Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 22:06, 07 kwi 2018

Kasya napisał(a)
Dopiero czytam i wycieczce
Nie dziwie się ze fo ciebie trafili...zwiastuny wiosny masz wszędzie

Daliowe karpy masz wszędzie

Ja swoje wsadzilam w doniczki i natychmiast zaczęły rosnąć
I co teraz z nimi robic ? Ciemno maja
Do gruntu po zośce ? A w dużych donicach dadzą radę ?[/quote

Kasiu! mają teraz blisko bo przenieśli przedszkole teraz od marca bliżej mnie i na spacery mają przychodzić częściej.

Dalie dadzą radę. wyłam odbicia(skróć) i możesz je wystawić pod drzwi masz tam zaciszny kącik od strony tarasu. tylko na noc dobrze opatulić donice fizeliną i jeszcze zarzucić czymś.
Ja mam w jednym miejscu między cisami i tujami posadzić już do ziemi i będę okrywała ziemię na noc.
Nie chcę wszystkich sadzić w donice.
Anabell 22:11, 07 kwi 2018

Gosiek33 napisał(a)
Totalne szaleństwo krokusowe

Masz tak wielki ogród, że całe przedszkole się mieści, niesamowite

Gosiu! tak wyszło, rosły już jedne wcześniej sadzone, jesienią dosadziłam i okazało sie w takich samych miejscach tylko inne odmianowo.

Całkiem dobrze wyszło bo w tym samym miejscu przedłużył się czas kwitnienia.
Pierwsze były botaniczne i wcześniej kwitną, następne późniejsze wielkokwiatowe.
Anabell 22:13, 07 kwi 2018

jolanka napisał(a)
Trzeba było maluchy zapędzić do pielenia
Żartuje oczywiście, goście cudni, potrafią cenić i docenić to co widzą

Słyszałam że rysowali krokusy na łące.
Anabell 22:15, 07 kwi 2018

zawitka napisał(a)
Aleś cię napracowała przy krokusikach warto było ,jest ślicznie Dalie już też wsadziłam bo wyłaziły kiełki ale zostawiam je na noc ,zabiorę jak będą zimnice .Poszukujący wiosny bardzo dobrze trafili nacieszyli oczy

Halinko! spróbuję pierwszy raz posadzić wcześniej kilkanaście do gruntu.
sprawdzę jak będzie z kwitnieniem, które wcześniej będą kwitły.
Anabell 22:19, 07 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Haniu, doczytałam Dalii nie będę jednak sadzonkować, bo za wysokie już są. Może uda mi się zrobić im jakiś tymczasowy hotelik na zewnątrz, w razie przymrozków narzucę kołderkę.
Fajną wizytę miałaś.

Mariola! sadzonki musż być ciut zdrewniałe sztywne a wybiegnięte są miękkie to szkoda zamachu.
Przyłam je, wypuszczą nowe silniejsze.
Anabell 22:37, 07 kwi 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Hania praca wre. Piękne szpalerki krokusów. Dobry pomysł z tymi siatkami pod tulipany. Moje w koszyczkach ale siatka też pomysłowa. Dobrze, że pogada nam sprzyja jutro będzie wiele z nas cięzko pracowało aż się cieszę, że znowu dużo zrobię i padne. Pozdrawiam

Elu! wre praca i to z uporem maniaka.
Napracować się i paść, potem być zadowolonym z wykonanej pracy.

Wczoraj zaczęłam wertykulować i dziś cały dzień, jeszcze nie skończone.
Z dwóch pasów 25 m długości była ubita duża taczka i na to kładłam 100 l kuwete budowlaną, tyle siana! Dwa pasy przechodziłam po kilka razy do skutku aż ujrzałam przezroczysto.

Za to ledwo do domu doszłam, kilometrów narobiłam, sztywne kolano jest.
Dobrze że niedziela, regeneracja ciała wskazana.

O siatce pod tulipany wyczytałam gdzieś, że to włókno szklane i nornice kaleczą sobie jęzorki i podoba mi się sadzenie, dużo sprawniej i łatwiej jesienią, a wiosną też szpadlem pod siatkę i w skrzynki do sortowania idą.
danuta_szwajcer 22:37, 07 kwi 2018

Fajną miałaś gromadkę dzieciaków Haniu ile lat ma Twój szpaler z cisów? Chyba gęsto sadziłaś? Piękny jest Pozdrawiam
Anabell 22:45, 07 kwi 2018

mira napisał(a)
Pozaglądałam do Ciebie. Wycieczkę dzieciaki miały fajną. Krokusów u Ciebie moc.
Ja chyba swoich już nie będę wykopywać a jedynie dosadzać. Jak się wyrodzą to dodam nowe.

Dalie te co zamówiłam w B. przyszły i porozrywałam im woreczki i odstawiłam pudło.
Teraz robiłam przegląd wszystkich i te nowe miały wypuszczone pędy - powsadzłam do donic i trzymam na zewnątrz na razie żeby za szybko nie powyłaziły. Moje stare są suche dosyć i niech tak siedzą.

Super kupiłaś te dalie - piękne karpy.

pozdrawiam

Właśnie tak z krokusami robię, dosadzam późna jesienią jak są w promocji.

Mira! i moje też w piwnicy wysuszyły sie dwa razy skropiłam wodą.

Z zakupione były wyjątkowo ładne, pierwsze od Legutki, od B.Królika i ostatnie z Częstochowy cebulekwiatowe.
Anabell 23:14, 07 kwi 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Fajną miałaś gromadkę dzieciaków Haniu ile lat ma Twój szpaler z cisów? Chyba gęsto sadziłaś? Piękny jest Pozdrawiam

Danusiu! cisy sadziłam w 2006 roku odmianę hiksi co 60/70 cm i były tej samej wysokości 60/70 wysokie bardzo chude.
odmianę zwykłą fascigata w większych odstępach 80 cm wiedziałam że mocniej rozrasta się.
W pierwszych latach dbałam i sekatorem małym ręcznym przycinałam każde odbicie. Zaraz po posadzeniu zrobiłam im podlewanie.

Sadzonki moje ukorzenianie, dwa lata stały w skrzynkach i się korzeniły, potem posadzone w małe spinane doniczki i jeszcze raz w duże spinane 5 l donice.
stały jak w szkółce blisko siebie.

W tym roku przy strzyżeniu rozmyślałam nad żywopłotem cisowym i tujowym.

Wszystkim odradzałabym sadzenie tuj.
Są krótkowieczne, sypią się pomimo ciecia, powinny być dwa razy w roku strzyżone.
Cisy świeża zieleń,czyściutkie, wystarczy jedno systematyczne strzyżenie.
danuta_szwajcer 03:49, 08 kwi 2018

U siebie też mam tuje, dawno temu sadzone i to śmieciuchy z biegiem lat, a czy pod sosnami cisy będą rosły? Sosny też od dołu jak przyciełam bo to też mus po czasie to pustawo jest.