Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Mirka 20:55, 23 sie 2015

Haniu zebrałam pałki mam nadzieję że nasionka tam są ☺Na nasionka brązowych trawkę się zapisuję. Ze stratami się pogodziłam będę wiosną znów ukorzeniać☺Zbieraj dla mnie patyczki☺
Anabell 23:12, 23 sie 2015

Mirko - Twoje trawki były wypielęgnowane i wsadziłaś wcześnie to pewnie już dojrzały ja późno. ale zaglądam by nie wysiały się.

Patyki w tym roku wycięłam stały w trzech olbrzymich wiadrach takie jak mam odmiany i nie posadziłam wyniosłam w cień i zapomniałam.
Ale w czwartek jestem umówiona z panią z targu ma Silver Dolar, którego nie mam, Bobo i jeszcze dokupię Polary Ber, Limek nie chcę bo są późne.

Poszłam dziś przygiąć łodygi Phantom są piękne nie mogę się napatrzeć.
Zdjęcia nie oddają efektu i co zrobię nie odpowiadają rzeczywistości.

Nie spisuj ich na straty, ja mam 3 anabelki razem posadzone już kilka lat w jednym miejscu i w czasie upałów dostały tylko raz wodę dziś drugi raz i radzą sobie nie uschły. Rosną za domem daleko i nie dawałam rady tam podlewać.
Jedna ulewa ich położyła to nie chciałam na nie patrzeć, ale żyja zupełnie bez wody.
JoannA 00:16, 02 wrz 2015

Haniu,
nowych zdjęć miskantów jeszcze nie robiłam bo ciągle są ważniejsze rzeczy do zrobienia. Narazie wrzuciłam fotki z 2014, to Herman Musell i Malepartus.
Jak już wyprawię Andrzeja bo będę miała więcej czasu. Mam nadzieję
pozdrawiam
iwka 13:41, 15 wrz 2015

Witaj Haniu, możesz mi doradzić jakie cisy najlepiej posadzić, aby utworzyły gęstą ścianę, i nie były łyse od dołu. Chodzi o dwa ekrany cisowe
Anabell 00:03, 17 wrz 2015

Iwonko - ja mam tylko dwie odmiany starą Bacata i Hiksi.
Bacata szybciej się rozrasta i jest gęściejsza, dlatego ją wolę.
Miałam iść dziś w koniec ogrodu i porównać obie.
Hiksi sadziłam gęściej, obie odmiany się stykają,
Po posadzeniu wydawało mi się że długo czekałam na zagęszczenie.
Teraz wiem, warto było czekać, szybko urosły.

Od początku powinno się prowadzić dół szerszy, góra węższa to jest dobre naświetlenie całej rośliny i nie będzie łysa od dołu.

Mam jeden krzew cisa rośnie solo szer więciej jak 2 m, wysokość pewnie dwa razy więcej, zagęszczony od samego dołu.
Milka 05:34, 17 wrz 2015

Okropne straty po burzy, ale w nowym sezonie odbija znowu. Pozdrawiam Haniu.
iwka 08:23, 17 wrz 2015

Anabell napisał(a)
Iwonko - ja mam tylko dwie odmiany starą Bacata i Hiksi.
Bacata szybciej się rozrasta i jest gęściejsza, dlatego ją wolę.
Miałam iść dziś w koniec ogrodu i porównać obie.
Hiksi sadziłam gęściej, obie odmiany się stykają,
Po posadzeniu wydawało mi się że długo czekałam na zagęszczenie.
Teraz wiem, warto było czekać, szybko urosły.

Od początku powinno się prowadzić dół szerszy, góra węższa to jest dobre naświetlenie całej rośliny i nie będzie łysa od dołu.

Mam jeden krzew cisa rośnie solo szer więciej jak 2 m, wysokość pewnie dwa razy więcej, zagęszczony od samego dołu.

Dziękuję za cenne porady
Anabell 20:25, 26 paź 2015

Zazdrościłam takich widoków Stipy. Posadziłam swoja rozsadę latem 2014 r. zimę przeżyła, przycięłam i doczekałam się upragnionego widoku.
Latem nie miałam czasu jej wyczesać, rozrastała się, rozsiewała nasionka.
Wyrzuciłam cały rządek była ogromna, rosła między lawendą a młodziutką obwódką z bukszpanu.
da mi we znaki wiosną jak zaczną kiełkować nasionka, jest tego tysiące.

Ujęcie zrobione później. Na szczęście wyrzucona i w tym miejscu posadziłam tulipany, a za liatrią przedłużyłam ciąg hortensji bukietowych Polar Ber.
jutro dalszy ciąg sadzenia cebulowych.
Iwk4 00:32, 27 paź 2015

Anabell napisał(a)
Zazdrościłam takich widoków Stipy. Posadziłam swoja rozsadę latem 2014 r. zimę przeżyła, przycięłam i doczekałam się upragnionego widoku.
Latem nie miałam czasu jej wyczesać, rozrastała się, rozsiewała nasionka.
Wyrzuciłam cały rządek była ogromna, rosła między lawendą a młodziutką obwódką z bukszpanu.
da mi we znaki wiosną jak zaczną kiełkować nasionka, jest tego tysiące.

Bardzo podoba mi się to zestawienie liatry, firletki, lawendy i stipy.
Anabell 19:27, 27 paź 2015

Iwonko- wiesz jak trudno jest dobrze dobrać rośliny by jedne przekwitały, inne dalej zdobiły do jesieni.
Może i ja spojrzę innym okiem jak Tobie się podoba.
Wiosną są tu wczesne piwonie ciemny róż, szałwia fioletowo/granatowa i goździki białe. na przemian z kolorowym rumiankiem.
Późne lato hortensje bukietowe.
Ciągle jestem w tyle z wykonaniem zdjęć.