Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

agnieszka_m 02:21, 18 sie 2015

Popieram pomysł z budlejami też mam jedną i jestem z niej niezadowolona juz dwa razy zmieniała miejsce u mnie i chyba ja całkiem usunę
malgorzata_s 14:59, 18 sie 2015

Też głosuję na rozplenice rozchodniki i jeżówki
Pawlus 21:53, 19 sie 2015

Za 2 tygodnie jest kiermasz ogrodniczy, mam nadzieję na dużo jeżówek i rozplenic. Po 6 września chyba mogę już przesadzić te budleje?

Wklejam z wątku metamorfoz bo sam się dziwię jak to urosło.

Wiosna 2014:

Sierpień 2015:
MiraR 21:59, 19 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)

Ja mam taką z kręgów betonowych, sami kopaliśmy. Chcemy niedługo pogłębić ale nie będziemy kopać głębiej, tylko na dnie wkręcimy filtr z rura na 2-3 m.

Studnia to dobry pomysł, np. Jakbyś miał gdzieś z przodu domu to nie musiałbyś ciągać węży ze stawu a i wody więcej.

To można tak samemu wykopać studnię? Nie potrzeba na to pozwolenia,mapek itd? Też myślimy o studni..
mateuszmichn 22:36, 19 sie 2015

Aż nie mogę uwierzyć, że w rok tak wszystko urosło i taki widok powstał. Pieknie
mateuszmichn 22:39, 19 sie 2015

Mira napisał(a)

To można tak samemu wykopać studnię? Nie potrzeba na to pozwolenia,mapek itd? Też myślimy o studni..

Nie wiem czy trzeba, czy nie.
Wiesz ja mieszkam na wsi, inaczej pewnie jest jak w mieście. Wydaje mi się że mało kto ma na wsiach jakieś mapki, pozwolenia itp do studni, ni chyba że w tych nowych domkach ale wątpię.
MiraR 22:55, 19 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)

Nie wiem czy trzeba, czy nie.
Wiesz ja mieszkam na wsi, inaczej pewnie jest jak w mieście. Wydaje mi się że mało kto ma na wsiach jakieś mapki, pozwolenia itp do studni, ni chyba że w tych nowych domkach ale wątpię.

Też mieszkam na wsi.Właśnie doczytałam,że na studnię trzeba mieć pozwolenie (tak jak myślałam),musi być zgłoszona do urzędu,naniesiona na mapkę itd,są też warunki jej umiejscowienia np 5 m od granicy z sąsiadem itd.Kiedyś widocznie było inaczej Teraz nawet postawienie ogrodzenia trzeba zgłosić do urzędu
mateuszmichn 23:13, 19 sie 2015

Mira napisał(a)

Też mieszkam na wsi.Właśnie doczytałam,że na studnię trzeba mieć pozwolenie (tak jak myślałam),musi być zgłoszona do urzędu,naniesiona na mapkę itd,są też warunki jej umiejscowienia np 5 m od granicy z sąsiadem itd.Kiedyś widocznie było inaczej Teraz nawet postawienie ogrodzenia trzeba zgłosić do urzędu

Kiedyś może było inaczej a może i nie. Przecież nikt się o to nie pytał w żadnych urzędach tylko kopal studnie i tyle
Gdybym teraz miał robić studnie też bym tego nigdzie nie zgłaszał. Jeśli masz dość wysoki poziom wody to można wykopać dół np na ok 1,5m a później wkręcić taki filtr studzienny. No w zasadzie to można wkręcac od razu bez kopania. Później podłączyć pompę i tyle. Przecież nikt ci nie chodzi po działce i nie sprawdza, zawsze można to zrobić w mniej widocznym miejscu
Nie popadajmy w biurokratyczną paranoje. Przecież nie bedziesz kopała studni na 50m tylko na 5-6 więc nie zmienisz jakoś znacząco stosunków wodnych na działkach sąsiadów
MiraR 23:23, 19 sie 2015

U nas niestety warstwy wodonośne na 70 m a to już tylko specjalistyczna firma sobie z tym poradzi..
Paweł sorry za ten off topic studzienny na Twoim wątku.
mateuszmichn 23:25, 19 sie 2015

Mira napisał(a)
U nas niestety warstwy wodonośne na 70 m a to już tylko specjalistyczna firma sobie z tym poradzi..
Paweł sorry za ten off topic studzienny na Twoim wątku.

Uuu no to kiepsko.
Również dołączam się do przeprosin. Pawle wybacz!!!