Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

JoannA 07:29, 23 lip 2013

Haniu,
zaglądam i pozdrawiam
JoannA 23:49, 27 lip 2013

Jak przeżyłaś dzisiejszy dzień Haniu?
Upał dał się chyba wszystkim we znaki, a po niedzieli ma być jeszcze gorzej.
U nas wczoraj popadało ale niezbyt dużo, tyle co bym podlała wężem, dzisiaj znów lanie było.
Już z dwojga złego wolę chłodek)
w sprawie ożanki wiadomość u mnie
pozdrawiam
Anabell 00:31, 28 lip 2013

Joanno- jakoś przeżyłam i mało odczułam upał, skubałam chwastnicę z trawnika. Robię to po każdym koszeniu i dwa wielkie wiadra wyrzucam.
wydaje się że już wszystko wyrwane, a po następnym koszeniu, jest. Wcześniej była gruba trawa , rozkładała łodygi, a teraz maleńka i kłosi się. jak tak dalej będzie to spalę cały trawnik kilka razy i posieje drugi raz. Skubiąc robię same dziury, już kilka razy dosiewałam.

Czytałam w wątku o kłopotach z trawnikiem to mają podobnie jak ja. To z tej ziemi co mi nawieźli.

Zapowiadają większe upały, ja tylko podlewam,w tym tygodniu dwa dni po 12 godzin chodził silnik. a w poniedziałek założony nowy zestaw pod domem, stary poszedł do przetoczenia pompy.

Rozłożyłam węże po starym ogrodzie i nowym,łączone na szybko złączki w kilku miejscach by nie ciągnąć węży i zraszacze przestawiam. Chodzą dwie pompy.
Owoce borówek chcą zasychać, taki brak wody a mam 40 krzaków, anabelki i limki, Rh,co dzień muszę puścić wodę. podłoże piaszczyste mam.
Trawniki też nawadniam,do 1 w nocy latam przestawiać.
Któregoś dnia myślałam że przez wielkie hosty w drodze przeszedł dzik tak się położyły.
JoannA 09:55, 28 lip 2013

Haniu, z chwastnicą walczyłam podobnie i efekt był dobry, jakoś sie jej pozbyłam. Dołki w trawniku podsypiesz ziemią i dojesiejesz trawę, nie podejmuj tak szybko decyzji o spaleniu całego trawnika, tyle pracy włożyłaś, szkoda.
Przydałoby się automatyczne nawadnienie, odpadł by problem z lataniem z wężami. Ja też tam gdzie można rozstawiam zraszacze, zawsze to trochę szybciej.
Idzie ogromna burza, aż czarno się zrobiło i grzmi, wygląda to bardzo groźnie.Boje się burzy.
pozdrawiam Haniu
mazurka 10:34, 28 lip 2013

Hanuś--dasz namiary gdzie kupiłaś te kule?--właśnie takich szukam.
janina_zawada 10:43, 28 lip 2013

Piękne hortensje ,moje tez już kwitną . W tamtym roku trochę ukorzeniłam więc kolekcja się powiększa ,, Nie mogę trafić na czerwoną ogrodową za to mam już dwie różowe a jedna miała być czerwona ..
Gardenarium 11:36, 28 lip 2013

Kalamandyna napisał(a)
Haniu, to znowu ja i znowu z pytaniem. Przeczytałam gdzieś że HICKSII nie bardzo nadają na niskie i małe ekrany, takie do 150cm. Czy to prawda?? A jeśli tak to jakie cisy są najlepsze???

Hilli albo Erecta. Albo Wojtek.

Instagram Ogrodowiska
Anabell 12:22, 28 lip 2013

JoannA napisał(a)
Haniu, z chwastnicą walczyłam podobnie i efekt był dobry, jakoś sie jej pozbyłam. Dołki w trawniku podsypiesz ziemią i dojesiejesz trawę, nie podejmuj tak szybko decyzji o spaleniu całego trawnika, tyle pracy włożyłaś, szkoda.
Przydałoby się automatyczne nawadnienie, odpadł by problem z lataniem z wężami. Ja też tam gdzie można rozstawiam zraszacze, zawsze to trochę szybciej.
Idzie ogromna burza, aż czarno się zrobiło i grzmi, wygląda to bardzo groźnie.Boje się burzy.
pozdrawiam Haniu[/quote

Joanno tak właśnie robię, w dużych dziurach dosiewam i lekko zasypuje piaskiem lub ziemią tam nawieziona glina to piasek rozluźni i jeszcze by kosiarka nie wciągnęła nasion przy następnym koszeniu.

Już w następnym roku postaram się zrobić . W starej długiej rabacie leżą węże kroplujące trzy lata tylko nie miałam kiedy złączyć. Teraz układ się zmienia, tu na nowych zrobię jest bardzo prosto, a węże z dziurami małam kiedyś zakupione to wykorzystam..
Dzięki rozprowadzonym wężom ogrodowym mam możliwość płynnym roztworem nawozowym zasilać trawniki i rabaty nowego i starego ogrodu.
Anabell 12:25, 28 lip 2013

Cytowanego wpisu ie oddzieliłam ( ale gapa ze mnie )
Anabell 12:59, 28 lip 2013

Małgosiu - Mazurko kule znalazłam w info. To sklep w Krakowie Epinokio. tel. 12 44 660 74.
Wpisz w google kule ogrodowe XXL. jeśli dobrze pamiętam to 22 cm średnicy 74 zł 18 cm 47 zł 15 cm śr są sprzedawane po dwie szt za 66 żł. Zadzwoniłam przesłali za zaliczeniem pocztowym , płatność przy odbiorze, koszt przesyłki 17 zł. bez kłopotu przyszła przesyłka.
Szukam jeszcze wielkich, są w innym miejscu ale bardzo drogie.

Janino - witam Cię w moim wątku, Różowe najlepiej się zabarwiają na niebiesko. Też robię sadzonki jak gałązka się złamie , a potem rozdaję znajomym. swoich mam dużo.