzydka była.
Za wcześnie jeszcze żeby wypatrzec siewki.
Koniec maja, plaga siewek w ogrodzie.