Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Hana75 11:46, 17 lip 2015

Anabell - piękne ostróżki zdobyłaś.
Ja w zeszłym roku kupiłam na kiermaszu ogrodniczym cudną szafirową ostróżkę. Cudnie wyglądała. W tym roku urosła kolosalana ale mimo, że niebyła w jakiejś ciasnocie to złapała mączniaka. Dobrze, że pod koniec kwitnienia.
Przycięłam ją i potraktowałam opryskiem.
Zobaczymy co będzie.

Spotkałam się z taką opinią, że ostróżki wyglądają ładnie tylko w pierwszym i drugim roku od posadzenia. W kolejnych wyradzają się i wyglądają nieciekawie.
Jakie macie osobiste spostrzeżenia?
Pozdrawiam Hanię
Hania

Ps. Sporo jest naszych imienniczek na tym forum
Pszczelarnia 13:42, 17 lip 2015

Bo ostróżki wymagają podziału, tak, w 3 roku już najlepiej.
Potem są stare, drobne i słabe.

Haniu, piękny Twój kokornak. Mój wcale nie chce być zaborczy a ja mu jakby altanę podstawiłam. I tez rośnie obok hortensji pnącej. Miałam winnik zmienny ale smakował nornicom.

wszystkie Hanie .
Kasya 15:20, 17 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Haniu, piękny Twój kokornak. Mój wcale nie chce być zaborczy a ja mu jakby altanę podstawiłam. I tez rośnie obok hortensji pnącej. Miałam winnik zmienny ale smakował nornicom.

wszystkie Hanie .

i jak sie podieli to znowu są ładne i duze ?
Anabell 23:48, 19 lip 2015

Hana75 napisał(a)
Anabell - piękne ostróżki zdobyłaś.
Ja w zeszłym roku kupiłam na kiermaszu ogrodniczym cudną szafirową ostróżkę. Cudnie wyglądała. W tym roku urosła kolosalana ale mimo, że niebyła w jakiejś ciasnocie to złapała mączniaka. Dobrze, że pod koniec kwitnienia.
Przycięłam ją i potraktowałam opryskiem.
Zobaczymy co będzie.

Spotkałam się z taką opinią, że ostróżki wyglądają ładnie tylko w pierwszym i drugim roku od posadzenia. W kolejnych wyradzają się i wyglądają nieciekawie.
Jakie macie osobiste spostrzeżenia?
Pozdrawiam Hanię
Hania

Ps. Sporo jest naszych imienniczek na tym forum

Witam imienniczkę! nie czytałam takiej opinii, ale może tak być bo moje tak mi wychodzi, że przekopuje ciągle w inne miejsce.
Następnej wiosny ponownie przesadzę, muszą iść na sam tył rabaty bo są jednak wysokie, a miałam w tym roku posadzić pnącą różę i zmieniłam zdanie.
paniprzyroda 23:58, 19 lip 2015

Ostróżki są żarłoczne, lubią kompost, obornik, swoim w nowym nie dałam i są niskie, chociaż kwiat pełny i ładny. Mus podsypać na jesień. Pozdrawiam Haniu
Anabell 00:04, 20 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

wszystkie Hanie .

Ewa - mój rośnie kilka lub naście lat, ale przypominam sobie że kilka lat się zbierał do rozrośnięcia. Chciałam by szybko mi zarosło, bo to zestawionych kilka przęseł z tunelu ogrodowego.
Na tył kratek posadziłam jednocześnie winobluszcz trójklapowy bo jest ładniejszy od pięcioklapowego i też słabo rósł, potem wymarzł.
następnie przez kilka lat był pięcioklap. usunełam wszystko trzy lata temu, malowałam przęsła i pozbyłam się winobluszczu.
Kokornak zarósł ponownie z siłą. w tym roku na tył na kratkę posadziłam pnącą różę. zobaczę jak sobie poradzi z kokornakiem.
Anabell 00:06, 20 lip 2015

Kasya napisał(a)

i jak sie podieli to znowu są ładne i duze ?

Kasiu-
Anabell 00:14, 20 lip 2015

paniprzyroda napisał(a)
Ostróżki są żarłoczne, lubią kompost, obornik, swoim w nowym nie dałam i są niskie, chociaż kwiat pełny i ładny. Mus podsypać na jesień. Pozdrawiam Haniu

Mariola - dzięki za podpowiedź. jak będę przesadzała dam obornik, chcę posadzić na samym tyle to muszą być wysokie.
Wiedziałam, że lubią urodzajną ziemię.

Choć o jeżówkach myślę odwrotnie, jak były w drugim roku kwitnienia wyrosły ogromne, w tym roku cześć przesadziłam i są niższe.
paniprzyroda 00:16, 20 lip 2015

Moje przesadzane jeżówki też są niższe, ledwo je widać, pocieszyłaś mnie może muszą się lepiej ukorzenić? bo nieprzesadzane stały sztywno podczas upałów, a te przesadzane mdlały.
Anabell 00:24, 20 lip 2015

Przeszła u mnie burza i ciężka ulewa. oto anabelki i inne rośliny leżące.

Zdjęcia robione w ciemności nocy.
Miały na tyłach opór i tez legły.

czyściec leży.