Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

janina_zawada 07:30, 15 lip 2013

Też zapełniam miejsca jednorocznymi bo gdy jest pusto to zaraz zielsko rośnie a one też ładnie wyglądają , Moje dalie jeszcze w pąkach bo było mokro i nie było gdzie posadzić ale nie długo zakwitną ..Też te wielkie dostają kołek w środek i do niego są przywiązane bo wiatr zaraz by je połamał Też mam sporo hortensji ,anabellka już przekwita ale późniejsze zaczynają . chcę jeszcze dokupić niebieskie o płaskich baldachimach ale u nas na razie ich nie ma dobrze że trochę popadało bo już było sucho to i kwiaty znowu zaczną ładnie wyglądać i podlewanie odejdzie ..
zawitka 19:13, 15 lip 2013

Haniu Dzieki że zajrzałaś .Twoje kule-- moje marzenie, anabelki cudnie kwitna a te bukietowe u mnie dopiero mają zielone pąki Pozdrawiam cieplutko i trochę dziś trzeżwieję po wyjeżdzie Wnuków na wczasy ./Trzeżwieję to zn -----odpoczywam /ha ha
Ola54 20:19, 15 lip 2013

Moje Anabelki podwiązałam ale muszę pomyśleć o czymś stabilniejszym w przyszłym roku.
Za daliami nie przepadam [to wykopywanie ] ale mam jedną.Rok temu chciałam ja potraktować jako jednoroczna ale miała tak piękne, wielkie białe kwiaty, że wykopałam i już rośnie. Ale więcej nie kupowałam
danuta_szwajcer 20:23, 15 lip 2013

Przepiękne masz te Anabelki Haniu Pieknie to wyglada jak ich tak duż Ogrodowe tez to pięny bukiet Nawet juz i bukietowe Ci pieknie kwitną bo u mnie przez deszcze, grady dopiero moze za tydzien beda pierwsze kwiaty. No i rabaty juz masz tez bardzo ładne. Kawał roboty Haniu. Dobrze, ze i werbene mogłam zobaczyc bo pierwszy raz tez ją mam i powoli zacznie kwitnac.Pozdrawiam serdecznie
JoannA 23:34, 16 lip 2013

Haniu, czy powinnam dokarmić swoje horti wyhodowane z wiosennych patyków? Rosną jak gupie, nawet kwitnąć chciały ale im pąki uszczknęłam żeby się zbytnio nie wysilały.
Na Twoją nową rabatę mogę Ci przygotować trytomę bo będę teraz pikowała a dla mnie za duzo tego będzie, mam też posianą rudbekię purpurową i dzwonek karpacki, jesli jesteś zainteresowana to wsadzę do doniczek i dla Ciebie.
Odkryłam w czasie urlopu fajną szkółkę w Wyszkowie, mała ale wybór roślin super i ceny dobre. Żałuję że nie kupiłam Silver Dollar, rzadko można ją spotkać w szkółkach.
Zerknęłam jeszcze raz na Twoją werbenę, to jeszcze nie jest pełnia kwitnienia. Ale pieknie wygląda ten łan, ja powtykałam między rosliny bo nie bardzo miałam miejsce.
Anabell 00:02, 17 lip 2013

Horti młode można podsypać nawozem ze zwiększoną dawką fosforu na dobre zakorzenianie rośliny
Trytomię mam rozpikowaną a rudbekia purpur. to jeżówka siałam w ubiegłym roku i pokazałaś u siebie kwiatek różowy
Tak myślę werbena jak rozwinie się to da efekt sadziłam co 25 cm a jest b. gęsto. Dzwonek też mam . a już nie mam gdzie sadzić.
Powiedz mi gdzie bym sadziła to wszystko. Rabata była nie planowana . ja oszalałam w śnieżną zimę i siałam Wczoraj wycięłam w ziemi prostokąty i włożyłam aksamitki nie rozpikowane pomarańczowe i żółte w jedno miejsce ze skrzyneczek. tak samo astry.a jeszcze stoją jakieś.

Na obrzeża rabat posadziłam żurawki już na stałe miejsce
Przeraża mnie ta ilość wszystkiego, miałam zmniejszyć a coraz więcej. trawnik zasilałam z basenu roztworem i rośnie razem z zielskiem,jak oszalały kosić co 4 dni trzeba a jeszcze ile pracy włożyć muszę.
Matka 00:05, 17 lip 2013

Haniu, powiem krótko, węzłowato!cudnie jest, cudnie
Rench 21:33, 17 lip 2013

Pięknie
A ja się zastanawiałam,dlaczego moja werbena ma 150cm
O nawożeniu zapisałam,ale to dla mnie i tak czarna magia
JoannA 22:14, 17 lip 2013

Haniu, ja już widzę jak pieknie wygląda ta rabata kiedy wszystko na dobre rozkwitnie.
Obejrzałam moje ostróżki, od korzenia wyrastają młodziutkie pędy, wycięłam całe stare pędy bo wcześniej wycięłam tylko przekwitnięte kwiatostany, zasiliłam florowitem, może jeszcze zakwitną w tym roku.

Anabell 22:45, 17 lip 2013

Joanno - powaliłaś tym avatarkiem .
Rabata na razie nieplanowana, miałam zamiar posadzić trochę iglaków ale inne jak mam, to muszę mieć czas na wyjazdy, a inna wersja to może dobrze dobrać byliny i jednoroczne. Po jednej stronie jak są ostróżki to i piwonie.po tej samej stronie już są horti.
Jest położona fizelina, by nie zarastało , jak dobrze zaplanuję to pójdzie kora.
Ja nie mam pomysłu.

Dziś strzygłam bukszpany, cisy i skończyłam berberysy, Zaczęłam liguster.
Wczoraj jak zasypiałam liczyłam ile metrów mam żywopłotów, to do 1000 metrów wyszło razem z tujami, które też są do cięcia.

Tak , że planowana po drugiej stronie jak teraz dalie ma być obwódka z bukszpanu niskiego i nie zrobię ile ja jeszcze dam radę ciąć. Dziś prosiłam pracownika o tapiry by górę zrobił, to nie ma pojęcia jak ciachnął piłą zrobił wyrwę i nadrabiałam poprawki.