Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 23:41, 07 lip 2013

Odwiedzających pozdrawiam ! teraz mam bardzo mało czasu na zaglądanie do Ogrodowska.
Postaram sie nadrobić.
danuta_szwajcer 08:44, 13 lip 2013

Haniu pozdrawiam serdecznie i dużo sił życze na prace ogrodowe i czekam na fotki horti bo masz je w takich ilosciach i tak piękne
08:52, 13 lip 2013
Anabell, witaj.

przeczytałam w Twoim wątku że jesteś specjalistką od cisów. Możesz mi coś o nich powiedzieć? gdzie je sadzić najlepiej, czy są wymagające etc. Planuję zasadzić mały ekran z cisów - taki jak w moim projekcie u mnie w wątku, taki wokół ławeczki a nie mam pojęcia o tych roślinach. z góry dziękuję!
JoannA 00:02, 14 lip 2013

Pozdrowienia Haniu przesyłam
07:36, 14 lip 2013
Witaj Haniu, odpowiedź dałam u siebie ale wklejam też u Ciebie żebyś o mnie nie zapomniała

Haniu, ziemia na mojej działce, ta pierwotna była gliniasta, to był taki dołek, całe lata po deszczach robiło się tam bajoro. Dla wstępnego wyrównania ziemi nawiozłam 36 aut byle czego a to byle co to ziemia spod podkładów kolejowych, nawet nie wiedzieliśmy że taka tragedia. Ale ta ziemia była po 100 zł a nie po 800 więc nie żałujemy bo wyjścia nie było. Teraz chcemy kupić 20 aut ziemi jak najlepszej, ogrodowej więc mamy nadzieję zasypać nieco to wszystko.
Thuje wiem, jakie tu są opinie ale ja muszę nasadzić czegoś co rośnie szybko, nie kosztuje majątku i nie sprawia kłopotu. Brałam pod uwagę świerki ale zabiorą mi za dużo działki, poza tym nie zasłonią tak szczelnie jak thuje no i nikt ich przycinał nie będzie bo nikt nie ma pojęcia jak. Thuje to najlepsze rozwiązanie jak dla mnie - laika. Ale z thuj zrobię tylko jedną ścianę działki i na ich tle ponosadzam inne rośliny, to będzie strona wschodnia, strona zachodnia to podjazd a strona południowa to strona którą mam zamiar obsadzić różnymi roślinami: serbami, śliwą Nigra i takie różne o które Was będę pytać.
Cisy posadzę jako ekran dla ławeczki na tle thuj właśnie, tak jak na zdjęciu które mam w wątku.

Bardzo dużo cennych informacji zawarłaś w swojej odpowiedzi do mnie - i jestem wdzięczna bo ja właśnie takie konkrety lubię i je spisuję starannie. Już wiem jak sadzić cisy a pojęcia nie miałam i jestem ogromnie wdzięczna - jeden problem z głowy.
Nie wiem czy będę przed sadzeniem trawy nawozić ziemię bo jeżeli przywiozą nam dobrą to nie będzie sensu raczej a do sadzenia roślin na rabatach, w tej fazie będę robić doły i podsypywać ziemią z ogrodową - tak sądzę.

Mam masę pytań jeszcze bo wciąż nowe się rodzą więc mam nadzieje że mogę zaglądać do Ciebie?
ewa004 11:24, 14 lip 2013

Haniu pozdrawiam cieplutko ,czekam na fotki Twoich hort.
Anabell 22:06, 14 lip 2013

Czas mi nieubłaganie leci, dobrze że przypominacie o zdjęciach. Poszłam zrobić wczoraj a dziś deszcz powalił anabelki.

Wcześniej w tym miejscu królowało Parzydło leśne, a za nim jaśmin który wycięłam.
Anabell 22:19, 14 lip 2013

To w innym miejscu, nie mogę objąć razem w jednym zdjęciem, są w zakolu daglezji i dwa zdjęcia wyszły.

Głowy w tym roku są mniejsze mimo, że sypałam nawozy z sercem. To sprawa dużych opadów, wypłukane zostały szybko z ziemi a tu podłoże piaszczyste.
Anabell 22:31, 14 lip 2013

Ogrodowe w donicach.

Nie mogłam zrobić zdjęcia wszystkich razem bo mi samochodami podjechali i nie było dobrego podejścia.

To płaska odmiana ogrodowa bez nazwyNN
JoannA 22:35, 14 lip 2013

Przepieknie wygląda taki łan anabelek, szkoda że deszcz je powalił bo widok jest nieziemski.
Moje też ładnie kwitną, kwiaty są ogromne i na szczęście deszcz u nas był łagodny i to je uchroniło.
Od jutra do pracy, skończyło się błogie lenistwo a na drugą część urlopu muszę czekać do końca września.
pozdrawiam Haniu