Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

waldek727 00:33, 20 lip 2015

paniprzyroda napisał(a)
Ostróżki są żarłoczne, lubią kompost, obornik, swoim w nowym nie dałam i są niskie, chociaż kwiat pełny i ładny. Mus podsypać na jesień.

Przede wszystkim o czym mało kto pamięta, ostróżki lubią glebę obojętną do lekko alklaicznej (pH 6,8 - 7,5)
Anabell 00:35, 20 lip 2015

Malwy miały być wyciapane w tym tygodniu, będzie bez żalu.

Rudbekia

Kłosowiec też miałam miejscami usunać, zawładnął sąsiadujące rośliny.

jeżówka, nie wiem czy dam radę podwiązać.

Ożanki szkoda.
Anabell 00:52, 20 lip 2015

waldek727 napisał(a)

Przede wszystkim o czym mało kto pamięta, ostróżki lubią glebę obojętną do lekko alklaicznej (pH 6,8 - 7,5)

Waldku - ostróżki rosły razem z piwonią i pH było tak zbliżone, czyli dobrze planuję posadzić jeszcze róże.
Dziekuję że zaglądasz i czuwasz.
EdytaB 15:54, 20 lip 2015

Czy możesz powiedzieć jak i kiedy dzielisz hortki Anabell.
Mam jeden krzak już dość rozrośnięty - czas na podział tylko jakoś się boję ruszyć.
eliza3 16:06, 20 lip 2015

Smutny widok po burzy... człowiek dba, chucha, dmucha, a tu kilka minut i "pozamiatane", ale co zrobić, na to nie mamy wpływu... część roślin się trochę podniesie, ale anabelkom trzeba będzie trochę pomóc, bo kwiaty ciężkie...
Tess 16:13, 20 lip 2015

I ożanka też? Oj, szkoda. Ale odbije, nawet jeśli ją teraz zetniesz, prawda?
No u mnie jakoś bez strat chyba się obeszło. Piszę chyba, bo dopiero przed północą byliśmy w domu to i obejrzeć dobrze nie mogłam.
Mirka 16:22, 20 lip 2015

Haniu przykro patrzeć na straty roślin .Mnie nawałnica ominęła ale padało nieźle. Nie wiem jak na działce będę dopiero jutro.
JoannA 21:44, 20 lip 2015

Haniu,
moje anabelki też poległy pod naporem ogromnej ilości wody.
Dzisiaj wbiłam w środek palik, okręcałam każdą łodyżkę z kwiatkiem drucikiem florystycznym i przywiązywałam do palika. Mogłam się tak pobawić bo u mnie tylko 4 anabelki, u Ciebie cały łan.
Część kwiatów musiałam niestety wyciąć bo złamane, ale mam za to cały dom w hortensjach.
Pozdrawian
Kasya 21:49, 20 lip 2015

u mnie tez byliny leżą po deszczu az nie moge patrzec na rabatki niektore

no i drzewo polamane, trzeba bedzie jeszcze przyciac albo wyciac...
Anabell 23:43, 20 lip 2015

EdytaB napisał(a)
Czy możesz powiedzieć jak i kiedy dzielisz hortki Anabell.
Mam jeden krzak już dość rozrośnięty - czas na podział tylko jakoś się boję ruszyć.

Edyto - dzieliłam tylko wielkie ogromne donice ogrodowych ze względu że ciężko było przenosić na okres zimowania do budynku.

Anabelki możesz teraz łodygi które widać już nie zdążą zakwitnąć przygnij do ziemi i i przyciśnij czymś. Ja mam kołeczki od rurek kroplujacych i tym zaciskam w ziemię.
Może być drut wygięty w literę U i przyłożony do łodygi i ziemi.
Tak pozostaw do następnego roku.
Potem szpadlem przetniesz i wykopać. lub sekatorem odciąć reszta szpadlem i i na miejsce stałe posadzić.

Możesz i ten duży krzak przeciąć szpadlem i wykopać odciętą część.
Ja bym to zrobiła wczesną wiosną po przycięciu łodyg.